Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece au fost aprobate prin HG nr. 920/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 678, din 23 septembrie 2011.

Pe perioada sezonului rece, ajutoarele de incalzire vor fi acordate persoanelor cu venituri de pana la 786 lei pe membru de familie, in cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 lei, in cazul persoanelor singure.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Pentru sezonul rece 2011-2012, formularele de cerere si declaratiile pe propria raspundere se transmit la primarii pana la finalul lunii octombrie, fie individual, fie prin asociatiile de proprietari/locatari sau prin furnizorii de energie termica.

Ulterior, pana la finalul lunii noiembrie, consumatorii vor fi instiintati daca beneficiaza sau nu de ajutorul pentru incalzirea locuintei. Dispozitiile primarului privind acordarea, respingerea, modificarea sau incetarea ajutorului pentru incalzirea locuintei se pot ataca potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, in actul normativ publicat vineri in Monitorul Oficial, se prevede ca nu pot beneficia de acest ajutor persoanele care, pe langa locuinta de domiciliu, au in proprietate cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu sau alte imobile.

In acelasi timp, si cei care au la banca depozite de peste 3.000 lei sunt exceptati de la plata acestui ajutor social.

De asemenea, de subventie pentru incalzirea locuintei nu vor beneficia nici proprietarii autoturismelor care depasesc 1.600 cm3 si nici cei care poseda remorci, scutere de apa sau utilaje agricole.

Prin noile reglementari va creste si numarul de dosare verificate de autoritatile publice la domiciliul solicitantilor ajutorului pentru incalzire, de la 3% la 60% dintre dosarele depuse.

Conform primului-ministru, Emil Boc, prin noile reglementari privind plafonul de acordare a subventiei, numarul beneficiarilor de ajutoare pentru incalzirea locuintei va creste de la 200.000 la 320.000.

Formularul de cerere si declaratia pe propria raspundere care trebuie completate pentru a primi ajutorul de incalzire pot fi consultate in fisierul atasat.


Citeste AICI mai multe informatii despre acordarea ajutoarelor de incalzire.