Atentie! Daca certificatul digital expira, el nu mai poate fi reinnoit, ci trebuie emis un nou certificat. Este bine de stiut ca pretul pentru reinnoire este mai mic decat cel pentru emiterea unui certificat nou.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe pagina sa de internet „Ghidul pentru reinnoirea certificatelor pe portalul ANAF”.

Conform documentului, pentru reinnoirea certificatului digital, trebuie sa descarcati formularul ,,Document de confirmare” de la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/confirmare.pdf, pe care sa il completati cu datele voastre de identificare si adresa de e-mail (trebuie sa pastrati adresa folosita si la inregistrarea initiala a certificatului - cea trecuta in formularul 150 depus la Fisc).

Formularul completat se semneaza cu noul certificat digital achizitionat si se trimite prin e-mail la furnizorul certificatului, care il va semna la randul lui si va va inapoia documentul.

Ulterior, pe websiteul www.anaf.ro, trebuie sa accesati sectiunea Declaratii electronice, sub-sectiunea Reinnoire certificate calificate.

In aceasta pagina, selectati documentul de confirmare primit de la furnizorul certificatului digital si apasati butonul Transmite documentul.

Potrivit informatiilor din Ghidul ANAF, dupa o perioada de maxim 4 zile lucratoare de la transmitere (perioada in care se face actualizarea datelor in sistem), ANAF va trimite automat un e-mail de confirmare care va informeaza ca noul numar al certificatului a fost introdus in baza sa de date si ca puteti folosi noul certificat calificat pentru a accesa serviciile ANAF si a depune documente electronice.

"Neprimirea acestuia (a e-mail-ului de confirmare - n.red) de catre contribuabil nu reprezinta un obstacol procedural, tehnic sau de alta natura, pentru depunerea documentelor in format electronic. Dupa acest termen (4 zile - n.red.) puteti incerca sa utilizati serviciul de depunere prin internet. Recipisa primita in urma depunerii este o confirmare a posibilitatii tehnice de utilizare a serviciului Depunere documente electronice", mai explica reprezentantii ANAF in documentul citat.


Puteti consulta procedura detaliata in „Ghidul pentru reinnoirea certificatelor pe portalul ANAF”, atasat acestui articol.

Cititi mai multe despre obtinerea unui certificat digital AICI.