De la 1 decembrie 2011, pentru perioadele de raportare incepand cu noiembrie 2011, declaratiile 100, 300 si 710 se pot genera doar prin doua noi programe de asistenta. Noile versiuni ale programelor de asistenta (Soft A si Soft J) pentru declaratiile 100, 300 si 710 pot fi descarcate de pe portalul ANAF, sectiunea Declaratii electronice – Descarcare declaratii, unde veti regasi si prevederile legale, precum si instructiuni / documentatie de ajutor.

Atentie! Noua modalitate de raportare a formularelor 100, 300 si 710 este PDF cu fisier .xml atasat.

De asemenea, depunerea prin Internet a celor trei declaratii poate fi facuta doar pe pagina de upload creata initial pentru declaratia 112, accesibila prin portalul www.e-guvernare.ro, dupa autentificarea cu certificat digital calificat. Pana acum, depunerea online a declaratiilor 100, 300 si 710 se facea pe portalul ANAF.

Contribuabilii care nu au un certificat digital calificat pentru semnarea declaratiilor vor putea depune formularele la ghiseul organelor fiscale, in format PDF cu fisier .xml atasat, pe suport CD, insotite de declaratia listata, semnata si stampilata.

Pentru perioadele de raportare anterioare lunii noiembrie 2011, declaratiile 100, 300 si 710 vor putea fi depuse doar la ghiseu, pe suport hartie cu cod de bare sau cu fisier .txt pe suport electronic, generate prin programele de asistenta accesibile pe portalul ANAF, sectiunea Asistenta contribuabili – Programe utile – Declaratii fiscale.

Potrivit ANAF, modificarile au fost facute pentru a imbunatati serviciul depunere a declaratiilor fiscale prin metode electronice de la distanta si pentru a preveni blocajele in perioadele de varf.