La numai trei luni  de la modificarea Codului fiscal, Executivul a aprobat in sedinta de miercuri noi modificari ale acestui act normativ. Astfel, Guvernul a decis ca cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt  utilizate exclusiv in scopul activitatii de productie, vor avea o deductibilitate limitata la calculul impozitului pe venit si impozitului pe profit. Aceste cheltuieli se vor deduce limitat in proportie de 50% din valoarea acestora, diferenta ramanand nedeductibila.

"De asemenea, se acorda deductibilitati in proportie de 50% a TVA-ului la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor, fata de situatia actuala cand aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate", se precizeaza intr-un comunicat  de presa al Executivului.

„ Impactul financiar al aplicarii acestor masuri este de 282 de milioane de lei. Putem considera ca acesti bani raman in contul firmelor”, a afirmat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, la finalul sedintei de Guvern in care s-au aprobat aceste masuri.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal vine la aproximativ trei luni de la ultimele modificari aduse acestui actul normativ. Mai exact, Codul Fiscal a fost modificat la inceputul lunii septembrie prin OG 30/2011.

Ordonanta a adus noutati in materie de TVA si impozitare, dar a introdus si posibilitatea ca anumiti contribuabili sa depuna numai trimestrial declaratia fiscala unica.

Odata cu OG 30/2011, Guvernul a modificat si termenul limita pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit incepand cu 2012.

Totodata, a fost modificat si termenul de declarare pentru anumite venituri, dar a fost stabilit si un nou termen-limita pentru depunerea declaratiei 390 VIES.

Prevederile OG 30/2011 aduc noutati si in privinta fiselor fiscale, care din 2012 nu vor mai exista.

De asemenea, prin acest act normativ, au fost stabilite impozite mai mari pentru cladirile care nu au fost reevaluate, insa, in acelasi timp, au fost introduse si reduceri de impozite sau chiar scutiri pentru anumite cladiri.