Pentru ca lumea virtuala a devenit noua normalitate, regulile de comportare in spatiul public trebuie aplicate si in mediul online. AvocatNet.ro iti spune astazi ce ar fi bine sa nu faci pe Facebook. Niciodata.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Nu de putine ori angajatorii isi verifica viitorii salariati pe site-ul de socializare. Astfel ca e lesne de inteles ca trebuie sa iti protejezi imaginea. Prin urmare, evita sa publici fotografii cu tine in ipostaze compromitatoare si ai grija ce statusuri iti pui. Da, un status spune multe despre tine. Daca in real life mai ai o scuza in ce priveste prioritatea vorbitului inainte de a gandi cele spuse, nu poti da vina pe taste pentru ce mesaj transmiti prietenilor din reteaua Facebook. Nu vrei sa aduci injurii nimanui pentru ca ce e scris negru pe alb, acolo ramane.
Trebuie sa ai grija si la modul in care iti scrii gandurile. Respectarea regulilor esentiale trebuie sa fie esentiala. Din nou, portretul pe care ti-l construiesti in online face parte din brand-ul tau personal. Nu ti-ai dori sa fii “omis” de la un interviu pentru ca nu scrii corect.
De asemenea, acorda multa atentie link-urilor sau fotografiilor distribuite. Nu vrei sa fii identificat cu acestea, oricat de amuzante sau intrigante ti s-ar parea.
Cum sa ai grija de datele personale
Probabil stii deja ca nu este indicat sa ai o parola subreda. Mai mult decat atat, este recomandat sa iti schimbi parola cat de des se poate si sa nu bifezi optiunile de “memorare parola” pe alte calculatoare decat cel personal.
Si nu, nu vrei ca tot Internetul sa aiba acces la mail-ul tau personal si, mai ales, nu la numarul tau de telefon, desi esti invitat sa oferi aceste informatii. Asadar, incearca sa restrictionezi accesul la aceste campuri, astfel incat sa fie disponibile doar celor apropiati. Nu uita ca reteaua iti ofera posibilitatea de a ascunde publicului larg multe din informatiile cu caracter privat, inclusiv cea de a fi gasit de motoarele de cautare.
Relatia cu ceilalti “prieteni”
Nu te “imprieteni” cu oricine este, probabil, actualizarea sfatului dat de parinti cu “nu deschide usa strainilor”. Infrange-ti dorinta de a fi popular si, in special, nu pune semnul echivalent intre prietenii din viata de zi cu zi si cei din mediul online. Cele doua entitati se intrepatrund si fuzioneaza, e adevarat. Insa, e mai bine sa delimitezi concret viata particulara de cea publica ca sa eviti surprizele de orice natura.
Totodata, pe principiul “nu orice zboara se mananca”, nu fa greseala sa crezi ca tot ceea ce spun ceilalti utilizatori este real. Verifica informatia publicata pe cat posibil si nu ezita sa faci rectificari unde este cazul.
Nu iti eticheta prietenii in fotografii nereusite. Nici tu nu ai vrea sa apari cu ochii rosii, cu parul ravasit sau in orice alte ipostaze compromitatoare.
Tine cont de faptul ca si talharii si-au updatat modul de actiune. Faptul ca nu stai prea mult pe-acasa poate fi o invitatie pentru hoti. Si, desigur, sa nu uitam de optiunea de “check in” care, in principiu, are acelasi efect.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Noul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro
și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (100)