Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 777/2012, publicat in Monitorul Oficial, nr. 388, din 11 iunie 2012, stabileste ca admiterea la studii universitare de licenta, de master si de doctorat se va putea realiza prin calcularea mediei si/sau a notelor de la bacalaureat la media generala de admitere.

Totodata, actul normativ interzice folosirea mediilor sau notelor din timpul anilor de studii la calcularea mediilor de admitere, asa cum prevedea si Ordinul MECTS nr. 3.313/2012.

Referitor la acest aspect, fostul ministru al Educatiei, Catalin Baba, declara, la sfarsitul lunii martie, ca decizia s-a luat in contextul in care s-au constatat diferente mari intre licee. "Cu alte cuvinte, o medie de 9 la un liceu poate sa insemne mai mult sau mai putin decat o medie de 8 la alt liceu", a spus Baba.

In acelasi timp, fostul ministru Educatiei preciza, la momentul respectiv, ca universitatile se pot baza si pe notele sau pe media generala obtinuta la bacalaureat, avand in vedere faptul ca anul trecut bacalureatul a fost riguros.

O alta prevedere instituita de Ordinul MECTS nr. 777/2012 este aceea ca toti candidatii care au dat la bacalaureat si proba de limba si literatura materna au dreptul de a sustine admiterea la programele de licenta scolarizate in limba romana si in limbile materne respective.

Modificarea intervine dupa ce Ordinul MECTS nr. 3.313/2012 stabilea ca admiterea poate fi sustinuta in limba romana sau in limbile minoritatilor nationale doar la programele de studii care functioneaza in limba minoritatii nationale si doar daca disciplinele de concurs au fost studiate in liceu in limba respectiva.

Urmariti Sectiunea Legislatie a AvocatNet.ro pentru a consulta integral Ordinul MECTS nr. 777/2012.