Potrivit documentului de presa, in prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru:

  • Contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr.9/2012 si data intrarii in vigoare a OUG nr.1/ 2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii.
  • Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule  incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr.9/2012, iar aceasta  este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, in care se utilizeaza elementele avute in vedere la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Sumele reprezentand diferenta de taxa platita se restituie numai catre titularul obligatiei de plata.
  • Contribuabilii care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national. In acest caz se restituie valoarea reziduala a taxei.
  • Contribuabilii care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Fiscul precizeaza ca, potrivit prevederilor Legii nr.9/ 2012, persoanele fizice sau juridice au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobandite/ detinute si/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr.140/ 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr.9/ 2012.

ANAF arata ca cererile privind restituirea diferentelor de taxa pot fi descarcate accesand pagina sa de Internet, la adresa www.anaf.ro./sectiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite si taxe/Taxa pe poluare 2012 si se vor depune la organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.

Important! Modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute in Ordinul comun al Ministerului Mediului si Padurilor  si Ministerului Finantelor Publice nr. 85/62/2012.

 

AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi consultata AICI.