Potrivit Codului fiscal, cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul unui an calendaristic. Pentru aplicarea sistemului TVA la incasare in 2013, perioada luata in considerare este 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012.

Normele de aplicarea a Codului fiscal clarifica si metoda prin care se determina cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei. Mai exact, conform prevederilor, cifra de afaceri se determina pe baza datelor raportate in deconturile de TVA. Concret, se ia in calcul baza de impozitare inscrisa pe randurile corespunzatoare operatiunilor taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, precum si in randurile de regularizari aferente.

"In cazul persoanei impozabile care a aplicat regimul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, nu sunt luate in calculul cifrei de afaceri livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal", mai mentioneaza Normele.

Nu uitati! Toti contribuabilii care vor aplica noul sistem de TVA vor fi inclusi in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Documentul va fi public si se va afisa pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Pentru a fi inscrisi in acest registru, contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care, in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012, au realizat o cifra de afaceri sub plafonul de 2.250.000 lei aveau obligatia sa depuna Notificarea privind aplicarea sistemului TVA la incasare (formular 097) pana la data de 25 octombrie 2012.

Fiscul anunta recent ca verificarea de catre organele fiscale a corectitudinii inregistrarilor in registru se face pe baza informatiilor privind cifra de afaceri din deconturile de TVA (formular 300) depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, pentru perioada octombrie 2011 - septembrie 2012 si inregistrate in evidentele organelor fiscale pana la data de 10 decembrie 2012.