Sistemul TVA la incasare presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90 a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Potrivit Codului fiscal, toti contribuabilii care aplica noul sistem de TVA vor fi inclusi in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Documentul trebuie intocmit obligatoriu de ANAF si afisat  pe pagina de internet a institutiei.

Fiscul s-a achitat de aceasta obligatie si a publicat recent forma finala a acestui Registru AICI, dupa ce in luna decembrie afisase doar o forma provizorie a documentului. Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a ANAF, Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in forma finala, contine atat persoanele impozabile care au depus notificarile prevazute de lege, cat si persoanele impozabile selectate, de organele fiscale, in vederea inregistrarii din oficiu in registru.

Fiscul precizeaza ca, pentru consultarea Regsitrului, vor fi disponibile 3 variante:

  • interogarea online a Registrului, in functie de CUI
  • consultarea punctuala in mod offline, prin intermediul unei aplicatii gratuite dezvoltate de autoritatile fiscale
  • descarcarea informatiilor din registru in mod standardizat

Cum se fac interogarile online

Registrul persoanelor impozabile care aplica noul sistem de TVA este disponibil online pe portalul ANAF, la aceasta adresa.

Pentru a afla daca un contribuabil aplica sistemul TVA la incasare, trebuie sa introduceti in campul de cautare codul de TVA al acestuia si codul de securitate afisat de ANAF 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daca respectivul contribuabil aplica sistemul TVA la incasare, sistemul va prezinta data de la care acesta aplica noul sistem de TVA si data la care a fost actualizata informatia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In cazul in care persoana impozabila pe care ati cautat-o nu aplica sistemul TVA la incasare la momentul la care ati efectuat cautarea, sistemul va informa ca ea nu este inregistrata in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare la data solicitarii acestei informatii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicatie gratuita pentru consultarea Registrului

Contribuabilii au la dispozitie si o aplicatie gratuita pentru consultarea Registrului persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Este vorba despre Aplicatia RTVAI, un instrument gratuit, creat si pus la dispozitia contribuabililor de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Ministerul de Finante. Aplicatia poate fi descarcata de AICI (Atentie! Fisierul cu aplicatia se va descarca automat la accesarea acestui link)

Mai multe informatii despre cum se foloseste acest instrument puteti gasi intr-un ghid elaborat de autoritati, disponibil la aceasta adresa de internet.

Datele din Registru pot fi descarcate direct pe calculator

O ultima metoda prin care puteti consulta informatiile disponibile in Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare este aceea de a descarca informatiile din acest document direct in computer-ul vostru, intr-un format standardizat.

Potrivit ANAF, fisierele pot fi descarcate de la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/TVA_incasare/ <nume_fisier_de_descarcat>.

Fiscul arata ca, daca este prima actualizare, trebuie descarcat fisierul cu numele de forma ultim_yyyymmdd.zip. Ulterior, dupa prima actualizare, se pot descarca doar fisierele cu diferente zilnice de forma yyyymmdd.zip.