Legea noii taxe auto (legea nr. 9/2012) stabilea ca taxa de poluare va fi achitata si de autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora.

Desi aceasta prevedere ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la inceputul anului 2012, Guvernul de la acea data a decis suspendarea aplicarii acestei dispozitii pana la 31 decembrie 2012, ea urmand sa se aplice din nou de la 1 ianuarie 2013. Potrivit Executivului de atunci, masura se impunea pentru a acorda "un ragaz suficient de timp persoanelor implicate in procesul inmatricularii autovehiculelor rulate pentru care se cere prima transcriere a dreptului de proprietate" in conditiile in care pentru calculul taxei datorate de aceste autoturisme sunt necesare "date si documente greu accesibile", iar in proces sunt implicate mai multe persoane si organisme ale statului.

Suspendarea taxei auto pentru masinile inmatriculate inainte de 2007 este regasita in OUG nr. 1/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 79, din 31 ianuarie 2012. Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data publicarii, adica marti, 31 ianuarie.

Acest act normativ reglementa si situatia in care proprietarii au achitat deja taxa pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, conform legii privind taxa auto. Proprietarii de autovehicule aflati in aceasta situatie puteau solicita restituirea taxei auto directiilor financiare locale printr-o cerere.

Taxa auto, in discutie la Guvern

Potrivit informatiilor aparute in presa centrala, Executivul analizeaza taxa de poluare achitata pentru masinile inmatriculate inainte de 2007.

"Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului sa vina in prima sau a doua sedinta de guvern din 2013 cu o informare si o propunere pentru subiectul asta. A fost atins subiectul astazi, nu s-a luat nicio decizie", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea la finalul sedintei de Guvern din 27 decembrie, citat de presa centrala.

Dragnea a mai precizat ca spera ca sedinta Executivului programata pentru 4 ianuarie sa fie luata o decizie in ceea ce priveste obligativitatea taxei pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007 pentru care nu s-a achitat taxa de poluare.

Ce trebuie sa stii despre taxa auto?

Legea  nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule  stabileste ca taxa de poluare este  fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau in strainatate. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Atentie! Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui sa achite taxa pe poluare in noua ei forma intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in temeiul art 214 1 – 214 3 din Codul Fiscal.

De asemenea, noua taxa de poluare nu va fi achitata nici de autovehiculele incadrate in categoria vehiculelor istorice sau care au fost acordate unor institutii ale statului. In acelasi timp, sunt scutite de plata taxei si autoturismele confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Taxa de poluare, mai mare in 2013

Din 2013  platim mai mult pentru taxa auto, cursul de schimb valutar pe baza caruia se calculeaza valoarea in lei a taxei de poluare in acest an fiind cu 5,16% mai mare decat cel pe care il utilizam in 2012.

 

In 2013, taxa de poluare pentru autovehicule este calculata in functie de cursul leu/euro publicat de Banca Centrala Europeana in 1 octombrie 2012, prima zi lucratoare din luna octombrie.

Conform datelor publicate de Banca Centrala Europena, cursul de schimb valutar in 1 octombrie a fost de 4,5223 lei/euro, ceea ce inseamna ca aceasta valoare va fi utilizata pentru calculul taxei auto, incepand cu 1 ianuarie 2013.

Cursul valutar este mai mare cu 5,16% decat cel utilizat in 2012, stabilit la 4,3001 lei/euro.