Codul fiscal a  fost modificat prin OG nr. 8/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

Actul normativ obliga toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand de la 1 februarie 2013, chiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.

Plafonul de 65.000 de euro se calculeaza din insumarea veniturilor din orice sursa din care se scad:

  • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
  • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
  • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  • veniturile din subventii de exploatare;
  • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de  4,4287 lei/euro.

Normele de aplicare a Codului Fiscal, aprobate de Executiv

La sfarsitul lunii februarie, Ministerul Finantelor a publicat in dezbatere publica Normele modificate ale Codului fiscal care ofera explicatii suplimentare privind declararea impozitului pe profit pentru luna ianuarie 2013. Normele au fost aprobate recent de Guvern, in cadrul sedintei de miercuri, astfel ca de-acum se pot aplica unitar dispozitiile OG nr. 8/2013.

Concret, conform proiectului de HG, pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013 se recupereaza potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi.

In mod similar si pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv, inregistrata de catre un contribuabilul care, in aceasta perioada, a fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, potrivit prevederilor art.26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi.

Reglementarile lansate in dezbatere publica mai prevad ca, in cazul in care contribuabilul revine in cursul anului 2013 la sistemul de plata a impozitului pe profit, pierderea fiscala inregistrata in  luna ianuarie este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, si se recupereaza incepand cu anul 2014, in limita celor 7 ani consecutivi, prevazuti de art. 26 din Codul fiscal.

”Perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi”, mai stabilesc normele modificate ale Codului fiscal, in forma lansata in dezbatere publica.

Atentie! Dispozitiile prezentate in material au la baza forma lansata in dezbatere publica a proiectului de HG. Vom reveni cu amanunte de indata ce va fi publicata forma finala a normelor Codului fiscal, cea aprobata de Executiv. Puteti consulta AICI proiectul de act normativ. 

Regulile valabile in anul 2013, invaluite in ceata

In 2013, toti agentii economici care, la 31 decembrie 2012, indeplinesc conditiile pentru a deveni microintreprinderi, vor plati de la 1 februarie impozitul de 3% pe venituri.

Potrivit Codului fiscal, microintreprinderile sunt definte ca persoane juridice romane care, la 31 decembrie, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • realizeaza venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (exceptie fac doar persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii) in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
  • au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
  • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Conform reglementarilor, contribuabilii aflati in aceasta situatie vor comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere pana la data de 25 martie 2013 inclusiv.  Modificarea sistemului de impunere se face prin depunerea formularului 010 - „Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni" privind optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor".

Cum declaram profitul pentru 2012 si 2013?

Mitel Spataru, Tax Manager la Fin-Expert, lider pe piata companiilor romanesti de contabilitate in functie de cifra de afaceri, a explicat ca, pentru definitivarea impozitului pe profit realizat in 2012, regulile nu s-au modificat.

"Intelegerea noastra este ca da, pentru anul 2012 se aplica regulile generale privind declararea si plata impozitului pe profit si anume: nu se mai depune declaratia 100 pentru trimestrul IV si se depune declaratia anuala privind impozitul pe profit aferent anului 2012 (formular 101 – n.red.), pana la data de 25 martie 2013".

Problema apare la declararea profitului pentru ianuarie 2013, Codul fiscal precizand ca cei care sunt obligati sa treaca la impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie trebuie sa depuna si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul  impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013 tot pana la 25 martie.

"Practic, contribuabilii vor efectua un calcul privind impozitul pe profit doar pentru luna ianuarie 2013 (avand in vedere veniturile si cheltuielile aferente lunii ianuarie 2013). Intrebarea care trebuia adresata autoritatilor in acest context, vom avea un an fiscal de o luna? Ce se intampla cu pierderea fiscala aferenta acestei perioade (01 ianuarie - 31 ianuarie 2013)? La o prima vedere avem practic o situatie similara anului 2010, cand a fost eliminat impozitul minim, si am avut doi ani fiscali in unul. Intelegem ca pentru o luna de zile vom face un calcul de impozit pe profit avand in vedere toate elementele si regulile aplicabile , inclusiv incadrarea in plafoanele/limitari prevazute de legislatie (grad indatorare, protocol, rezerva legala etc.)", opineaza Mitel Spataru.

Suzana Adamache, Partener in departamentul de Taxe al Fin-Expert, mai ridica inca o problema la care autoritatile nu au oferit momentan nicio explicatie.

"Va fi intersant de urmarit tratamentul pe care autoritatile il vor reglementa pentru situatia in care un contribuabil, obligat sa devina platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013 va depasi in cursul anului 2013 pragul de 65.000 euro (total venituri). In acest caz, conform legislatiei in vigoare, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Si atunci ne intrebam ce luna va fi considerata inceputul anului fiscal : ianuarie 2013 pentru care totusi se depune declaratia privind impozitul pe profit la data de 25 martie 2013 sau februarie 2013?", puncteaza Adamache.

Cei doi consultanti au aratat ca normele metodologice de aplicare a noilor modificari legislative sunt singurele care pot clarifica toate aceste aspecte, astfel incat sa nu mai existe nelamuriri.