Din 14 martie 2013, de cand HG nr. 84/2013 a intrat in vigoare, deducerea TVA pentru carburanti a devenit putin mai complicata, astfel incat, incepand de la aceasta data, T VA poate dedusa pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale numai daca valoarea se incadreaza in limita a 100 de euro, inclusiv TVA. Pentru sumele care depasesc aceasta valoare, va fi necesara o factura fiscala.

Mai mult decat atat, pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului.  Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata ”cu ajutorul casei de marcat”, intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, spre exemplu.

"In vederea aplicarii noilor prevederi, orice comerciant, care doreste ca bonurile fiscale sa poata constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, poate sa-si adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice fiscale  astfel incat  sa  poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrate in scopuri de TVA al beneficiarului”, explicau Finantele acum aproape doua saptamani.

Practic, toate statiile de  alimentare cu carburanti trebuie sa isi seteze casele de marcat fiscale astfel incat aparatele sa inscrie codul de TVA al firmei care achizitioneaza combustibilii auto.

Vechile reglementari fiscale permiteau contribuabililor sa isi deduca TVA pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora.

Deducerea TVA se poate face pe baza bonurilor fiscale si pentru alte bunuri si servicii

Va reamintim ca, tot incepand cu 14 martie, contribuabilii au posibilitatea sa isi deduca TVA pentrun orice bunuri si servicii achizitionate pentru societate si de pe bonurile fiscale, a caror valoare este de pana la 100 de euro cu tot cu TVA.

Si in aceste situatii, TVA  poate fi dedusa pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale, numai daca acestea contin codul de TVA al beneficiarului.