Legea pensiilor a fost modificata recent, dupa ce un act normativ in acest sens a fost adoptat de Parlamentul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea nr. 37/2013 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131, din 12 martie 2013, intrata in vigoare in 1 aprilie 2013.

Actul normativ mentionat introduce noi prevederi in raport cu Decizia nr. 680/2012 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 566, din 9 august 2012.

Concret, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a mentionat, la solicitarea AvocatNet.ro, ca prin aceasta decizie, CCR a hotarat ca sintagma "in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3" din cuprinsul art. 73 din Legea pensiilor este neconstitutionala:

"Curtea Constitutionala, in numele legii, decide:

Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Sabin Andreescu in Dosarul nr. 56.896/3/2011 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIII-a conflicte de munca si asigurari sociale si constata ca sintagma <<in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3>> din cuprinsul art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala. Definitiva si general obligatorie."

Motiv pentru care Legea pensiilor a fost modificata in consecinta, pentru a pune in acord decizia CCR privind normele de acordare a pensiei de invaliditate:

Art. 73. - (1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3 (tabelul va este prezentat AICI, n.red.) - extras din Legea pensiilor, prevedere veche

Art. 73. - Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.extras din Legea nr. 37/2013, prevedere noua

"In considerentele deciziei CCR, se precizeaza ca pensia de invaliditate urmeaza a fi acordata in functie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurata", puncteaza CNPP in raspunsul transmis redactiei noastre.

Mai exact, a explicat institutia, de la 1 aprilie nu mai conteaza acest stagiu de cotizare necesar in raport cu varsta, iar pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate.

Totusi, sintagma "in raport cu varsta" nu a fost eliminata complet din legea pensiilor. Mai precis, ea va deveni o conditie pentru acordarea stagiului potential.

"Art. 75. - (1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut de lege si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
(2) Stagiul potential rezultat conform alin. (1) nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta. - extras din Legea pensiilor

Concret, CNPP a aratat ca, potrivit regulilor aplicabile din 1 aprilie 2013, persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate li se acorda stagiul potential doar daca au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta.

"Art. 76. - (1) Persoanelor prevazute la art. 73, incadrate in gradul I sau II de invaliditate, li se acorda stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) in conditiile in care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta conform tabelului nr. 3." - extras din Legea nr. 37/2013, prevedere noua

CNPP a mai precizat, pentru AvocatNet.ro, ca  toate cererile inregistrate incepand din 1 aprilie 2013 la casele teritoriale de pensii sunt solutionate conform normelor legale in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.

 

Legea nr. 37/2013, prin care s-a modificat Legea pensiilor, poate fi consultata AICI.