Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriUn grup de 24 de cetateni propun revizuirea Constitutiei, initiativa lor fiind publicata joi in Monitorul Oficial. Nimic iesit din comun pana acum: dreptul de a initia proiecte de lege sau de a modifica Constitutia sunt garantate in Romania, atata timp cat se indeplinesc anumite conditii procedurale. Abracadabrante mi se par, insa, schimbarile pe care cetatenii de care va pomeneam vor sa le introduca in legea fundamentala a tarii. Si, mai mult decat bizare, prevederile sunt de-a dreptul periculoase.
Articolul continuă mai jos
Comunismul a distrus profund si iremediabil societatea romaneasca. A alterat mentalitatea si spiritul unui popor, care, nici dupa mai bine de 20 de ani de la caderea regimului dictatorial, nu isi mai poate reveni.
Lenea, comoditatea de a fi dependent de statul "ocrotitor", invidia bolnavicioasa fata de "capra vecinului", spaga, delatiunea, dispretul fata de elite si valori, nepotismele, furtul de la stat sunt doar cateva dintre mostenirile indezirabile pe care ni le-a lasat comunismul si de care nu mai reusim sa ne desprindem.
Cu toate astea, exista in continuare multi nostalgici care regreta regimul si considera ca "inainte" era mai bine (in 2011, 34% dintre romani impartaseau aceasta opinie, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei).
Dintre nostalgicii regasiti in sondajul de mai sus s-au ridicat probabil si cei 24 de cetateni care propun revizuirea Constitutiei. Ei fac parte din autointitulata Miscare pentru Constitutia Cetatenilor, care are, conform datelor publicate pe pagina de internet a organizatiei, aproximativ 13.000 de sustinatori.
Printre cei 24 de reformatori care v-ar putea cere pe strada semnatura pentru proiectul de revizuire a legii fundamentale se numara Popescu Gheoghe, un bucatar (fost frelancer in domeniul IT si mecanic), mai multi membri ai Partidului Poporului (Atetelesei Neculai, Boboc Petrache, Constantin Cojocaru - doctor in economie), avocatul Marina Brehoiu sau Petrica Dima, un fost politist acum membru al Partidului Socialist din Romania (PSR), care a candidat la functia de primar al Capitalei. Toti fac parte din Comitetul de Initiativa care au formulat proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei, publicat in Monitorul Oficial nr. 294 din 23 mai.
Cine sunt oamenii acestia conteaza mai putin. Relevante in discutia noastra de astazi sunt ideile pe care le sustin ei pentru modificarea Constitutiei, idei delirant de nationaliste (cetatenii straini sa nu mai aiba dreptul de a avea in proprietate terenuri din Romania, in administratie si justitie sa fie utilizata exclusiv limba romana, functiile publice sa fie ocupate numai de cetateni cu o singura cetatenie: cea romana) si pe alocuri chiar stupefiante (votul sa devina obligatoriu, notiunea "nivel de trai decent" sa aiba o definitie stiintifica, cetatenii sa fie improprietariti de catre stat cu "capital productiv").
Modificarile pe care le propun sunt aberatii patriotarde (statul sa faca toate demersurile pentru reintregirea patriei si realipirea Basarabiei, resursele naturale si presa sa fie nationalizate) care "dau bine" la o anumita categorie de public. Vorbim din nou despre pensii - care sa reprezinte cel putin trei patrimi din salariul mediu realizat de fiecare contributor la sistemul public in perioada minima de contributie, ajutoare de somaj - de minim trei patrimi din salariul mediu realizat de fostul salariat in ultimii 3 ani de angajare si servicii medicale gratuite, pe viata, pentru fiecare contributor la fondul public de sanatate.
Daca vreti sa va minunati singuri, puteti citi documentul in intregime. Il mai puteti gasi inca pe pe www.monitoruloficial.ro. Sau puteti citi macar sinteza proiectului, mai jos. Am selectat eu prevederile care socheaza cel mai tare orice persoana cu simtul realitatii la datorie ( marcate cu gri veti gasi umilele mele comentarii). Asadar...
Ce propuneri de modificare a Constitutiei au facut cei 24 de cetateni amintiti?
Din punct de vedere economic, Comitetul de Initiativa propune ca:
In privinta acestor propuneri economice nici nu mai are sens sa comentez. Ideile sunt atat de abracadabrante incat nu merita efortul unei analize.
Tot ce mai pot sa spun, dupa ce am citit intreagul proiect de lege: Sa ne fereasca Dumnezeu de cei care au doar convingeri si nicio indoiala! Si, unde nu ne fereste Dumnezeu, sa ne ferim singuri.
Pe voi ce ganduri va incearca citind aceasta propunere de revizuire a Constitutiei?
Sursa imaginii care ilustreaza acest articol.
Citește mai mult despre editorialContextul digital actual creează provocări pentru specialiștii din toate departamentele companiei. Reglementările precum AI Act, DSA, GDPR, ePrivacy Regulation, Data Act generează întrebări dificile: Cum implementăm tehnologii AI respectând legislația? Ce riscuri de bias există? Cum asigurăm conformitatea proiectelor de digitalizare? Fiecare departament se confruntă cu provocări specifice, de la recrutare automatizată în HR până la fluxuri juridice digitalizate.
Cursul de management in era AI, susținut de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, îți pune la dispoziție, lună de lună, un set de repere clare despre cum să navighezi între reglementări și să integrezi noile tehnologii în activitatea ta. Pornind de la studii de caz bazate pe tehnologii AI utilizate astăzi în companii, vei înțelege cum funcționează aceste soluții, care sunt implicațiile juridice ale utilizării lor și ce riscuri trebuie luate în considerare.
Comentarii articol (63)