Certificatul de performanta energetica (CPE) este un document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a cladirii, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.

Mai precis, intr-un certificat de performanta energetica sunt detaliate caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial) rezultate din analiza energetica si termica, fiind valabil 10 ani de la data eliberarii.

Vezi AICI cum arata un certificat de performanta energetica. (imaginile sunt prelucrate de pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, n.red.)

Documentul se elaboreaza pentru cladirile existente si pentru cele noi care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate si permite consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii in functie de valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare.

Cum se obtine un certificat de performanta energetica?

Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati tehnico-profesional in conditiile legii. Pana la data de 17 mai 2013, potrivit informatiilor publicate pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, erau inregistrati peste 1300 de auditori energetici pentru cladiri. Puteti consulta AICI lista completa a acestora.

Pentru intocmirea unui certificat de performanta energetica este necesara colectarea de informatii despre apartament/bloc si inspectarea starii instalatiilor tehnice, a explicat, pentru AvocatNet.ro, inginerul Ovidiu Stanciu, auditor energetic grad I cladiri si instalatii si membru al Comisiei Comunicare Imagine a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAEC).

Conform auditorului, datele cu caracter general sunt culese de la proprietarul apartamentului, precum si de la administratorul blocului (Cartea Tehnica a constructiei). "Aceste date vor fi trecute in una din cele 2 Anexe ale certificatului de performanta energetica ce va fi predata solicitantului dupa efectuarea calculelor si determinarea clasei de performanta energetica", mentioneaza Ovidiu Stanciu.

In plus, pentru intocmirea unui CPE sunt necesare si urmatoarele documente: 

 • Plan general de incadrare in zona al imobilului (scara 1:2000) cu precizare punctelor cardinale
 • Planuri arhitectura - fatade si sectiuni: subsol, parter, etaj curent, ultim etaj, terasa
 • Planuri cu sectiuni longitudinale si transversale
 • Planuri instalatii incalzire si apa calda de consum
 • Releveu apartament scara 1:100
 • Alte detalii constructive pentru  pereti, planseu peste subsol, planseul de sub mansarda/terasa,etc
 • Denumirea producatorului sau fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului
 • Facturi apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii

Auditorul contactat de AvocatNet.ro a mentionat, de asemenea, ca elaborarea unui CPE pentru o cladire presupune parcurgerea a 5 etape esentiale, dupa cum urmeaza:

 1. Evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructiei si instalatii aferente (incalzire, preparare/furnizare a apei calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial);
 2. Definirea cladirii de referinta atasata cladirii reale si evaluarea performantei energetice a acesteia (nu se aplica in cazul apartamentelor);
 3. Incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii;
 4. Notarea din punct de vedere energetic a cladirii;
 5. Intocmirea actului " Certificat de Performanta Energetica " pentru acea cladire si inserarea recomandarilor referitoare la modalitatile de crestere a eficientei in utilizarea energiei.

Cat costa un certificat de performanta energetica?

Tarifele aferente certificarii si auditarii energetice au fost aprobate de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), fiind diferite, in functie de urmatoarele categorii de servicii:

Categoria A - Certificat de performanta energetica
Categoria B - Expertiza energetica, Raport de expertiza energetica si Certificat de performanta energetica
Categoria C - Audit energetic si Raport de audit energetic
Categoria D - Consultanta in domeniul energeticii cladirilor

Conform informatiilor de pe site-ul AAEC, in ceea ce priveste primele 3 categorii, tariful este diversificat pe urmatoarele tipuri de cladiri:

 • Apartamente de bloc si unitati de cladire (magazine, birouri etc)
 • Cladiri de locuit individuale, cuplate, insiruite
 • Blocuri de locuinte
 • Cladiri de birouri si administrative
 • Cladiri de invatamant, scoli, gradinite etc
 • Cladiri de sanatate, spitale ,policlinici etc
 • Cladiri de comert
 • Hoteluri, moteluri, pensiuni
 • Cladiri de cultura si sport
 • Cladiri de productie

In plus, institutia a pus la dispozitia publicului un document ce cuprinde preturile pentru fiecare tip de cladire, conform caruia tarifele pentru eliberarea certificatului de performanta energetica pentru un apartamentul sunt dupa cum urmeaza:

Aria desfasurata construita (m2) Tariful unitar al lucrarii (Euro/m2) Tariful unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare (Euro)
Categoria A - Certificat de performanta energetica Categoria B - Expertiza energetica, Raport de expertiza energetica si Certificat de performanta
energetica
Categoria C - Audit energetic si Raport de audit energetic
<50 2,5 2,8 3,5 50
50...100 2 2,3 2,8
100...200 1,5 1,7 2,1
>200 1 1,2 1,4

Puteti consulta AICI tarifele aprobate de institutie pentru fiecare tip de cladire.

Pe de alta parte, potrivit lui Ovidiu Stanciu, documentul AAEC are caracter de recomandare. "In final, pretul este dictat de piata libera", puncteaza auditorul.

Important! Costurile pe care le implica eliberarea certificatului energetic vor fi suportate de proprietar sau de investitor.

Nicio locuinta nu va mai putea fi vanduta sau inchiriata fara un CPE

Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, introduce obligativitatea prezentarii certificatului la vanzarea sau inchirierea locuintei. "Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz", se precizeaza in documentul citat.

Mai exact, potrivit noilor dispozitii, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.

Atentie! Legea nr. 159/2013 stabileste, de asemenea, ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.

Totodata, in actul normativ publicat recent se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.

In plus, o modificare importanta introdusa de legea mentionata este aceea ca, incepand din 18 iulie, toate anunturile cu oferte de vanzare si de inchiriere (site-uri imobiliare, ziare, etc) trebuie sa contina clasa energetica a apartamentului oferit, puncteaza Ovidiu Stanciu. 

Art. 133. - In scopul informarii potentialilor cumparatori sau chiriasi, investitorul/proprietarul/administratorul cladirii/unitatii de cladire prevazute la art. 7 alin. (1) va preciza in anunturile de vanzare sau inchiriere a acestora informatii din certificat cu privire la indicatorii de performanta prevazuti la art. 5 (clasa energetica, consumul total specific de energie, indicele de emisii echivalent CO2, n.red.) - extras din Legea nr. 159/2013

Legea nr. 159/2013 va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica in 19 iulie 2013. Textul integral al actului normativ poate fi consultat in sectiunea noastra de Legislatie sau pur si simplu accesand acest link.