Termenul limita de transmitere a datelor la Intrastat, la INS il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta, chiar daca intr-o luna aceasta este o zi libera, precum sambata sau duminica.

Reprezentantii Biroului de Informatii pentru Intrastat au declarat recent pentru AvocatNet.ro, ca daca intr-o luna data de 15 este intr-o zi nelucratoare, de exemplu, sambata sau duminica, declaratia Intrastat poate fi depusa online, fara sa fie considerata intarziata, inclusiv in prima zi lucratoare care urmeaza datei de 15.

In conditiile in care, luna aceasta data de 15 a fost sambata, declaratia Intrastat poate fi depusa online si astazi, fara penalizari.

Nomenclatorul Combinat pentru acest an a fost modificat

In versiunea 2014 a Nomenclatorului Combinat (NC), la nivel de 8 cifre, nomenclatorul de bunuri, au fost introduse 35 de coduri noi si eliminate 28 coduri fata de versiunea de anul trecut, se precizeaza intr-un anunt recent de pe site-ul Intrastat.

In aceste conditii, numarul total de coduri NC la nivel de 8 cifre a fost modificat, cuprinzand 9385 de unitati.

Atentie! Nomenclatorul Combinat este disponibil in format electronic pe site-ul www.intrastat.ro.

Doua categorii de operatori economici trebuie sa depuna declaratia Intrastat

Potrivit informatiilor de pe pagina de internet dedicata Intrastat, exista doua categorii de operatori care trebuie sa depuna aceasta declaratie:

 • operatorii economici care in anul anterior au depasit pragurile valorice stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului;
 • operatorii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului, transmit declaratia Intrastat incepand cu luna in care au fost depasite pragurile valorice.

Totusi, autoritatile au introdus doua praguri, care reprezinta limita valorica a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti sa transmita declaratia Intrastat.

Conform Ordinului INS nr. 1042/2013, pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2014 sunt:

 • pentru introduceri intracomunitare: 500.000 de lei;
 • pentru expedieri intracomunitare: 900.000 de lei.

Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie sa transmita lunar la Institutul National de Statistica, in format electronic, o declaratie statistica in care sunt folosite urmatoarele notiuni specifice:

 • introducere de bunuri: sosirea bunurilor in Romania din Statele Membre ale Uniunii Europene;
 • expediere de bunuri: iesirea bunurilor din Romania catre Statele Membre ale Uniunii Europene.

Declaratia Intrastat se depune numai electronic prin utilizarea uneia din urmatoarele metode:

 • online utilizand aplicatia pusa la dispozitie de INS;
 • offline utilizand softul pus la dispozitie de INS.

Utilizatorii trebuie sa fie atenti la selectarea Nomenclatorului

Avand in vedere ca Nomenclatorul a fost schimbat, aplicatia pentru depunerea declaratiei Intrastat a fost actualizata, se precizeaza in recentul anunt de pe site-ul Intrastat.

Mai exact, crearea declaratiilor Intrastat pentru anul 2014 se face prin utilizarea Aplicatiei Intrastat offline versiunea 2014, care a putut fi utilizata incepand cu data de 1 februarie 2014. 

"Prin instalarea Aplicatiei Intrastat offline 2014, versiunea (executabila) utilizata in anul 2013 va fi dezinstalata automat, pastrand declaratiile Intrastat anterioare si nomenclatoarele aferente anului anterior. Aplicatia Intrastat offline 2014 are setat in mod implicit NC 2013. Astfel, dupa instalarea Aplicatiei offline 2014, pentru a putea crea declaratii aferente lunilor anului 2014, trebuie incarcat NC 2014, utilizand functia <<Import>> din meniul <<Actiuni/Nomenclatoare>>", se subliniaza in Ghidul de completare al declaratiei Intrastat.

Atentie! Contribuabilii trebuie sa fie atentie la anul de referinta selectat, intrucat NC 8 este modificat in fiecare an, fiind necesara actualizarea anuala a acestuia in aplicatiile Intrastat. In consecinta Nomenclatorul Combinat pentru anul 2014 difera de cel pentru anul 2013.

Dupa instalarea aplicatiei Intrastat offline 2014 este necesara realizarea procedurii de import a declaratiilor care au fost create pentru anul 2013 cu aplicatia Intrastat offline versiunea 2013, in vederea vizualizarii/revizuirii acestora, daca este cazul.

Importul acestor declaratii se realizeaza prin meniul "Administrare declaratii", conform "Ghidului utilizatorului pentru aplicatia Intrastat offline 2014 - Versiunea 1".

De asemenea, aplicatia Intrastat offline 2014 poate fi utilizata pentru crearea sau revizuirea declaratiilor Intrastat pentru lunile anului 2013. In acest caz, procedura de lucru este urmatoarea:

 • selectarea nomenclatoarelor pentru anul 2013, automat, in momentul in care deschideti declaratia din meniul Actiuni/Administrare declaratii;
 • crearea unei declaratii NOI aferente anului 2013.

Astfel, dupa instalarea aplicatiei Intrastat offline 2014 si importul NC aferent anului 2014 este necesara parcurgerea urmatorilor pasi, in vederea folosirii nomenclatoarelor in vigoare pentru anul 2013:

 • Eliminarea nomenclatorului de bunuri 2014 astfel: in meniul „Actiuni/Nomenclatoare” se selecteaza NC8 versiunea 2014, dupa care se foloseste butonul „Eliminare” din aceeasi fereastra. Acest pas este necesar pentru activarea nomenclatorul de bunuri NC8 versiunea 2013.
 • Crearea declaratiei Intrastat „NOUA” pentru anul 2013. Trebuie acordata o atentie deosebita selectarii perioadei de referinta.
 • Revenirea la versiunea nomenclatorului combinat de bunuri NC8 pentru anul 2014, pentru crearea de declaratii Intrastat pentru anul 2014. Aceasta se realizeaza prin meniul „Actiuni/ Nomenclatoare”, unde trebuie folosit butonul „Import” si selectat fisierul CN_2014.xml din directorul „Documentatie”, sub-director al directorului de lucru. Directorul de lucru implicit stabilit de aplicatie este C:\Program Files\INTRASTAT.

Dupa parcurgerea acestei proceduri, nomenclatorul de bunuri NC8 versiunea 2014 se va activa in mod automat.