Serviciul "Spatiul privat virtual" este reglementat prin OUG nr. 40/2014 de modificare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455 din 23 iunie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data. De asemenea, procedura de implementare a serviciului este stabilita prin Ordinul MFP nr. 1154/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 646 din 2 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.

Concret, serviciul "Spatiul privat virtual" consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice a unui spatiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finantelor Publice/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica in legatura cu situatia fiscala proprie a acesteia, se arata in ordinul MFP.

Astfel, prin accesarea serviciului "Spatiul privat virtual" persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul ANAF. Asa cum este mentionat si in actul normativ, acest serviciu este optional, nu obligatoriu, asa incat contribuabilii pot trimite in continuare acte catre Fisc si prin mijloacele clasice (posta, fax).

Important! Noul serviciu este disponibil gratuit, 24 de ore din 24, insa pana la sfarsitului anului 2014 va fi disponibil doar pentru contribuabilii cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov, urmand ca de la anul sa fie extins.

"Spatiul privat virtual" este un proiect cu buget zero, realizat de specialistii din MFP si din ANAF, insa pentru extinderea la nivel national este nevoie de o infrastructura de servere, se mentioneaza intr-un comunicat al MFP, remis ieri redactiei. 

"Suntem in discutie cu Banca Mondiala pentru ca serverele pe care trebuie sa le trimita pentru modernizarea ANAF sa vina in timp util pentru acest program", a precizat Ioana-Maria Petrescu.

Inainte de a accesa noul serviciu, trebuie sa va inregistrati pe site-ul ANAF

Conform Ordinului MFP nr. 1154/2014, persoanele fizice vor putea sa acceseze noul serviciu al ANAF prin doua modalitati prin care isi vor dovedi identitatea.

Astfel, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere se identifica electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligatiile fiscale pentru care, in relatia cu organul fiscal, se identifica prin codul de inregistrare fiscala, se arata in ordinul citat.

De cealalta parte, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere, pentru obligatiile fiscale altele decat cele prevazute anterior, precum si celelalte persoane fizice se identifica electronic prin oricare dintre urmatoarele dispozitive:

 • certificate digitale calificate;
 • credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.

Despre procedura de identificare prin certificate digitale calificate, AvocatNet.ro a scris pe larg AICI.

Contribuabilii care vor opta pentru identificarea prin credentiale de tip utilizator/parola, insotite de coduri de autentificare de unica folosinta, vor trebui sa parcurga o etapa suplimentara, fata de cei care vor utiliza certificate digitale, pentru a putea sa acceseze noul serviciu.

Mai exact, acestia vor trebui sa se inregistreze pe site-ul ANAF, accesand "Inregistrare persoane fizice".

Conform unui document publicat ieri pe site-ul ANAF, serviciul "Inregistrare persoane fizice" permite contribuabililor inregistrarea in sistem, pentru a se putea autentifica cu instrumente de tip user/parola sau recuperarea parolei, dupa se poate observa mai jos:

 

La alegerea optiunii "Inregistrare utilizatori", contribuabilii vor trebui sa completeze, intr-o pagina web securizata (https), mai multe campuri cu informatii personale, respectiv numele si prenumele, codul numeric personal, tipul actului de identitate, seria si numarul actului de identitate, numarul de telefon mobil si adresa de e-mail.

Atentie! ANAF atentioneaza contribuabilii sa NU foloseasca adrese de e-mail care contin domeniul yahoo (adica @yahoo), pentru ca acest domeniu nu accepta mailuri de confirmare transmise de domeniul mfinante. In schimb, contribuabilii pot folosi adrese e-mail, altele decat cele de yahoo, se arata in documentul publicat de Fisc, pe pagina sa de internet.

In plus, pe langa aceste informatii, vor trebui introduse si numele de utilizator si o parola.

Practic, prin furnizarea acestor date, contribuabilii completeaza o cerere de inregistrare on-line, astfel ca vor trebui sa aleaga si modalitatea prin care aceasta va fi aprobata: aprobarea la ghiseu, care implica deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate, sau on-line, prin completarea numarului de inregistrare a deciziei emise de ANAF.

Puteti consulta mai jos modelul cererii pe care contribuabilii trebuie sa o inregistreze on-line:

De asemenea, la inregistrarea ca utilizatori, contribuabilii au la dispozitie mai multe optiuni pe care sa le bifeze pentru a primi notificarile de instiintare ca au fost afisate documente noi in spatiul privat:

 • Sunt de acord sa primesc notificari prin email de la ANAF (gratuit) - notificarile se vor primi la adresa de e-mail completata in formular;
 • Sunt de acord sa primesc notificari prin aplicatia Talk de la ANAF (gratuit) - notificarile se vor primi in aplicatie, cu conditia sa existe o conexiune la internet si aplicatia sa fie pornita - in curs de dezvoltare;
 • Sunt de acord sa primesc notificari prin SMS de la ANAF si sa suport costurile - notificarile vor fi trimise la aparitia fiecarui document nou, dar nu mai mult de un SMS pe zi si se vor primi la numarul de telefon completat in formular; costul SMS-urilor, va fi suportat exclusiv de utilizator - in curs de dezvoltare.

Dupa ce contribuabilii s-au inregistrat, iar cererea lor a fost aprobata, serviciul "Spatiul privat virtual" este pus la dispozitia lor in doua zile lucratoare de la verificarea corectitudinii informatiilor si se comunica pe adresa de e-mail a acestora, se arata in Ordinul MFP nr. 1154/2014.

Cum va logati in "Spatiul privat virtual"?

Odata parcurse etapele mentionate anterior, contribuabilii care folosesc credentiale de tip utilizator/parola, vor putea sa se logheze si sa acceseze serviciul "Spatiul privat virtual". In schimb, contribuabilii care folosesc certificate digitale calificate vor putea sa se logheze fara a parcurge pasii enumerati mai sus.

Serviciul "Spatiul privat virtual" este pozitionat in coltul din dreapta sus al site-ului ANAF, iar persoanele fizice se pot autentifica cu username sau cu certificat:

Persoanele fizice care aleg sa se logheze cu username vor trebui sa introduca numele de utilizator si parola, iar dupa apasarea butonului "Autentificare", pe adresa de e-mail declarata la inregistrare vor primi codul de siguranta care va trebui completat in pagina urmatoare, se arata in documentul publicat ieri pe pagina de internet a Fiscului. Perioada de valabilitate a codului este specificata in continutul mesajului.

In documentul citat se mentioneaza ca dupa autentificarea cu succes, utilizatorul are acces la serviciul "Spatiul privat virtual", unde are posibilitatea sa vizualizeze numele de utilizator cu care s-a autentificat, modalitatea de autentificare, precum si urmatoarele servicii disponibile:

 • Profil utilizator - serviciu ce ofera posibilitatea schimbarii parolei, editarii profilului, vizualizarii istoricului activitatilor efectuate pe cont;

 • Cereri - serviciu ce ofera posibilitatea generarii unor solicitari de rapoarte, disponibile conform listei "Tip document";
 • Mesaje - serviciu ce ofera posibilitatea vizualizarii rapoartelor solicitate si a documentelor comunicate de organele fiscale.

Ce documente pot fi comunicate prin serviciul "Spatiul privat virtual"?

Potrivit documentului publicat ieri de ANAF, in perioada septembrie - decembrie 2014 (n.r. in care serviciul va fi disponibil doar pentru contribuabilii cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov) vor putea fi comunicate urmatoarele acte:

A. Documente emise de organul fiscal si comunicate contribuabilului:

Automat:

 • Decizii de impunere anuala aferente veniturilor realizate incepand cu anul 2013 si emise dupa data de 1 septembrie 2014;

La cererea contribuabilului:

 • Situatia obligatiilor fiscale de plata la data de ... ;
 • Nota obligatiilor de plata;
 • Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori;

B. Documente emise de contribuabil si comunicate organului fiscal:

 • cerere privind Situatia obligatiilor fiscale de plata la data de ... ;
 • cerere privind Nota obligatiilor de plata;
 • cerere privind Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori.

Intr-o etapa ulterioara aplicatia va fi dezvoltata, informeaza ANAF. Astfel, prin serviciul "Spatiul privat virtual" urmeaza sa fie comunicate urmatoarele acte si informatii:

 • cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala, cum ar fi: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale si altele asemenea;
 • acte administrative fiscale, acte de executare si alte acte emise de organul fiscal in executarea legii, cum ar fi: decizii de impunere, notificari, somatii si altele asemenea;
 • documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit si altele asemenea;
 • registrul documentelor electronice comunicate in ultimii 2 ani.

Mai mult decat atat, persoanele fizice se vor putea identifica si cu alte tipuri de credentiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate, se mentioneaza in comunicatul MFP, remis ieri redactiei.

Pana la jumatatea anului viitor persoanele fizice care se inregistreaza in "Spatiul privat virtual" vor avea acces la: 

 • decizii de impunere privind platile anticipate de impozit si de contributii de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor din cedarea folosintei bunurilor;
 • vor primi decizii de calcul accesorii;
 • vor putea sa depuna declaratii utilizand credentiale de tip utilizator/parola.

Pana la sfarsitul anului 2015, contribuabilii vor putea primi online somatii si titluri executorii. 

De asemenea, potrivit comunicatului MFP, o alta masura foarte importanta pentru persoanele fizice, are in vedere ca institutiile publice sa poata solicita direct organelor fiscale informatii pentru a solutiona diverse cereri ale contribuabililor. Altfel, institutiile publice vor putea comunica direct organelor fiscale informatii cuprinse in adeverinte de venit. De exemplu, adeverintele de venit ar putea sa fie solicitate de primarii, scoala, unitate sanitara sau pentru obtinerea ajutoarelor sociale. In aceste cazuri, contribuabilul nu va mai trebui sa depuna fizic adeverinta de venit, institutiile publice urmand sa ia legatura cu administratia fiscala pentru a primi documentul. Aceasta masura se va aplica pana la sfarsitul anului 2015. 

In plus, "Spatiul privat virtual" va fi extins si pentru persoanele juridice, care se vor autentifica folosind certificatul digital calificat, se arata in documentul citat. 

 

 

Puteti consulta pe site-ul ANAF instructiunile privind inregistrarea ca utilizatori, atat in format pdf, cat si in format video si de asemenea, puteti gasi instructiunile de utilizare a serviciului "Spatiul privat virtual" in format video.