Tariful de utilizare (sau, pe scurt, rovinieta) ofera soferilor dreptul de a circula, pe o perioada de timp determinata, pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei. Persoanele care evita aceasta obligatie pot fi amendate de catre autoritatile statului, astfel ca, pentru a depista in trafic soferii care nu achita rovinieta, CNADNR amplaseaza constant, pe drumurile nationale, camere video de supraveghere.

In ultimele luni au fost amplasate 39 de noi puncte fixe de control, iar de astazi au devenit functionale inca doua. Conform informatiilor furnizate de CNADNR la solicitarea AvocatNet.ro, cele doua camere noi sunt amplasate in localitatile Maneciu (Drumul National 1A) si Buzoesti (Drumul National 65A). Astfel, numarul total al camerelor video fixe a ajuns la 74.

De asemenea, institutia a furnizat recent, tot la cererea publicatiei noastre, si lista cu amplasarea celorlalte puncte fixe prin care se controleaza, in momentul de fata, valabilitatea rovinietelor.

Potrivit documentului primit, cele mai multe puncte fixe de control sunt situate pe Drumul National 1 (Timisul de Sus, Sebes, Valcele, Sercaia, Osorhei, Barcanesti/Romanesti), Drumul National 2 (Iacobesti, Nicolae Balcescu, Motca, Maracineni), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Cosoveni, Mehadia, Draganesti Vlasca) si Drumul National 15 (Vaduri, Sangeorgiu de Mures, Girleni, Calugareni).

Singurele camere de supraveghere pozitionate pe autostrazi sunt cele de la Petresti (A1), Glina, Fetesti (A2), Gilau si Snagov (A3).

Nota: In fisierul anexat la articol gasiti lista exacta a zonelor in care sunt amplasate toate cele 74 de puncte fixe pentru controlul valabilitatii rovinietei.

De asemenea, controlul rovinietelor se mai face si cu ajutorul a 14 camere video mobile, care sunt impartite intre cele sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri din subordinea CNADNR. Punctele mobile sunt amplasate, in general, pe sectoarele de drumuri nationale pe care nu exista puncte fixe de control.

"Ca regula generala, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizeaza pe sectoarele de drumuri nationale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existentei si valabilitatii rovinietei pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri nationale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se inregistreaza valori mai reduse ale traficului rutier, fara a exista o procedura prestabilita de amplasare (in functie de zona/drum/interval de timp)", au precizat recent reprezentantii CNADNR pentru AvocatNet.ro.

Important! Valabilitatea rovinietelor poate fi verificata si prin personalul imputernicit al Inspectoratului General al Politiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier si al CNADNR (in punctele de trecere a frontierelor).

Amenzile pentru lipsa rovinietei ajung pana la 4.500 de lei

Amenzile aplicabile soferilor care circula cu autovehicule in lipsa unei roviniete valabile sunt cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 -- actul normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale.

Mai exact, cele mai mici amenzi se dau soferilor de autoturisme -- intre 250 si 500 de lei --, la polul opus fiind amenzile pentru soferii vehiculelor de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe) -- intre 3.000 si 4.500 de lei.

In ceea ce priveste tariful de utilizare, acesta este "structurat in functie de perioada de parcurs si de stationare, de incadrarea in clasa de emisii poluante (EURO), de masa totala maxima autorizata si de numarul de axe, dupa caz", scrie in actul mentionat. In functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, rovinieta are o valabilitate de una, sapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful pentru aceasta este cuprins, dupa caz, intre 3 si 1.210 euro.

In cazul autoturismelor, tarifele sunt de 3 euro (sapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) si 28 de euro (12 luni). Acestea sunt cele mai mici preturi, cele mai mari fiind aplicabile vehiculelor de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe): 11 euro (o zi), 55 de euro (sapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile), 1.210 euro (12 luni).

In reteaua drumurilor nationale sunt incluse autostrazile, drumurile expres, drumurile nationale europene, drumurile nationale principale si drumurile nationale secundare.

Rovinieta trebuie achitata atat de catre soferii romani, cat si de catre cei straini, pentru toate autovehiculele inmatriculate ce sunt folosite pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Important! La depistarea prin intermediul punctelor fixe/mobile de control, procesul-verbal de contraventie se poate intocmi si in lipsa soferului. Acesta se intocmeste si se comunica in cel mult doua luni de la constatarea contraventiei, iar in intervalul respectiv de timp NU pot fi incheiate alte procese-verbale pentru lipsa rovinietei.

Nota: Conform unei decizii recente a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procesele-verbale de contraventie intocmite de CNADNR in urma depistarii soferilor cu camerele video trebuie sa fie semnate de mana de catre agentul constatator, altfel sunt considerate nule. Mai multe informatii gasiti in acest articol.

Exceptii de la plata rovinietei

Persoanele cu handicap care detin autoturisme adaptate handicapului, dar si persoanele care le au in ingrijire pot sa beneficieze gratuit de rovinieta, stabileste Legea nr. 448/2006.

Procedura prin care aceste persoane pot fi scutite de la plata rovinietei este detaliata in normele pentru aplicarea legii mentionate. Concret, persoanele indreptatite trebuie sa depuna o cerere la primaria din localitatea de domiciliu sau la o directie generala de asistenta sociala si protectia copilului teritoriala.

Cererea trebuie sa fie insotita de documentul care atesta incadrarea in grad de handicap, actul de identitate si certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului.

Nota: Mai multe informatii despre procedura obtinerii gratuite a rovinietei de catre persoanele cu handicap gasiti in acest articol.

In afara de aceasta scutire, OG nr. 15/2002 prevede si ca sunt exceptate de la plata rovinietei vehiculele detinute in proprietate sau folosite in baza unui drept legal de:

 • unitatile Ministerului Apararii Nationale;
 • unitatile Ministerului Afacerilor Interne;
 • unitatile Serviciului Roman de Informatii;
 • unitatile Serviciului de Informatii Externe;
 • unitatile Serviciului de Protectie si Paza;
 • unitatile Serviciului de Telecomunicatii Speciale;
 • Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate acesteia;
 • serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta;
 • CNADNR si subunitatile acesteia;
 • Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier;
 • Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania;
 • serviciile de ambulanta.

In categoria vehiculelor exceptate mai intra, de asemenea, si cele folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate, pe raza teritorial-administrativa a unei localitati, cele istorice, dar si cele exceptate prin acordurile si tratatele internationale la care Romania este parte.