Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativa ce vizeaza modificarea Ordonantei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale. Aceasta a fost adoptata tacit de Senat, in sedinta de luni, in urma depasirii termenului in care senatorii trebuiau sa se pronunte, insa, pentru a se aplica, mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.

Atat persoanele fizice, cat si cele juridice vor fi sanctionate, asa cum se arata in proiectul de lege, pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor si a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum si pentru aruncarea la intamplare a gunoaielor si a mucurilor de tigara din masini. In ambele cazuri, amenda aplicabila va fi cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.

Potrivit initiatorilor, viata la bloc a obisnuit anumiti cetateni cu ideea ca spatiile din fata si din spatele cladirilor de locuit sunt ale nimanui, astfel ca se pot arunca obiecte si resturi menajere fara a deranja pe cineva. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel incat oamenii sa nu mai faca mizerie in jurul blocurilor cu atata usurinta.

"Viata la bloc, la comun cu multi alti oameni cu apucaturi si tabieturi diferite a obisnuit pe unii sa-si imagineze ca spatiul din fata si spatele blocului sunt ale nimanui sau ale statului, un loc in care poti sa arunci ce nu-ti prisoseste in casa, fara a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Daca locuinta fiecarui cetatean incepe si se finalizeaza la usa, inseamna ca terenul si pomul din fata ferestrei sunt ale nimanui, asa ca nu are cine sa se supere daca sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor si din autovehicule poate deveni costisitor daca se legifereaza amenzile", scrie in expunerea de motive a proiectului (pdf).

Membrii Comisiei senatoriale pentru Administratie Publica si Organizarea Teritoriului au considerat, in raportul asupra propunerii (pdf), ca documentul ar trebui respins, deoarece autoritatile locale sunt cele care ar trebui sa stabileasca aceste amenzi, astfel incat sa nu se aduca atingere principiului autonomiei locale. In acelasi timp, initiatorii sustin ca, desi consiliile locale trebuie sa ia masurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a aratat ca hotararile acestora nu produc efecte juridice.

"In alte tari, amenzile pentru aruncarea gunoiului in locuri nepermise sunt usturatoare si, cel mai important, se aplica, incat oamenii respecta legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre si din autovehicule nici nu se mai pune problema", este subliniat in expunerea de motive.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputatilor, care se va pronunta asupra acestuia in calitate de Camera decizionala.

Cetatenii sunt obligati sa mentina curatenia

Mentinerea curateniei este doar una dintre obligatiile pe care cetatenii le au deja in momentul de fata, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 21/2002. Mai precis, acestia trebuie:

 • sa intretina si curete locuintele pe care le au, anexele gospodaresti, curtile si imprejmuirile acestora;
 • sa curete fatadele locuintelor si ale altor constructii amplasate la strada, sa le tencuiasca si zugraveasca periodic;
 • sa termine constructiile incepute;
 • sa repare si intretina instalatiile aferente imobilelor;
 • sa mentina curatenia pe trotuare, pe partea carosabila a strazii sau a drumului, pe portiunea din dreptul gospodariei si a locurilor de parcare pe care le folosesc;
 • sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor in care locuiesc sau pe care le folosesc in alte scopuri;
 • sa pastreze curatenia pe arterele de circulatie si in locurile publice;
 • sa respecte masurile stabilite de consiliile locale si judetene pentru asigurarea igienei publice si a curateniei in localitati;
 • sa depoziteze reziduurile menajere si gunoaiele numai in locurile special amenajate;
 • sa curete mijloacele de transport la intrarea acestora pe drumurile publice;
 • sa curete si intretina santurile, rigolele si podetele aferente proprietatii.

Acelasi act normativ prevede ca faptele cetatenilor care constituie contraventii in domeniul bunei gospodariri a localitatilor urbane si rurale, precum si sanctiunile aplicabile, se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale si judetene.

In alta ordine de idei, asociatiile de proprietari preiau unele dintre obligatiile cetatenilor si raspund pentru realizarea acestora.

__________

Actualizare (09.12.2015): Proiectul de lege a fost respins definitiv de Camera Deputatilor (forul decizional) in sedinta din data de 9 decembrie, astfel ca prevederile acestuia NU pot fi aplicate.