Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDaca ar trai Caragiale astazi, Liviu Dragnea ar fi aranjat sa fie plesnit de cateva zeci de ori cu amenzi de pana la 60.000 de lei. Sa-i treaca pofta de a ironiza categorii socio-profesionale de persoane. Dar, la cum l-am cunoscut pe Caragiale din scrierile vremii, mai degraba ca omul s-ar amuza si ar continua sa-si faca treaba. Si i-ar explica Domnului Dragnea cum isi incalca propria lege in chiar textul ei.
Articolul continuă mai jos
Saptamana asta, Senatul a adoptat o lege controversata. Legea defaimarii sociale. Potrivit ei, "defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 30.000 de lei daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 de lei, daca vizeaza un grup social".
Toti suntem de acord ca nu e ok sa injuri grupuri sociale. Nu toti romii sunt hoti, nu toate blondele sunt proaste, nu toti oltenii, moldovenii si muntenii au defectele intalnite in bancuri. De aceea exista Codul Civil si posibilitatea oamenilor care se simt lezati de ceva sa apeleze la instanta pentru a-si apara onoarea.
Atunci cand tu, om care face legi, intervii in mersul natural al lucrurilor si infiintezi un Departament pentru Toleranta, reinvii Securitatea. Ii obligi pe oameni sa aiba grija cum vorbesc, sa nu il supere pe Tovarasu'. Infioratoare idee.
Si inca ceva. In definitia grupului social, din lege, se vorbeste despre "categorie de persoane care se disting, din punct de vedere social, prin urma sau mai multe trasaturi de: gen, .., boala cronica necontagioasa, infectie HIV / SIDA".
Domnule Dragnea, de ce discriminati? Daca spun ca sifiliticii sunt nu-stiu-cum, nu e tot defaimare in conceptia dvs? Oamenii astia nu trebuie aparati, la fel ca ceilalti? Daca sifilisul e o boala cronica contagioasa, de ce e scoasa in afara reglementarii legii? De ce conteaza doar bolile cronice necontagioase? A facut Domnul Dragnea un studiu medical sa vada ca oamenii aia n-au orgoliu? Oamenii cu herpes, cu zona zoster, hepatita si TBC si asa mai departe. Pe ei de ce nu ii aparati?
Eu cred ca nu sunteti tolerant cu romanii din moment ce pe unii ii aparati si pe altii nu. Scriind asa, puneti sifiliticii intr-o pozitie de inferioritate prin fapta dvs, adica prin scrierea legii. Ori defaimarea sociala tocmai asta este: fapta prin care o persoana este pusa in inferioritate pentru ca e... cumva. Cu cuvintele dvs: "Defaimare sociala - fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartententei sale la un anumit grup social." Ar trebui sa fiti primul amendat pentru defaimare sociala.
Si, in plus, daca maine cineva spune ca "romanii sunt stupizi pentru ca rabda astfel de politicieni", e culpabil sau nu? Pentru ca, in redactarea actuala a legii, eu nu cred ca romanii pot fi aparati prin Departamentul dvs. pentru Toleranta.
Legea Dragnea e o prostie fara margini. Si trebuie respinsa de Camera Deputatilor. Altfel, o sa avem in fata noastra niste parlamentari care-si apara burta, impotenta si averea prin legi speciale.
Citește mai mult despre editorialContextul digital actual creează provocări pentru specialiștii din toate departamentele companiei. Reglementările precum AI Act, DSA, GDPR, ePrivacy Regulation, Data Act generează întrebări dificile: Cum implementăm tehnologii AI respectând legislația? Ce riscuri de bias există? Cum asigurăm conformitatea proiectelor de digitalizare? Fiecare departament se confruntă cu provocări specifice, de la recrutare automatizată în HR până la fluxuri juridice digitalizate.
Cursul de management in era AI, susținut de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, îți pune la dispoziție, lună de lună, un set de repere clare despre cum să navighezi între reglementări și să integrezi noile tehnologii în activitatea ta. Pornind de la studii de caz bazate pe tehnologii AI utilizate astăzi în companii, vei înțelege cum funcționează aceste soluții, care sunt implicațiile juridice ale utilizării lor și ce riscuri trebuie luate în considerare.
Comentarii articol (2)