avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cetaten strain (Non-UE) casatorit cu cetatean roman. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cetaten strain (Non-UE) casatorit cu cetatean roman. Strainul poate calatori fara viza in statele UE?

Rog specificati daca un cetatean indian, casatorit cu un cetatean roman, avand si permis de sedere (pe urmatorii 5 ani) in Romania, poate calatori fara viza in statele UE? Daca da, rog mentionati si baza legala.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ASLANSICACIK , utilizator 15:20, 26 August 2010
NU.
Drepturile/obligatiile referitoare la cetatenie nu se "transmit" prin casatorie.
Raspunsul este DA , va putea calatori in celelalte state insotit de catre sotul cetatean roman .
Tinand cont de faptul ca prin casatorie , acest cetatean indian are calitatea de membru de familie a unui cetatean UE , acesta va putea calatori si in statele UE . Permisul sau de sedere romanesc este recunoscut de celelate state membre , si i se va permite intrarea .
A se vedea Regulamentul 562/2006 , Directiva 38/2004 a CE .
diana ramona a scris:

Raspunsul este DA , va putea calatori in celelalte state insotit de catre sotul cetatean roman .
Tinand cont de faptul ca prin casatorie , acest cetatean indian are calitatea de membru de familie a unui cetatean UE , acesta va putea calatori si in statele UE . Permisul sau de sedere romanesc este recunoscut de celelate state membre , si i se va permite intrarea .
A se vedea Regulamentul 562/2006 , Directiva 38/2004 a CE .

RASPUNSUL ESTE CERT: - NU.
Stimata Dna. @diana ramona, faceti confuzie intre "a putea calatorii" si a "calatorii fara viza".
Se va permite intrarea, dar cu viza.
Cetateanul indian, chiar casatorit cu o romanca, NU este cetatean roman, deci nu este cetatean UE
Observati si "speta" urmatoare:
Iata un raspuns primit de un cetatean roman de la autoritatile romane de frontiera.
Acesta i-a intrebat daca sotia lui (care nu are cetatenie romana) poate sa calatoreasca in tarile Uniunii Europene doar cu permisul de sedere temporara valabil .
……………… Domnului N. M. G.,
Referitor la solicitarea dumneavoastra inregistrata la data de 30.01.2007, adresata Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, va informam ca, in conformitate prevederile cu art.5 alin.1 lit.b) din Regulamentul (EC) Nr.562/2006 al Parlamentuluui European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen) cetatenii statelor terte, pentru sederi ce nu depasesc trei luni intr-o perioada de sase luni, trebuie “sa fie in posesia unei vize valabile, daca se solicita, conform Regulamentului Consiliului (EC) nr.539/2001 din 15 martie 2001 care enumera statele terte ai caror cetateni trebuie sa fie in posesia unei vize cand traverseaza frontierele externe si statele ai caror cetateni sunt exceptati de la cerinta, cu exceptia cazului in care poseda permise de sedere”.Totodata, in conformitate cu prevederile Directivei 2004/38/CE a Parlamentului European si a Consiliului European din 29 aprilie 2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, specifica la:
Art.4, Dreptul de iesire
-“…toti cetatenii Uniunii care detin carti de identitate valabile sau pasapoarte valabile si membrii familiei acestora care nu au cetatenia unui stat membru si care detin pasapoarte valabile au dreptul de a parasi teritoriul unui stat membru pentru a se deplasa in alt stat membru”
Art.5, Dreptul de intrare
-“…statele membre permit intrarea pe teritoriul lor a cetatenilor Uniunii care detin carti de identitate valabile sau pasapoarte valabile, precum si a membrilor familiilor acestora care nu au cetatenia unui stat membru si care detin pasapoarte valabile.”
Totusi, va recomandam sa va adresati si reprezentantei diplomatice a tarii pe care intentionati sa o vizitati, la Bucuresti, pentru a va informa daca aceasta Directiva a fost inplementata in legislatia statului respectiv si daca sunt impuse conditii suplimentare ce trebuiesc respectate
INSPECTOR GENERAL
Chestor principal de politie
Nelu POP

Referinte : Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European si a Consiliului European din 29 aprilie 2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre al Uniunii Europene.
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
legalmgm, utilizator
Stimate domn @legalmgm ,am o rugaminte , va rog sa nu mai imi citati mesajele . Limitati-va la mesajele pe care le postati dvs , eu ma limitez la ale mele si incercati sa raspundeti userului nu mie , intrucat nu eu am cerut opinii .si nu , nu fac nicio confuzie , singurul care face confuzii si e in necunostinta de cauza sunteti dvs . sau poate va deranjeaza faptul ca am opinie separata . eu mi-am argumentat raspunsul cu baza legala , in schimb dvs nu .
cred ca nu ati auzit de echivalarea permisului de sedere cu viza schengen . la fel , nu cred ca stiti ca se echivaleaza ptr tranzit ...
Va recomand totusi sa consultati Manualul Schengen si regulamentul 562/2006 , fie sa consultati spete in domeniu .
Eu raman la opinia mea . I se va permite intrarea in orice stat UE , avand doar permis de sedere romanesc , daca i se alatura sotului cetatean membru UE .


Potrivit Manualului Schengen :

" 3. Reguli speciale pentru controalele efectuate asupra anumitor categorii persoane

3.1 Persoanele care se bucura de dreptul comunitar al liberei circulatii

3.1.1 Ca regula generala, persoanele care se bucura de dreptul comunitar al liberei circulatii sunt autorizate sa treaca frontiera unui Stat Membru in baza urmatoarelor documente:

Membrii de familie ai cetatenilor UE, EEA, CH care sunt cetateni ai unui stat tert: pasaportul.
Acestora li se poate cere, de asemenea, sa se afle in posesia unei vize de intrare, daca sunt cetatenii unui stat tert care face obiectul obligativitatii
vizei, CU EXCEPTIA CAZULUI CAND ACESTIA SE AFLA IN POSESIA UNUI PERMIS SAU CARD DE SEDERE EMIS DE UN STAT MEMBRU (sau de statele EEA sau CH).
"

Deci , e clar , daca are permis de sedere emis de un stat UE , nu mai are nevoie de viza !

Editare :

Evident , am dreptate , intrucat ati omis existenta unui permis de sedere de lunga durata in speta dvs . :)
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
Diana Ramona, Alte profesii
da, poate. v-a indicat f corect colega in raspunsul anterior si textul de lege.

Alte discuții în legătură

Rezıdent permıs de sedere brhns brhns sunt turc am permıs de sedere termen lung rezıdent ce ın romanıa! am drept sa ıntru zona shengen fara ... (vezi toată discuția)
Dreptul la libera circulatie ue al unui cetatean turc cu permis de sedere in romania patruzeci patruzeci Buna ziua, Avem situatia urmatoare: cetatean turc, venit la studii superioare la zi de lunga durata in Romania cu pasaport valabil si viza asteapta sa i se ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere permanent ca membru de familie a unui cetatean roman kiki_mihailescu kiki_mihailescu Buna ziua! As dori sa ma ajutat putin cu o problema cu care m-am confruntat inainte de a calatori in scop turistic in Paris, Franta. Sunt cetateana cubaneza cu ... (vezi toată discuția)