avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare apartament mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare apartament mostenit

Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea:
In urma decesului verisoarei noastre, eu impreuna cu inca doi veri am mostenit un apartament.Succesiunea s-a dezbatut la Judecatorie pt. ca la momentul respectiv era mai ieftin. Avem sentinta definitiva si irevocabila,iar eu am primit apartamentul dand sulta celorlalti doi.Mentionez urmatoarele:
- Apartamentul va fi vandut.
- Am depus actele necesare schimbarii de rol la Finante Publice Locale si urmeaza sa trec la urmatorii pasi in vederea vanzarii.
- Acest apartament are cadastru si intabulare, facute de defuncta, deci cartea funciara este deschisa
Am unele intrebari si va rog daca se poate sa ma ,,luminati" putin :D
1. Trebuie facut cadastrul din nou? -nu mi se pare normal, dar.....
2. Trebuie facuta intabularea din nou pe numele meu?
3. Trebuie sa am declaratiile verilor mei cum ca au primit sulta?
4. Ce acte imi sunt necesare la aceasta intabulare si cam care sunt taxele pe care trebuie sa le platesc? Unde se platesc taxele pt.intabulare? Chiar la OCPI sau....Trezorerie, CEC....
5. Cam cat dureaza intabularea in regim normal si cat in regim de urgenta si care este taxa pt.urgenta?
6. Dupa intabulare, extrasul de carte funciara il scoate obligatoriu notarul (ar fi mai usor, zic eu) sau eu?
7. Avand sentinta, actele casei, schimbarea de rol, cadastru, intabularea si extrasul de carte funciara, dovada achitarii intretinerii de la Asociatia de Proprietari, pot considera ca este OK si pot incheia actul de V-C?

Multumindu-va anticipat pt. raspunsuri, va doresc o zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: andra68 , utilizator 21:26, 24 Mai 2011
Cata vremne exista deja intabulare, nu trebuie sa faci alta, trebuie doar sa depui la OCPI actele care iti atesta dreptul de proprietate asupra apartamentului, solicitand schimbarea proprietarului, astfel incat sa figurati dumneavoastra. De exemplu la o vanzare cumparare prin notariat, (ceea ce presupune ca vanzatorul are carte funciara) cartea funciara existanta se transmite de catre notariat catre OCPI si in circa 2 saptamani aceasta iese cu numele noului proprietar, la fel este si in cazul dumneavoastra, decat ca trebuie sa o duceti personal si sa solicitati personal modificarea acesteia.
adresati-va unui notar pt a face demersurile la cartea funciara ca sa fiti trecut ca proprietar al apartamentului in cartea funciara. in cinci zile lucratoare puteti primi extrasul de carte funciara.
1. Nu trebuie făcut cadastrul din nou, acesta se face o singură dată, atunci când se deschide cartea funciară. Niciodată nu se poate face ALT cadastru (decât dacă s-ar anula primul, prin instanţă). Se pot face însă actualizări ale schiţei cadastrale, dacă au intervenit modificări asupra bunului imobil.

2. Da, trebuie făcută intabularea pe numele dumneavoastră.

3. Nu trebuie să aveţi declaraţiile de primire a sultei, însă în acest caz, sultele se vor înscrie ca sarcini în Cartea funciară, putându-se radia ulterior, când veţi depune dovada achitării sultei (prin declaraţie, prin procedura consemnării la CEC etc.)

4. Puteţi merge personal la OCPI, dar puteţi merge şi la notarul public cu sentinţa definitivă şi irevocabilă.

5. Anumite termenele diferă uşor de la o zonă la alta (de exemplu, termenul privind blocarea cărţii, de 5 zile lucrătoare, este fix, stabilit prin lege, însă alte termene sunt stabilite şi prin protocoalele de colaborare). În principiu, termenul este de 9 zile lucrătoare pentru intabularea în regim normal, şi 3 zile lucrătoare pentru intabularea în regim de urgenţă. Nu se ia în calcul ziua depunerii cererii. Taxa pentru urgenţă este taxa normală x 5.
Taxa normală se calculează în funcţie de valoarea imobilului.

6. Extrasul de carte funciară pentru autentificare, în vederea vânzării, îl obţine obligatoriu notarul public, deoarece cartea funciară se indisponibilizează în favoarea biroului său. Atenţie, pentru vânzare, sultele trebuie să fie achitate şi radiate din CF.

7. Vă mai trebuie un certificat de atestare fiscală ("schimbarea de rol" - pe care să-l obţineţi atunci, recent, pentru că are un termen de valabilitate între 5 şi 38 de zile), şi în mod normal, un certificat de atestare energetică. Ar trebui să prezentaţi şi dovada achitării furnizorilor de utilităţi.

florin_drept a scris:

Cata vremne exista deja intabulare, nu trebuie sa faci alta, trebuie doar sa depui la OCPI actele care iti atesta dreptul de proprietate asupra apartamentului, solicitand schimbarea proprietarului, astfel incat sa figurati dumneavoastra.

Confundaţi procedura intabulării cu procedura deschiderii cărţii funciare.

De exemplu la o vanzare cumparare prin notariat, (ceea ce presupune ca vanzatorul are carte funciara) cartea funciara existanta se transmite de catre notariat catre OCPI si in circa 2 saptamani aceasta iese cu numele noului proprietar, la fel este si in cazul dumneavoastra, decat ca trebuie sa o duceti personal si sa solicitati personal modificarea acesteia.

Acest paragraf confirmă ce spuneam mai sus.
Atenţie, Cartea funciară nu părăseşte niciodată arhiva OCPI! Totul se face prin cereri şi încheieri.
Multumesc frumos pt.raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notare antecontract in cartea funciara Adrian_Gorj Adrian_Gorj Am auzit in trecere la 2 avocate ( o discutie mai aprinsa) cum ca notarii dupa ce se incheie un antecontract, au obligatia de-al nota in Cartea funciara in ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare imobil adighe adighe Buna ziua si bine v-am gasit, Doresc sa vand un imobil proprietate personala, dar singurele acte pe care le am sunt contractul de vanzare-cumparare intre ... (vezi toată discuția)
Partaj - schimbare drept de proprietate adina.vladau adina.vladau Buna ziua, Comunitate! În urma partajului cu fostul sot, apartamentul care acum este pe numele ambilor va trece în proprietatea mea. La DITL știu ce ... (vezi toată discuția)