Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 325.832 de membri si 5.989 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.103.939 mesaje in forum.

Discutie taxa contributie pentru cogenerare

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 5
 
 
offline
Avatar 8

Data inregistrarii:
Duminica, 12 Septembrie 2010, 09:34

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 30 Mai 2011, 17:36

Buna Ziua
Azi am primit factura pentru consumul de energie electrica de la Enel. Dupa vizualizare am ramas cu o nedumerire: Ce inseamna taxa contributie ptr cogenerere???
Observ ca pe factura mai este trecuta o rubrica care dupa parerea mea se cam "bate cap in cap" cu taxa de mai sus. E vorba de rubrica...REZERVARE.
Nu am mare experienta in cele avocatesti sau juridice dar asta nu ma impiedica sa gandesc ca in momentul in care scot un leu din buzunar ar trebuii sa primesc un lucru la schimb(domeniul VANZARE-CUMPARARE).
Aceasta taxa este cumva un nou bir impus de ...."puterea portocalie" instalata la carma acestei tari?????

ultima data editat de craciuniliutza pe data de Luni, 30 Mai 2011, 17:39
 
 
 
offline
3.61

Data inregistrarii:
Duminica, 30 Mai 2010, 07:54

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Luni, 30 Mai 2011, 20:11
Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta este reglementata prin Ordinul 12 din 25 februarie 2011, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, a fost stabilita la valoarea de 0,02294 lei/kwh (inclusiv TVA) si a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2011. Calculul acesteia se face prin inmultirea valorii unitare a contributiei ( lei/kWh) cu cantitatea de energie electrica activa ( kWh) facturata, respectiv consumata .
Toti cei care avem incheiate contracte de furnizare a energiei electrice suntem obligati la plata acestei contributii.

ultima data editat de Gabrielle Monique pe data de Luni, 30 Mai 2011, 21:36
 
 
 
offline
Avatar 8

Data inregistrarii:
Duminica, 12 Septembrie 2010, 09:34

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 31 Mai 2011, 11:28
Pe factura mea este trecuta suma de 0,018500 lei.
Nu ma deranjeaza aceasta suma, nu e chiar asa de mare, insa nelamurirea mea consta in urmatorul fapt:
-ce primesc eu in schimbul celor 0,018500 lei?. ce am cumparat eu de la enel cu cei 0,018500lei?
Intreb acest lucru pentru ca am senzatia ca aceasta taxa este un BIR rusinos la adresa cetateanului de rand, care nu are nici-o alta alternativa
Daca intradevar este adevarat ceea ce spun eu aici, insemna ca prin aceasta postare am mai adus O TEZA FUNDAMENTALA la sloganul......."A FACUT MAMA PROSTIA,M-A NASCUT IN ROMANIA"
 
 
 
offline
3.61

Data inregistrarii:
Duminica, 30 Mai 2010, 07:54

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 31 Mai 2011, 17:17
Da, pe factura Dvs. este inscrisa suma de 0,0185 lei,care reprezinta valoarea fara TVA a acestei taxe. Contributia respectiva vine in sprijinul producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare de inalta eficienta.
 
 
 
offline
3.61

Data inregistrarii:
Duminica, 30 Mai 2010, 07:54

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 31 Mai 2011, 21:08
Interventie moderator:

Va rog sa va editati mesajul postat mai sus, cele scrise de Dvs. contravin Regulamentului de postare . In cazul in care nu veti edita aceasta postare in termen de 24 de ore, o voi sterge.
Va multumesc.

Ordin 12/2011 pentru aprobarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta si a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia

Având în vedere prevederile art. 11 alin. (1) și alin. (2) lit. a), c), d), e), f) și h), ale art. 74 lit. c) și ale art. 76 din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 11, 12, 14, 15 și 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă,

în temeiul dispozițiilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completările ulterioare,

președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:Art. 1. - Se aprobă contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, la valoarea de 0,0185 lei/kWh, exclusiv TVA.

Art. 2. - (1) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României și furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuția prevăzută la art. 1 consumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare pentru energia electrică.

(2) In înțelesul prezentului ordin, prin sintagma furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României și furnizorii care exportă energie electrică sunt desemnați:

a) furnizorii de energie electrică;

b) producătorii cu drept de furnizare;

c) producătorii care exportă energie electrică în calitate de furnizor;

d) furnizorii/producătorii care își alimentează propriile locuri de consum (autofumizare);

e) furnizorii/producătorii care exportă energie electrică în cadrul aceleiași companii.

(3) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României și furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuția prevăzută la art. 1 pentru energia electrică activă livrată rezultată din:

a) cumularea, pe perioada de facturare prevăzută în contracte, a notificărilor zilnice transmise la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., corectate, dacă este cazul, conform procedurilor operaționale ale Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A.;

b) facturile de avans, de estimat, de regularizare emise conform contractelor de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate între părți.

(4) Furnizorii/Producătorii care își alimentează propriile locuri de consum fără a emite facturi aplică lunar contribuția prevăzută la art. 1 la consumul propriu.

Art. 3. - (1) Aplicarea contribuției prevăzute la art. 1 în procesul de facturare pentru consumatorii de energie electrică de pe teritoriul României, pentru energia electrică livrată la export și pentru energia consumată la propriile locuri de consum de către operatorii economici prevăzuți la art. 2, se realizează prin înmulțirea valorii unitare a contribuției (exprimată în lei/kWh) cu cantitatea de energie electrică activă (exprimată în kWh) facturată, respectiv consumată - în cazul autofurnizării.

(2) Valoarea stabilită conform prevederilor alin. (1) se evidențiază separat în factura transmisă consumatorilor. Factura trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente:

a) rând separat în factura care conține informațiile referitoare la denumirea serviciului/produsului facturat, precum și toate celelalte elemente specifice facturii, conform formatului utilizat de operator;

b) explicația și temeiul legal al apariției în factură a contravalorii contribuției.

(3) La valoarea calculată conform prevederilor alin. (1) se aplică taxa pe valoarea adăugată (TVA), conform prevederilor legale.

Art. 4. - Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență prevăzută la art. 1 nu se aplică pentru energia electrică consumată anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin.

Art. 5. - (1) Consumatorii de pe teritoriul României achită contravaloarea sumelor facturate de către operatorul economic cu care au încheiat contractul de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3), la aceleași termene și în aceleași condiții cu cele prevăzute în contractele încheiate între părți.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României și furnizorii care exportă energie electrică achită contravaloarea sumelor facturate de către Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3) și (4), la termenele și în condițiile prevăzute în contractele încheiate cu Administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă.

Art. 6. - (1) Consumatorii de energie electrică din România plătesc penalități pentru întârzierea la plata facturilor emise de către operatorul economic cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, pentru suma calculată conform art. 2 alin. (3), la aceleași termene și în aceleași condiții cu cele prevăzute în contractul pentru plata energiei electrice.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României și furnizorii care exportă energie electrică plătesc dobânzi și/sau penalități pentru întârzierea la plata facturilor emise de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., pentru suma calculată conform prevederilor art. 2 alin. (3) și alin. (4), la termenele și în condițiile prevăzute în contractele încheiate cu Administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009.

Art. 7. - (1) Prevederile prezentului ordin completează contractele de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate cu consumatorii deserviți în regim reglementat, cele aferente consumatorilor care și-au exercitat dreptul de eligibilitate, respectiv contractele de vânzare a energiei electrice la export.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României și furnizorii care exportă energie electrică informează consumatorii despre facturarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, în conformitate cu obligațiile de informare prevăzute în Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 86/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a consumatorilor de energie electrică și gaze naturale, și, respectiv, informează partenerii de contract, în cazul exportului de energie electrică, despre facturarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență.

(3) Informarea minimală trebuie realizată odată cu transmiterea primei facturi, care va conține contribuția evidențiată distinct.

Art. 8. - Operatorii economici desemnați la art. 2 alin. (2), consumatorii de energie electrică din România și Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar departamentele de specialitate din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 9. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 1 aprilie 2011.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei,
lulius Dan Plav


Sursa:www.jurisprudenta.com
 
 
 
offline
11

Data inregistrarii:
Miercuri, 18 Aprilie 2007, 20:14

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 3 Iunie 2011, 01:09
La mine inseamna ca au incalcat art.4 in care se spune clar ca nu se factureaza anterior datei intrarii in vigoare, adica aprilie.pt.ca mi-au refacturat din decembrie.cui sa ma adresez?
 
 
 
offline
Avatar 9

Data inregistrarii:
Luni, 30 Mai 2011, 15:09

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 27 Iulie 2011, 21:35
Ordinul este ambiguu ca toate legile si ordinele romanesti si nu explica si mai ales nu raspunde la mai multe intrebari:
1.de ce trebuie sa sprijinim noi producatorii de energie ?
2.cine ia banii si mai ales ce face cu acesti bani
3.care este suma totala recoltata de pe toate facturile
4.care este adevaratul motiv pentru introducerea acestei taxe
Pana vom primi raspuns la aceasta intrebare consider taxa abuziva si probabil ar fi bine daca am putea sa cerem in instanta recuzarea ordinului, mai ales ca pe facturile mele aceasta taxa este de 10 lei lunar
 
 
 
offline
Avatar 6

Data inregistrarii:
Marti, 25 Ianuarie 2011, 08:52

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 23 August 2011, 14:09
Gabrielle Monique a scris:

Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta este reglementata prin Ordinul 12 din 25 februarie 2011, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, a fost stabilita la valoarea de 0,02294 lei/kwh (inclusiv TVA) si a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2011. Calculul acesteia se face prin inmultirea valorii unitare a contributiei ( lei/kWh) cu cantitatea de energie electrica activa ( kWh) facturata, respectiv consumata .
Toti cei care avem incheiate contracte de furnizare a energiei electrice suntem obligati la plata acestei contributii.


Acum am vazut si eu aceast BIR, cu titlul de contributie. Da unde scrie pentru ce suntem obligati sa platim aceasta contributie?Mi se pare un abuz grosolan (sper ca nu am facut un pleonasm) sa taxezi ceva pe care consumatorul nu l-a solicitat si ...de fapt ce nu exista. Adica inalta eficienta. Urmataoarea taxa pe care o sa o puna este probabil cea pentru bonusurile personalului care lucreaza in energie. Eu stiu ca pretul unitatii de energie electrica trebuie sa cuprinda tot ce se consuma ca energia sa ajunga la un consumator. Trebuie sa facem ceva ca acest abuz sa inceteze. [editat]

ultima data editat de Andreea Lisievici pe data de Miercuri, 24 August 2011, 17:49
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 5
 
 

Discutie taxa contributie pentru cogenerare

Acest subiect este moderat de catre
carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea,    ioanbutariu

Ultimele mesaje sterse in discutie ( total mesaje sterse - 1)

Autor mesaj: craciuniliutza
Mesaj sters de catre: Gabrielle Monique
Data mesaj: Marti, 31 Mai 2011, 20:13
Mesaj sters la data: Duminica, 4 Septembrie 2011, 15:15
Motiv: mesajul e offtopic


 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 20
Total subiecte: 411873
Total mesaje: 2103939


 

Acum online

Utilizatori (4)
gaby83 , laurentiu123456 , Quovadis17 , grin

Consultanti (1)
APET_R

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

lola , Orwell , TOR , nadial , tatarnic , NAGY ZSOLT , monica.stanciu , pussycat , nicktwister , oaopri , mihai2382 , feryan , smnlp , gsilviu78 , lazar.ionut , Marinela_ br , nabejo , egreta , rapanviorel , rapviorel , nenna26 , irinuta , HORECA EXPERT , SPE , lipovasnj , LECRAM , nar , sonorom , mihalache , georgianacalin , ion neagu , stella_caracostea , horlaci2003 , valentina-meresz , AF Parpala , mamaina , Caligula , popescuvirgil44 , daniela5 , aura_s , alinat , phoenixpetra , gusty , roxiana , alinamugur , getam , mora_attila , antecume , edo23 , mireille_is , marianicoo , iulyian , dr Kiss Borbála , petcudanpetcu , sonia28 , mirunajad , waldymar , andreicsa , diamo , Ion d. , punctali , denisalacra , georgetap , damian088 , elenacarmen , Pantilie Nina , blagu , fl2308 , agafia.staicu , aanaderol , alexdeian , nicoleta.ion55@yahoo.co.uk , angela_capota , cami_imi , nicoleta teodorescu , alina.chituc , mirela popa , Peitho , cristidelice , iacob laurentiu dan , georgescuray , ANCA SPIRIDON , carmentza , Irina91 , hermannstadtady , Mujagado , onilogi , stanciu aurelia , andra-celia , pasaportista , nelda , alina2006alina91 , costelcalin , judgedredd , evaluarebrasov , virgula , Tya_27 , vrd , ghicosion , tudosevictorel , iuhasz , Viorica Alex , www.alegemedierea.ro , gabrielbulgaru , keleioan , andresclaudia , myoooo , marin raduti , fox23 , AndreASM , mena2308 , cristynika_79 , magdabarbu , CATALIN CORNELIU , trex2308 , jon58 , 230857 , sallai , neagusenior , popa liana , adrianaudroiu , ivan cornelia , bilu ana , Phoenix58 , cristinaobi , dadi68 , anna2308 , mgmediator , Andreea_Ius , Blagoi Daniel , marianacernica , NicuViorel , liviu_ionut , popescubogdan , Cametra , CameliaBP , timofteandreius , SLDTimisoara , MioaraOlteanu , PopaDaniel23 , CIOKOLATA , JohnnyX , Rodyr3 , asanacheromel , MARIANMATE

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro