Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.498 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.292 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie taxa contributie pentru cogenerare

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 5
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Duminica, 12 Septembrie 2010, 09:34

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 30 Mai 2011, 17:36

Buna Ziua
Azi am primit factura pentru consumul de energie electrica de la Enel. Dupa vizualizare am ramas cu o nedumerire: Ce inseamna taxa contributie ptr cogenerere???
Observ ca pe factura mai este trecuta o rubrica care dupa parerea mea se cam "bate cap in cap" cu taxa de mai sus. E vorba de rubrica...REZERVARE.
Nu am mare experienta in cele avocatesti sau juridice dar asta nu ma impiedica sa gandesc ca in momentul in care scot un leu din buzunar ar trebuii sa primesc un lucru la schimb(domeniul VANZARE-CUMPARARE).
Aceasta taxa este cumva un nou bir impus de ...."puterea portocalie" instalata la carma acestei tari?????

ultima dată editat de craciuniliutza pe data de Luni, 30 Mai 2011, 17:39
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Duminica, 30 Mai 2010, 07:54

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 30 Mai 2011, 20:11
Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta este reglementata prin Ordinul 12 din 25 februarie 2011, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, a fost stabilita la valoarea de 0,02294 lei/kwh (inclusiv TVA) si a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2011. Calculul acesteia se face prin inmultirea valorii unitare a contributiei ( lei/kWh) cu cantitatea de energie electrica activa ( kWh) facturata, respectiv consumata .
Toti cei care avem incheiate contracte de furnizare a energiei electrice suntem obligati la plata acestei contributii.

ultima dată editat de Gabrielle Monique pe data de Luni, 30 Mai 2011, 21:36
 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Duminica, 12 Septembrie 2010, 09:34

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 31 Mai 2011, 11:28
Pe factura mea este trecuta suma de 0,018500 lei.
Nu ma deranjeaza aceasta suma, nu e chiar asa de mare, insa nelamurirea mea consta in urmatorul fapt:
-ce primesc eu in schimbul celor 0,018500 lei?. ce am cumparat eu de la enel cu cei 0,018500lei?
Intreb acest lucru pentru ca am senzatia ca aceasta taxa este un BIR rusinos la adresa cetateanului de rand, care nu are nici-o alta alternativa
Daca intradevar este adevarat ceea ce spun eu aici, insemna ca prin aceasta postare am mai adus O TEZA FUNDAMENTALA la sloganul......."A FACUT MAMA PROSTIA,M-A NASCUT IN ROMANIA"
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Duminica, 30 Mai 2010, 07:54

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 31 Mai 2011, 17:17
Da, pe factura Dvs. este inscrisa suma de 0,0185 lei,care reprezinta valoarea fara TVA a acestei taxe. Contributia respectiva vine in sprijinul producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare de inalta eficienta.
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Duminica, 30 Mai 2010, 07:54

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 31 Mai 2011, 21:08
Interventie moderator:

Va rog sa va editati mesajul postat mai sus, cele scrise de Dvs. contravin Regulamentului de postare . In cazul in care nu veti edita aceasta postare in termen de 24 de ore, o voi sterge.
Va multumesc.

Ordin 12/2011 pentru aprobarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta si a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia

Având în vedere prevederile art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), c), d), e), f) şi h), ale art. 74 lit. c) şi ale art. 76 din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11, 12, 14, 15 şi 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă,

în temeiul dispoziţiilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:Art. 1. - Se aprobă contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, la valoarea de 0,0185 lei/kWh, exclusiv TVA.

Art. 2. - (1) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuţia prevăzută la art. 1 consumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare pentru energia electrică.

(2) In înţelesul prezentului ordin, prin sintagma furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică sunt desemnaţi:

a) furnizorii de energie electrică;

b) producătorii cu drept de furnizare;

c) producătorii care exportă energie electrică în calitate de furnizor;

d) furnizorii/producătorii care îşi alimentează propriile locuri de consum (autofumizare);

e) furnizorii/producătorii care exportă energie electrică în cadrul aceleiaşi companii.

(3) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuţia prevăzută la art. 1 pentru energia electrică activă livrată rezultată din:

a) cumularea, pe perioada de facturare prevăzută în contracte, a notificărilor zilnice transmise la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., corectate, dacă este cazul, conform procedurilor operaţionale ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A.;

b) facturile de avans, de estimat, de regularizare emise conform contractelor de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate între părţi.

(4) Furnizorii/Producătorii care îşi alimentează propriile locuri de consum fără a emite facturi aplică lunar contribuţia prevăzută la art. 1 la consumul propriu.

Art. 3. - (1) Aplicarea contribuţiei prevăzute la art. 1 în procesul de facturare pentru consumatorii de energie electrică de pe teritoriul României, pentru energia electrică livrată la export şi pentru energia consumată la propriile locuri de consum de către operatorii economici prevăzuţi la art. 2, se realizează prin înmulţirea valorii unitare a contribuţiei (exprimată în lei/kWh) cu cantitatea de energie electrică activă (exprimată în kWh) facturată, respectiv consumată - în cazul autofurnizării.

(2) Valoarea stabilită conform prevederilor alin. (1) se evidenţiază separat în factura transmisă consumatorilor. Factura trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente:

a) rând separat în factura care conţine informaţiile referitoare la denumirea serviciului/produsului facturat, precum şi toate celelalte elemente specifice facturii, conform formatului utilizat de operator;

b) explicaţia şi temeiul legal al apariţiei în factură a contravalorii contribuţiei.

(3) La valoarea calculată conform prevederilor alin. (1) se aplică taxa pe valoarea adăugată (TVA), conform prevederilor legale.

Art. 4. - Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă prevăzută la art. 1 nu se aplică pentru energia electrică consumată anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin.

Art. 5. - (1) Consumatorii de pe teritoriul României achită contravaloarea sumelor facturate de către operatorul economic cu care au încheiat contractul de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3), la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute în contractele încheiate între părţi.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică achită contravaloarea sumelor facturate de către Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3) şi (4), la termenele şi în condiţiile prevăzute în contractele încheiate cu Administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă.

Art. 6. - (1) Consumatorii de energie electrică din România plătesc penalităţi pentru întârzierea la plata facturilor emise de către operatorul economic cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, pentru suma calculată conform art. 2 alin. (3), la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute în contractul pentru plata energiei electrice.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică plătesc dobânzi şi/sau penalităţi pentru întârzierea la plata facturilor emise de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., pentru suma calculată conform prevederilor art. 2 alin. (3) şi alin. (4), la termenele şi în condiţiile prevăzute în contractele încheiate cu Administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009.

Art. 7. - (1) Prevederile prezentului ordin completează contractele de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate cu consumatorii deserviţi în regim reglementat, cele aferente consumatorilor care şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, respectiv contractele de vânzare a energiei electrice la export.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică informează consumatorii despre facturarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, în conformitate cu obligaţiile de informare prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 86/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale, şi, respectiv, informează partenerii de contract, în cazul exportului de energie electrică, despre facturarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.

(3) Informarea minimală trebuie realizată odată cu transmiterea primei facturi, care va conţine contribuţia evidenţiată distinct.

Art. 8. - Operatorii economici desemnaţi la art. 2 alin. (2), consumatorii de energie electrică din România şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar departamentele de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 9. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 aprilie 2011.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
lulius Dan Plav


Sursa:www.jurisprudenta.com
 
 
 
offline
11

Data înregistrării:
Miercuri, 18 Aprilie 2007, 20:14

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 3 Iunie 2011, 01:09
La mine inseamna ca au incalcat art.4 in care se spune clar ca nu se factureaza anterior datei intrarii in vigoare, adica aprilie.pt.ca mi-au refacturat din decembrie.cui sa ma adresez?
 
 
 
offline
Avatar 9

Data înregistrării:
Luni, 30 Mai 2011, 15:09

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 27 Iulie 2011, 21:35
Ordinul este ambiguu ca toate legile si ordinele romanesti si nu explica si mai ales nu raspunde la mai multe intrebari:
1.de ce trebuie sa sprijinim noi producatorii de energie ?
2.cine ia banii si mai ales ce face cu acesti bani
3.care este suma totala recoltata de pe toate facturile
4.care este adevaratul motiv pentru introducerea acestei taxe
Pana vom primi raspuns la aceasta intrebare consider taxa abuziva si probabil ar fi bine daca am putea sa cerem in instanta recuzarea ordinului, mai ales ca pe facturile mele aceasta taxa este de 10 lei lunar
 
 
 
offline
Avatar 6

Data înregistrării:
Marti, 25 Ianuarie 2011, 08:52

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 23 August 2011, 14:09
Gabrielle Monique a scris:

Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta este reglementata prin Ordinul 12 din 25 februarie 2011, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, a fost stabilita la valoarea de 0,02294 lei/kwh (inclusiv TVA) si a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2011. Calculul acesteia se face prin inmultirea valorii unitare a contributiei ( lei/kWh) cu cantitatea de energie electrica activa ( kWh) facturata, respectiv consumata .
Toti cei care avem incheiate contracte de furnizare a energiei electrice suntem obligati la plata acestei contributii.


Acum am vazut si eu aceast BIR, cu titlul de contributie. Da unde scrie pentru ce suntem obligati sa platim aceasta contributie?Mi se pare un abuz grosolan (sper ca nu am facut un pleonasm) sa taxezi ceva pe care consumatorul nu l-a solicitat si ...de fapt ce nu exista. Adica inalta eficienta. Urmataoarea taxa pe care o sa o puna este probabil cea pentru bonusurile personalului care lucreaza in energie. Eu stiu ca pretul unitatii de energie electrica trebuie sa cuprinda tot ce se consuma ca energia sa ajunga la un consumator. Trebuie sa facem ceva ca acest abuz sa inceteze. [editat]

ultima dată editat de Andreea Lisievici pe data de Miercuri, 24 August 2011, 17:49
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 5
 

Discuţie taxa contributie pentru cogenerare

Acest subiect este moderat de către
carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea,    ioanbutariu

Ultimele mesaje şterse în discuţie ( total mesaje şterse - 1)

Autor mesaj: craciuniliutza
Mesaj şters de către: Gabrielle Monique
Dată mesaj: Marti, 31 Mai 2011, 20:13
Mesaj şters la data: Duminica, 4 Septembrie 2011, 15:15
Motiv: mesajul e offtopic


 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 436
Total subiecte: 524513
Total mesaje: 2536291


 

Acum online

Utilizatori (14)
Florin_fmf , claudiuvlad , cioc natalia , An3ta17 , Marvin , costi000 , mirceaione , Dany47 , Andrei27111998 , razvan22 , cyan , Rims , gardener , marin05

Consultanţi (3)
blajaiulia , T_Mariana , angellacluj

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro