avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda lumini de intalnire
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda lumini de intalnire

Buna ziua! Am fost oprit de politie aproape de iesirea din Ovidiu, ziua, ora 18 si mi s-a intocmit proces verbal pentru ca nu aveam luminile de intalnire aprinse. Eu stiam ca in localitate nu este obligatorie folosirea acestora.Mentionez ca nu am semnat procesul verbal. Ce sanse am sa fac contestatie si rezultatul sa fie favorabil mie? sau cum ar fi indicat sa procedez in aceasta situatie. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:56, 7 Septembrie 2012
Din cate stiu, ultimele modificari ale Codului rutier, prevad folosirea luminilor de intalnire atat in localitati cat si in afara acestora.

Dvs., ca sofer, chiar si amator, aveti obligatia de a cunoaste foarte bine prevederile Codului rutier.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 195 din 12 decembrie 2002 *** Republicată
privind circulaţia pe drumurile publice

Art. 44
(2) În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E) conducătorii de autovehicule sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire.
Art. 108
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
.........
7. nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe autostrăzi, drumuri expres şi pe drumuri naţionale europene (E);

ORDONANŢÃ Nr. 43 din 28 august 1997 *** Republicată
privind regimul drumurilor

Art. 11
Drumurile naţionale ................. îşi păstrează categoria funcţională din care fac parte, fiind considerate continue în traversarea localităţilor, servind totodată şi ca străzi.

Precum vedeti din textul Ordonantei 43/1997 textul art. 11, referitor la statutul drumului national in localitate, este interpretabil, si cel mai probabil politistii ar avea dreptate. Iar zona unde ati fost surprins drumul este national european ...
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
ContSters193759, utilizator
O contestatie din partea dv ar insemna pierdere de timp si nervi deoarece nu aveti dreptate. Este drum national european si chiar daca strabate localitate nu i se schimba statutul. Inainte de a va da cocos cu politia asigurati-va ca aveti dreptate.
Probabil ca aceasta lege (daca mai este in vigoare) trebuie cunoscuta de cetatenii romani. Insa ce face cetateanul strain care vine in Romania? El nu este obligat sa cunoasca toate legile specifice circulatie. Cele general valabile trebuie cunoscute, dar pentru altele trebuie sa fie informat. Este si el amendat? La intrarea in Romania, in cel putin 3 puncte vamale nu exista o astfel de informare, asa cum este ceruta de directivele europene. Asa cum sunt mentionate limitele de viteza in localitati si in afara, sau altele specifice statului respectiv.
In schimb la intrarea in Ungaria este clar semnalizat ca in afara localitatilor este obligatorie lumina de intalnire.
Se pune intrebarea daca legea nu a fost abrogata.
In alte tari unde s-a incercat introducerea reglementarii, desi legea trebuia cunoscuta de toti cetatenii, au fost instalate la iesirea din localitate insemne de circulatie "circulatie obligatorie cu lumina", pentru ca in aceste tari nu se vizeaza incasarea de amenzi ci siguranta rutiera. Iar dupa o vreme, multe tari au renuntat la lumina aprinsa pentru ca nu a adus nimic sigurantei rutiere. (Austria, Germania si altele cu circulatie intensa)
Dar in Romanica nu se face asa ceva. Mai bine se incaseaza amenzi, ca de aceea exista cetateni, sa fie supti pana la sange :D .
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
kappauser, utilizator
Pentru ca ati pus mai des intrebarea daca legea a fost sau abrogata, pentru a nu ramane fara raspuns, va instiintez ca legea (OU 195/2002) nu este abrogata si este obligatorie pentru toti conducatorii auto din Romania.
In cazul in care nu o cunosc sau, cunoscand-o, aleg sa-i ignore prevederile, toti ci in cauza patesc precum cel care a initiat discutia: puncte de penalizare si amenda.
Cat despre strainii care vin in Romania, impartasesc intrutotul punctul dvs. de vedere in privinta informarii prealabile complete inca de la intrarea in frumoasa noastra tara.

Alte discuții în legătură

Circulatia cu luminile de zi aprinse (drl) DmG DmG As dori sa stiu daca circulatia pe drumurile publice din Romania cu luminile de zi aprinse - DRL (daylight running lights) este perfect legala si nu atrage ... (vezi toată discuția)
Codul rutier - folosire faza de intalnire valsib valsib Buna ziua am o nelamurire faza de intilnire se foloseste pe timp de zi pe autostrazi,drumuri nationale europene,(si nationale?) deci si pe cele nationale ... (vezi toată discuția)
Lumini de intalnire obligatoriu sau nu in localitate, pe traseul unui drum european? unudepenet unudepenet Dragi forumisti, Problema mea este urmatoarea: am capatat 2 puncte penalizare pentru conducerea autoturismului fara lumini de intalnire pe un drum european ... (vezi toată discuția)