Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.724 de membri si 6.657 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.663 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Procesul verbal de receptie = act de proprietate?

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 6
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Luni, 14 Aprilie 2008, 14:54

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 24 Octombrie 2011, 23:48

La finalizarea unei constructii in baza autorizatiei de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tine loc de act de proprietate? Care este legea care reglementeaza dreptul de proprietate asupra unei constructii noi?
 
 
 
offline
2.80
1

Data înregistrării:
Joi, 6 Martie 2008, 23:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 25 Octombrie 2011, 02:21
Procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, certificatul de edificare al constructie, autorizatia de construire, releva existanta juridica a unei constructii. Dar pentru ca acea constructie sa intre in circuitul civil, ea trebuie intabulata in Cartea Funciara- pt. ca dreptul dv. asupra constructiei sa devina opozabil tertilor.
Probabil va referiti la LEGEA nr. 50 din 29 iulie 1991/privind autorizarea executarii constructiilor.....
 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Luni, 14 Aprilie 2008, 14:54

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 25 Octombrie 2011, 08:00
Speta e urmatoarea: dupa divortul sotilor la partajarea bunurilor in masa partajabila exista printre altele un teren intabulat si o constructie noua, finalizata odata cu introducerea actiunii de partaj. Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie are aceeasi data cu cererea de partaj. Partile s-au inteles si au incheiat o tranzactie, instanta insa s-a pronuntat astfel:
"Intrucàt, in spetà, reclamantul nu a facut decàt dovada dobàndirii dreptului de proprietate asupra imobilului -teren, depunànd, in acest sens, copiile contractului autentificat nr. x, instanta va incuviinta in parte tranzactia intervenita ìntre parti, incheiata la data de y, aflata la fila 14 dosar, retinànd cà nu a fost facutà dovada dreptului de proprietate asupra constructiei. Inscrisurile depuse la dosar cu privire la acest imobil (autorizatia de constructie nr. z, insolita de devizul generai, procesul-verbal de receptie la terminarea lucràrilor nr. w) nu fac, in opinia instantei, decàt dovada ìndeplinirii unor formalitàti de natura administrativà, nefìind de natura a stabili, cu certitudine (in lipsa altor dovezi) dreptul de proprietate al sotilor cu privire la constructia in discutie."
Atat notarii pe care i-am intrebat cat si cei de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara afirma ca autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tin loc de act de proprietate. Acum cine are dreptate? Judecatoarea (debutanta) ori cei din urma? Daca fac recurs cum sa-l motivez in drept? Care ar fi legislatia pe care se bazeaza cei ce afirma ca autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie tin loc de act de proprietate?
 
 
 
offline
2.80
1

Data înregistrării:
Joi, 6 Martie 2008, 23:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 25 Octombrie 2011, 13:56
Sincer, eu una n-am vazut nicaieri sa scrie ca un proces verbal + autorizatie de construire, ar putea tine loc de act de proprietate...si nici nu mi se pare logic.
Pana cand o constructie nu este intabulata in CF, nu prea poti zice ca ai un act de proprietate pe ea...fiindca o constructie se poate vinde fara a necesita o anumita forma, cum este de ex. in cazul terenurilor, pt. care se prevede contractul autentificat la notar, care apoi va face demersurile de intabulare pe noul proprietar, etc...
Parerea mea, este ca nu poti face dovada dreptului de proprietate a unei cladiri, cu proc-vb de receptie...

Revenind la speta, sotii pot cere intabularea constructie in cota de 50-50% (daca au contribuit cu cote egale la cheltuielile facute cu aceasta constructie) si apoi, pot sa-si stabileasca situatia juridica a bunului respectiv...fie sa-l vanda, fie sa ramana unuia dintre ei, care ii va plati celuilalt partea lui, etc...eu cred ca de fapt asta va intereseaza pe dv. Si repet ce am mai zis, opozabilitatea fata de terti (oricare ar fi ei....chiar si instanta) dreptului sotilor asupra cladirii, este data de intabularea in Cf.
Sper ca de data asta sa va fi ajutat sa va edificati.


 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Luni, 14 Aprilie 2008, 14:54

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 25 Octombrie 2011, 18:11
Cu parere de rau dar nu m-ati ajutat deloc. Nu intentionez sa intru in polemica dar nu sunt de acord cu afirmatiile dumneavoastra.
1.Faptul ca nu ati vazut scris nicaieri ca procesul verbal de receptie finala demonstreaza dreptul de proprietate asupra constructiei nu inseamna ca nu este stipulat intr-o lege speciala.
2.Intabularea imobilelor se face in baza actelor (titlurilor) de proprietate, nicidecum nu putem considera ca intabularea sa reprezinte un act de proprietate.
3.Tranferul dreptului de proprietate asupra imobilelor, atat terenuri cat si constructii, se face doar in baza actelor autentice. (s-a schimbat legea de vreo 2 ani)
4.Solutia propusa de a intabula cladirea pe numele ambilor soti o consider nefireasca. Insa daca sotii ar opta pentru aceasta varianta,in baza carui act de proprietate vor putea intabula cladirea?

ultima dată editat de Crinel pe data de Marti, 25 Octombrie 2011, 18:14
 
 
 
offline
24

Data înregistrării:
Marti, 9 Septembrie 2008, 06:45

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 26 Octombrie 2011, 01:06
Crinel, instanta are dreptate. Si nicko_sylvia are dreptate cu privire la valoarea celor doua documente.
autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie sunt dovada ca sunteti proprietari in fapt, cel mult, dar aceste documente nu ”tin loc de act de proprietate” In temeiul acestor documente (langa multe altele) puteti sa va inscrieti dreptul in CF...

Instanta se refera la dovada dreptului de proprietate – care se face cu un extras de carte funciara. Instanta nu are de unde sti daca, intre timp, nu a fost vanduta constructia, ca exemplu, si alta persoana figureaza ca titular al dreptului... Extrasul cf nu e ”titlu de proprietate”, e dovada proprietatii... Iar atunci cand, dupa intabulare, vi se va cere pe undeva dovada proprietatii (pentru preschimbare C.I. ca exemplu) va trebui sa aratati PV de receptie si extras de carte funciara) In baza autorizatiei si a PV de receptie nu vi s-ar elibera o noua C.I. ca exemplu...

*
Intabularea, in general, pentru constructii noi se face in baza urmatoarelor documente: certificat fiscal pentru cadastru si intabulare eliberat de primarie - Directia Taxe si Impozite (valabil in luna in care se depune dosarul cadastral) , in care sa fie trecuta valoarea de impozitare pentru constructie (original) ; documentatia cadastrala existenta (copie) ; autorizatia de construire si PV de receptie la terminarea lucrarilor; releveele imobilului, intocmite de arhitect (copie) ; actul care fac dovada proprietatii terenului (copie) ; actul de identitate ale proprietarului (copie) ; daca imobilul e ipotecat: acordul bancii privind intabularea (original) ; adeverinta numar postal (unde este cazul) - copie legalizata.

*
Prin tranzactie imobilul a revenit unui singur proprietar? Daca da, atunci la dosarul pentru intabulare isi are locul si tranzactia respectiva (alaturi de hotararea judecatoreasca).
Sau, puteti merge la notar, sa incheiati un act din care sa reiasa cine este unic proprietar in urma tranzactiei – si apoi sa mergeti la cadastru (cu toate celelalte acte amintite mai sus)

Inainte de a face recurs e bine sa intrebati un avocat – care sa vada exact ce documente aveti. Pe forum riscam sa va incurcam avand in vedere detaliile putine (din motive obiective) pe care le puteti oferi.

Crinel a scris:
Care ar fi legislatia pe care se bazeaza cei ce afirma ca autorizatia de construire impreuna cu procesul verbal de receptie tin loc de act de proprietate?

Ar trebui sa ii intrebati pe ei... Cred ca fiecare a raspuns gandindu-se ca ambele documente sunt intre cele necesare intabularii.
 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Luni, 14 Aprilie 2008, 14:54

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 26 Octombrie 2011, 18:35
Trag concluzia din afirmatiile voastre ca o constructie nefinalizata sau abia finalizata si neintabulata ce face parte din bunurile comune a fostilor soti nu poate fi partajata. Mi-e greu sa fiu de acord. As aprecia si alte opinii. Multumesc pentru raspunsuri.
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Miercuri, 24 Mai 2006, 08:18

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 26 Octombrie 2011, 19:21
Caz in care ati intrat in posesia Procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor incheiat intre dvs si sotia dvs cu PRIMARIA loc ... incheiati si un Proces verbal de receptie finala a constructiei cu dirigintele de santier si Primarie va efectuati schita de cadastru si inscrieti in OCPI CADARU si CARTEA FUNCIARA - CONSTRUCTIA ATI REALIZATO IN REGIE PROPRIE sau printr-un contract de excutie constructie ?
cu toate actele dvs si ale sotiei dupa ce intabulati dreptul de proprietate o puteti partaja de comun acord pe amandoi sau cedati unul in favoarea altuia in baza unui act notarial si se intabuleaza pe numele unuia singur.
alfel efectuati expertiza tehnica judiciara etc.........
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 6
 

Discuţie Procesul verbal de receptie = act de proprietate?

Acest subiect este moderat de către
Adriantot,    Joha 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 63
Total subiecte: 523762
Total mesaje: 2533662


 

Acum online

Utilizatori (14)
Loan , Andra77777 , mariamariar , antalrob , bureac62 , Iulix_73 , petre_marian , ela30 , Eugensimion , stefania02 , danraicu , Carp Mircea , tudorvle , rusflorica

Consultanţi (3)
laleaua-neagra , ioanacornescu , marinboldeanu

Moderatori (2)
gi-jane2 , freeelis

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

Sabina_Raicu , marovb , nik66 , marius79 , adrianvintilescu , marmura , vasile algeorge , GRIGAIOAN , Zora , ckeptea , lmajeri , kriss80 , kyd , vamil , SURANG , kisse0468 , fana_calin , alexia76 , cureleaf , Cris Rusu , roanstef , ams , CRISTHA , nc_sandu , simmo , anab , asistenta , Cerry , Nutulica26 , dana.m , mario_85 , esthera , trinc_carmen , jenygyna , diogene67 , alexandru.hubert , mioarachirila , maria-mihaela , neagu sorina , liviacj , mihaela bucur , bita , andra_galati , ardeleanvali , LUMI1971 , alinutza290 , Gryg87 , dnd76 , varlan , cristina mc , stefania.mirabela , anca curtean , desentzano , matanza , fadeconsulting , Madalina Tanase , popescu ana mihaela , TrecyRef , nikol18 , gancean_emilia , alexdink , hgvlad , Cristianstefanescu2007 , zefir , nikmircea , Floppy75 , petrescu maria , adriaadi , Raluca Stoean , nikoleta miclaoni , cezar31 , ADRIANA CALATAN , Araya , Myador , marianstavaroiu , gabriela1554 , sabrai , ralukdas , Elidor , traduceri10 , dncl , scuteristul , kinetix , nikku_suteu , ileana74 , virtopeanu costel , Crisan_valentin , szaboalexandru , edanapaun , Klarax , carmen_lutu , dianabalan , filipaurel , patriciabibi , supreme.house , dgs04 , Nicoleta_Tare , Nicoleta Sisca , iordacheromeo , Daniela04 , polefkadaiana , rares001 , cdmdorinelius , anti_lop , Robert Prisecaru , garson , emilia75 , gpnindependenta , MagS , Lucyciuf , gcprmr , adonis13 , larisa-ioana , mateiluc , seneca399 , jedrysiak_stelian , balutagabriela , andreiu85 , giulia84 , Inna20 , ara3 , razvanvelicu , Harapalb , Andrei955 , nicoletaionel , Harrylby , gigienciu , nyisztor , luox4395 , qetz1466 , Lydiexcp , xocr2658 , rbqku29 , fwsfa95 , legtwl68 , ecxdpbdjw49 , andreicristianstoica , Songznjy , Chingzay

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro