Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.619 de membri si 6.656 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.299 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie mediere-succesiune

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 4
 
offline
Avatar 14

Data înregistrării:
Vineri, 31 Iulie 2009, 12:44

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 13 Martie 2012, 14:12

Se poate face succesiunea prin mediator?
Daca da, ce acte sunt necesare?
Care sunt pasii?
 
 
 
offline
3.60
2

Data înregistrării:
Joi, 2 Iunie 2011, 19:10

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 13 Martie 2012, 14:29
Da, succesiunea se poate face prin apelarea la un mediator. Informarea asupra procedurii de mediere este gratuita, deci puteti contacta telefonic orice meditor din tabloul mediatorilor ,pentru a obtine informatii.
Actele de care aveti nevoie sunt:
- acte de stare civila (certificate de deces, nastere, dupa caz, casatorie)
- actele de proprietate ale defunctului, certifical de rol, fiscal sau agricol
- testament, daca exista

Procedura de mediere se considera deschisa din momentul investirii mediatorului cu cererea completata de catre una dintre parti.
Daca o parte nu se poate prezenta personal, este necesara si o procura succesorala autentica. Oricare dintre parti poate fi insotita de catre un avocat, daca doreste.
 
 
 
offline
Avatar 14

Data înregistrării:
Vineri, 31 Iulie 2009, 12:44

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 14 Martie 2012, 13:36
Multumesc pentru informatii.
As mai avea o intrebare, costul succesiunii prin mediere este mai mica decat cel realizat prin notariat?
Care dintre cele 2 metode este mai rapida? mai practica ?
 
 
 
offline
3.60
2

Data înregistrării:
Joi, 2 Iunie 2011, 19:10

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 14 Martie 2012, 15:42
Costul succesiunii prin mediere este mai avantajos.
Daca alegeti sa faceti succesiunea la notar, onorariul se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale la care se adauga si taxa de intabulare in cazul in care imobilele au carte funciara deschisa.

Prin mediere, achitati onorariul care difera de la un birou de mediator la altul, dar oricum undeva la un maxim de 10 % din cat ar costa prin notar.
In cazul unui partaj succesoral judiciar beneficiati de avantajul de a obtine o hotarare de expedient ca urmare a prezentarii Acordului de mediere in instanta, precum si restituirea taxei de timbru de 3%, la cererea celor interesati. 
 
 
offline
Avatar 2.00
1

Data înregistrării:
Joi, 17 August 2006, 08:04

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 14 Martie 2012, 16:49
Iata ce glasuieste Codul de procedura civila, dupa modificarea operata de L.202/2011 (reforma a mica, a mare fiind inca in fasa):

"Art. 109
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."

Daca instanta e obligata sa respecte procedura (si este, in opinia mea), atunci nicio dezbatere succesorala nu poate fi facuta fara a trece intai pe la notar.

Iar daca partile se inteleg, nu stiu ce ar trebui sa caute pe la instanta. Si cu atat mai putin pe la mediator.

Oricum, despre dezbaterea succesiunii in fata mediatorului inca nu am auzit. Dezbaterea se finalizeaza fie cu eliberarea certificatului de mostenitor (de catre notar) fie cu pronuntarea unei sentinte (de catre instanta de judecata).

Io zic sa-l lasam pe fiecare sa faca ceea ce stie cel mai bine. Vorba lui Creanga: "daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga si daca-i popa sa citeasca"

 
 
 
offline
Avatar 4

Data înregistrării:
Vineri, 6 Octombrie 2006, 09:26

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 14 Martie 2012, 21:36
Pentru ca medierea sa fie valabila , dupa ce se incheie, trebuie sa ajungeti cu ea la notar unde veti plati taxele obisnuite, sau la judecatorie pentru ca medierea sa fie consfintita printr-o hotarare judecatoreasca unde, la fel, nu scapati de taxe. Astfel ca, pe langa taxele aferente succesiunii veti suporta si onorariul mediatorului. Aceste taxe difera in astfel:- daca nu au trecut 2 ani de la data decesului, veti suporta la notariat numai onorariul notarului fara a mai achita si taxele catre stat care sunt foarte mari; - daca au trecut mai mult de doi ani, atunci veti suporta si onorariul notarului /avocatului si taxele catre stat. Daca aveti veniturile mici ( pana in 800 lei/venit pe membru de familie), cu ajutorul unui avocat puteti obtine ajutor judiciar public, in sensul ca puteti fi scutit de plata cheltuielilor sau de 1/2 din acestea. Avocatul care va va reprezenta poate incheia el o tranzactie care este inclusa in onorariul pe care il veti stabili cu acesta, astfel incat sa finalizati procesul foarte rapid si fara complicatii. Actele care va sunt necesare sunt mult mai multe, in functie de bunurile care intra in masa succesorala. Daca ne dati mai multe amanunte, va pot spune ce acte va sunt necesare.
 
 
 
offline
3.60
2

Data înregistrării:
Joi, 2 Iunie 2011, 19:10

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 14 Martie 2012, 22:07
Avand in vedere Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, actualizata prin Legea nr.370 si OG nr.13/2010, ceea ce sustineti dvs. nu se datoreaza decat faptului ca nu sunteti informat.

Medierea este o procedura amiabila, prin care partile implicate pot decide singure solutia, aceasta fiind consfiintita intr-un Acord de mediere, care are valoare de inscris sub semnatura privata.

Exista deja o practica unitara a instantelor, privind partajul succesoral consfiintit prin Acord de mediere.

Sunt surprinsa ca nu ati auzit de procedura medierii si de avantajele si beneficiile ei, dar pot sa va supun atentiei articolele de lege care va vor schimba opinia.

Art. 61
(1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc, din initiativa partilor ori la recomandarea instantei, acceptata de parti, cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului.
(2) La inchiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa informeze, in scris, instanta de judecata, daca partile au ajuns sau nu la o intelegere in urma procesului de mediere.

Art. 62
(1) Pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele judecatoresti sau arbitrale va fi suspendata la cererea partilor, in conditiile prevazute de art. 242 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila.
(2) Cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfasurarii procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutita de taxa judiciara de timbru.

Art. 63
(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.


Acestea fiind spuse, credeti ca partile interesate in partajul succesoral merg la notar pentru a achita 3% din valoarea masei partajabile sau la mediator si apoi investesc instanta pentru a obtine o hotarare de expedient si astfel sa isi recupereze integral taxa de timbru de cateva zeci de mii de ron?

Nu exista, un singur exemplu de client, care a prezentat in instanta un Acord de mediere si a fost trimis catre notar......si sunt deja, sute de cazuri de partaje succesorale incheiate prin mediere.

Pentru a fi informat, va rog, lecturati urmatoarea hotarare judecatoreasca, data in urma prezentarii unui Acord de mediere:

http://www.juspedia.ro/juri... /
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Duminica, 21 Noiembrie 2010, 14:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 15 Martie 2012, 00:39
Domnul avocat cred ca a inteles ca orice persoana poate merge la un mediator sa faca partajul fara a trece pe la notar sau instanta. Intr-adevar, singurele variante pt a face un partaj este ori la notar ori in instanta, dupa prevederile Cpc.
Dar, asa cum a aratat doamna mediator, partile pot apela la mediator pt a ajunge la o intelegere.

Atfel este nevoie in primul rand ca instanta sa fie investita cu o actiune de partaj, iar apoi partile au dreptul (ba chiar se recomanda) sa apeleze la un mediator si astfel se pot intelege, dupa care instanta ia act de intelegere si pronunta o hotarare.

Asadar, medierea nu este o alternativa pt notar sau instanta, deci partea nu poate alege intre mediator, notar sau instanta, dar in fata instantei partile pot recurge la mediere pt solutionarea conflictului. Este o alternativa buna si o intitutie binevenita.

ultima dată editat de olimpia_ilie pe data de Joi, 15 Martie 2012, 00:40
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 4
 

Discuţie mediere-succesiune

Acest subiect este moderat de către
andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu,    AVLIL,    freeelis,    trandafir2

Ultimele mesaje şterse în discuţie ( total mesaje şterse - 1)

Autor mesaj: Mediator_Bacau
Mesaj şters de către: andreigrigoriu
Dată mesaj: Vineri, 16 Martie 2012, 06:03
Mesaj şters la data: Vineri, 2 August 2013, 14:48
Motiv: mesajul e offtopic


 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 308
Total subiecte: 523654
Total mesaje: 2533297


 

Acum online

Utilizatori (23)
Avocat Cristina Narcisa Vergatti , monique77 , Catza , Adinamarta , Qubik , lotesadrian , petricadracea , Trandafir12 , smecherul , dana3 , hincuvictor , UTILizatorUTIL , marinescu112233 , asaofi , cristinaiasi , Carp Mircea , maria3000 , ciocoflender007 , green488 , nelufloca , matray , daniela1385 , DanielMarius

Consultanţi (3)
DanielaGratiela , CristianMazilu , Avocat Cornelia Oprisan

Moderatori (1)
Joha

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

n.a.nik , Melinda2 , Ramona 1979 , elenamanoiu , adryana_fratila , avonela , bfc , codrutazaharia , alex30 , NanuR , ionut piuaru , ssteffan , cristinasimonag , badiugi , handuc_lili , aura 2 Mai , geany_sibiu , doctoru10tx , imstefania , triffanca , dannniella , steghe , pamy , Flamenco , corneliacoman , b.stefan78 , orelly , florica52 , iojamaria , Julian1 , adrian240 , dorianvic , tony1986 , tony19866 , iona2 , allexxutzu , tsd , adrimar , balanlacramioara , angeladiana , aldest , heracleea , griff , oana soare , Camelai Vlad , adriananicoleta22 , dragoi vasile , andreeado , gyova26 , itsallaboutme , Laurentiu200 , florentina voicila , yelatno , Daniela Pascu , anemaria_ioana , Cristian_Nicolae , crisani77 , maiaB , romservinvest , alinaiordache , carmen_bacau , galcsb , lilea katy , Dionisie Savin , una_palavra , larigeor , dana dick , ct.madalin , costy71 , dorru1500 , nicolae_sandra , gtxandrei , Statescu Aurora , Mihaela Chiricioiu , mirela02 , deliutzza , pekka , berchez , uta_labes , Everywhere , teodosie113 , iuliy , catalina1276 , szilagyiandrea75 , TDobrescu , adina 72 , 120705 , marianstoica , carmen90 , lixlafix , carmen_28 , salomgeea , madi60 , george-neagu , Nvisan , albert67 , ddtoba , genduc , mioara58 , bfelician , monicagheorghe , dradu , Lorete , lavih , nightchild88 , vioricapanita , catalinap76 , carmen27bh , daniel_b , euromex_sb , bugnar liliana , potoracmaricica , ajecheanu , spanci , MihaelaML , danavls , ttittaj , florinbku , florentinavoicila , vasile_ganea , gianimarin , sandamateas , silviu_iliescu , AS1974 , LintoiuVasile , viorelantip , deya1989 , cacamaca , severin_alina , Roman85 , doina matei , lucian100 , Rouraes6j , Cerratoes1s , Alihdkj , eldmoromm , ugghcvao , Eddyjg , nehhyfe , lerrskelet , juszekoab , Putnames2u , jiseraa , blossomcookiemonster , hockteqce69

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro