Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.419 de membri si 5.997 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.108.318 mesaje in forum.

Discutie mediere-succesiune

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 4
 
 
offline
Avatar 13

Data inregistrarii:
Vineri, 31 Iulie 2009, 12:44

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 13 Martie 2012, 14:12

Se poate face succesiunea prin mediator?
Daca da, ce acte sunt necesare?
Care sunt pasii?
 
 
 
offline
5.98
2

Data inregistrarii:
Joi, 2 Iunie 2011, 19:10

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 13 Martie 2012, 14:29
Da, succesiunea se poate face prin apelarea la un mediator. Informarea asupra procedurii de mediere este gratuita, deci puteti contacta telefonic orice meditor din tabloul mediatorilor ,pentru a obtine informatii.
Actele de care aveti nevoie sunt:
- acte de stare civila (certificate de deces, nastere, dupa caz, casatorie)
- actele de proprietate ale defunctului, certifical de rol, fiscal sau agricol
- testament, daca exista

Procedura de mediere se considera deschisa din momentul investirii mediatorului cu cererea completata de catre una dintre parti.
Daca o parte nu se poate prezenta personal, este necesara si o procura succesorala autentica. Oricare dintre parti poate fi insotita de catre un avocat, daca doreste.
 
 
 
offline
Avatar 13

Data inregistrarii:
Vineri, 31 Iulie 2009, 12:44

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 14 Martie 2012, 13:36
Multumesc pentru informatii.
As mai avea o intrebare, costul succesiunii prin mediere este mai mica decat cel realizat prin notariat?
Care dintre cele 2 metode este mai rapida? mai practica ?
 
 
 
offline
5.98
2

Data inregistrarii:
Joi, 2 Iunie 2011, 19:10

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Miercuri, 14 Martie 2012, 15:42
Costul succesiunii prin mediere este mai avantajos.
Daca alegeti sa faceti succesiunea la notar, onorariul se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale la care se adauga si taxa de intabulare in cazul in care imobilele au carte funciara deschisa.

Prin mediere, achitati onorariul care difera de la un birou de mediator la altul, dar oricum undeva la un maxim de 10 % din cat ar costa prin notar.
In cazul unui partaj succesoral judiciar beneficiati de avantajul de a obtine o hotarare de expedient ca urmare a prezentarii Acordului de mediere in instanta, precum si restituirea taxei de timbru de 3%, la cererea celor interesati. 
 
 
offline
Avatar 8.11
1

Data inregistrarii:
Joi, 17 August 2006, 08:04

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Miercuri, 14 Martie 2012, 16:49
Iata ce glasuieste Codul de procedura civila, dupa modificarea operata de L.202/2011 (reforma a mica, a mare fiind inca in fasa):

"Art. 109
Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.
La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu."

Daca instanta e obligata sa respecte procedura (si este, in opinia mea), atunci nicio dezbatere succesorala nu poate fi facuta fara a trece intai pe la notar.

Iar daca partile se inteleg, nu stiu ce ar trebui sa caute pe la instanta. Si cu atat mai putin pe la mediator.

Oricum, despre dezbaterea succesiunii in fata mediatorului inca nu am auzit. Dezbaterea se finalizeaza fie cu eliberarea certificatului de mostenitor (de catre notar) fie cu pronuntarea unei sentinte (de catre instanta de judecata).

Io zic sa-l lasam pe fiecare sa faca ceea ce stie cel mai bine. Vorba lui Creanga: "daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga si daca-i popa sa citeasca"

 
 
 
offline
Avatar 4

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Octombrie 2006, 09:26

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 14 Martie 2012, 21:36
Pentru ca medierea sa fie valabila , dupa ce se incheie, trebuie sa ajungeti cu ea la notar unde veti plati taxele obisnuite, sau la judecatorie pentru ca medierea sa fie consfintita printr-o hotarare judecatoreasca unde, la fel, nu scapati de taxe. Astfel ca, pe langa taxele aferente succesiunii veti suporta si onorariul mediatorului. Aceste taxe difera in astfel:- daca nu au trecut 2 ani de la data decesului, veti suporta la notariat numai onorariul notarului fara a mai achita si taxele catre stat care sunt foarte mari; - daca au trecut mai mult de doi ani, atunci veti suporta si onorariul notarului /avocatului si taxele catre stat. Daca aveti veniturile mici ( pana in 800 lei/venit pe membru de familie), cu ajutorul unui avocat puteti obtine ajutor judiciar public, in sensul ca puteti fi scutit de plata cheltuielilor sau de 1/2 din acestea. Avocatul care va va reprezenta poate incheia el o tranzactie care este inclusa in onorariul pe care il veti stabili cu acesta, astfel incat sa finalizati procesul foarte rapid si fara complicatii. Actele care va sunt necesare sunt mult mai multe, in functie de bunurile care intra in masa succesorala. Daca ne dati mai multe amanunte, va pot spune ce acte va sunt necesare.
 
 
 
offline
5.98
2

Data inregistrarii:
Joi, 2 Iunie 2011, 19:10

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Miercuri, 14 Martie 2012, 22:07
Avand in vedere Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, actualizata prin Legea nr.370 si OG nr.13/2010, ceea ce sustineti dvs. nu se datoreaza decat faptului ca nu sunteti informat.

Medierea este o procedura amiabila, prin care partile implicate pot decide singure solutia, aceasta fiind consfiintita intr-un Acord de mediere, care are valoare de inscris sub semnatura privata.

Exista deja o practica unitara a instantelor, privind partajul succesoral consfiintit prin Acord de mediere.

Sunt surprinsa ca nu ati auzit de procedura medierii si de avantajele si beneficiile ei, dar pot sa va supun atentiei articolele de lege care va vor schimba opinia.

Art. 61
(1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc, din initiativa partilor ori la recomandarea instantei, acceptata de parti, cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului.
(2) La inchiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa informeze, in scris, instanta de judecata, daca partile au ajuns sau nu la o intelegere in urma procesului de mediere.

Art. 62
(1) Pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele judecatoresti sau arbitrale va fi suspendata la cererea partilor, in conditiile prevazute de art. 242 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila.
(2) Cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfasurarii procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutita de taxa judiciara de timbru.

Art. 63
(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.


Acestea fiind spuse, credeti ca partile interesate in partajul succesoral merg la notar pentru a achita 3% din valoarea masei partajabile sau la mediator si apoi investesc instanta pentru a obtine o hotarare de expedient si astfel sa isi recupereze integral taxa de timbru de cateva zeci de mii de ron?

Nu exista, un singur exemplu de client, care a prezentat in instanta un Acord de mediere si a fost trimis catre notar......si sunt deja, sute de cazuri de partaje succesorale incheiate prin mediere.

Pentru a fi informat, va rog, lecturati urmatoarea hotarare judecatoreasca, data in urma prezentarii unui Acord de mediere:

http://www.juspedia.ro/juri... /
 
 
 
offline
20

Data inregistrarii:
Duminica, 21 Noiembrie 2010, 14:23

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Joi, 15 Martie 2012, 00:39
Domnul avocat cred ca a inteles ca orice persoana poate merge la un mediator sa faca partajul fara a trece pe la notar sau instanta. Intr-adevar, singurele variante pt a face un partaj este ori la notar ori in instanta, dupa prevederile Cpc.
Dar, asa cum a aratat doamna mediator, partile pot apela la mediator pt a ajunge la o intelegere.

Atfel este nevoie in primul rand ca instanta sa fie investita cu o actiune de partaj, iar apoi partile au dreptul (ba chiar se recomanda) sa apeleze la un mediator si astfel se pot intelege, dupa care instanta ia act de intelegere si pronunta o hotarare.

Asadar, medierea nu este o alternativa pt notar sau instanta, deci partea nu poate alege intre mediator, notar sau instanta, dar in fata instantei partile pot recurge la mediere pt solutionarea conflictului. Este o alternativa buna si o intitutie binevenita.

ultima data editat de olimpia_ilie pe data de Joi, 15 Martie 2012, 00:40
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 4
 
 

Discutie mediere-succesiune

Acest subiect este moderat de catre
freeelis,    andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu

Ultimele mesaje sterse in discutie ( total mesaje sterse - 1)

Autor mesaj: Mediator_Bacau
Mesaj sters de catre: andreigrigoriu
Data mesaj: Vineri, 16 Martie 2012, 06:03
Mesaj sters la data: Vineri, 2 August 2013, 14:48
Motiv: mesajul e offtopic


 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 20
Total subiecte: 412869
Total mesaje: 2108319


 

Acum online

Utilizatori (3)
StefanQB , delirio89 , loredanamaria

Consultanti (1)
APET_R

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

andru308 , avocat_calin , orar , irinamircea , mct , mariana_flo , zsakrm , lexmit31 , natexint , bogdan1974 , agafitei_luminita , vim_1978 , alexya , ralu_eleny , adinac34 , CAZACU IONUT , paul80pantea , gpopovici , sorin76 , Petre_bio , vasaluc , flycatalin , zbanciu , pomohaci , vmg , nicoleta_av , ditta , marlen_dud , adi6982 , roland81 , NIkleon , klaudia772001 , dany3087 , antoaneta1986 , bbc2bbc , lucimct , gia_25 , moranduzza , mircea76dumitru , seliman , camelia-maria , jadomini , bebemariaelena , deejayx , felicia andronache , Dinia , okidoki0809 , cornelia apopei , Ingrida , ymca , arianas , cristianflorea , nelu x , bato laura , schumy80 , oanaj , gheorghita marius , bionpi , NISTOR. MARIOARA , Sam2005 , huli , adriananeacsu , lelcunadia , minca84 , gheorghiu silvestru mihail , cruceanu maria camelia , Chiscari Mihai , lias , liliana state , danutzam , deniss16 , juliac , aaaaaaaaaaaaaa , caraman_ion , necula mihaela , paulwushu , Geanina-Irina , lorymiha , alexneagu , vasib , Mdlyyn , nncristi , iana-maria , carevbus , MihaiCH , Pitiku87 , pacaliciosu , antoaxel , geo_sajjad , vas zelma , mrnneculai , adrianady , szabo_csongor , ioanon , monika-monik , maryus_tl , j_jasmine , PYZY , sorin_iacob87 , evoelena , Iosunt , friends , mariadobner , carmen_dum , doina.panoiu , claudia_e , alexnic , adrian_o , cristina.munteanu , av_plac , cristirus06 , Potco , costin_eduard , walmar , lbaltaru , Mariacica , fendissimaIO , lilimagureanu , ptkvip87

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro