Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.619 de membri si 6.656 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.299 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari

 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Sambata, 25 August 2012, 22:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 4 Iunie 2013, 07:02

Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de intretinere / fond rulment/ fond reparatii sau nu exista o lege in acest sens ?
Problema este ca daca nu se incaseaza penalizarile, cu trecerea anilor acestea se prescriu,va intreb acest lucru deoarece mai sunt persoane care refuza sa le platesca.

Cu respect,
 
 
 
offline
15
1

Data înregistrării:
Joi, 6 Noiembrie 2008, 13:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 4 Iunie 2013, 07:27
Asociatiile de proprietari , si ele , sunt supuse legilor inclusiv cea a contabilitatii. Aveti monografii cu carul pe acest site.
Debitele se incaseaza in ordinea vechimii. Ce intrebati e un non sens contabil, nu puteti incasa o penalitate fara debitul care e baza de calcul a penalitatii. .!!!!
Treaba e simpla daca omul are o datorie de 100 lei veche de 5 ani , adica e pe lista de plata de acum 5 ani luna x, incasati debitul de 100 lei plus penalitatea aferenta celor 36 luni neprescrise. Penalitatea nu poate depasi baza NICIODATA. Si asa mai departe pentru luna urmatoare , si tot asa pina omul ajunge la zi.
Penalitatile se evidentiaza in registru separat in contabilitate si se actualizeaza luna de luna.
Puteti sa consultati si aici http://www.avocatnet.ro/con...
dar parerea mea este sa va angajati un contabil.
Atentie TOATE SUMELE se prescriu nu numai penalizarile, exemplul de mai sus este un pic fortat ca sa intelegeti un mod de incasare cronologic.

[EDIT = nu atacam utilizatorii care intreaba, indiferent de pozitia lor in asociatie]

ultima dată editat de elga50 pe data de Marti, 4 Iunie 2013, 07:55
 
 
 
offline
29

Data înregistrării:
Sambata, 12 Aprilie 2008, 14:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 4 Iunie 2013, 07:52
Iata ce se spune in Noul Cod Civil:
Art. 1509
Imputaţia legală
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a)-d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.


Se face proportional, indiferent din ce categorie fac parte (cote, fond de rulment, fond de reparatii, alte contributii, in ordinea vechimii.
Astfel daca locatarul datoreaza o suma totala de 900 lei din care 300 sunt penalizari totale neincasate pana la momentul platii, 600 la cote. Raportul penalizari / cote = 1/2

In acest caz, daca vine si plateste 200 lei, achita 67 lei penalizari si 133 lei cote. Se pastreaza raportul 67 / 133 = 1/2.

Va ramane in restanta cu suma de 700 lei, din care 233 lei penalizari neincasate si 467 lei cote neincasate. Raportul se pastreaza, 233/467= 1/2.

In felul acesta atat restantierul, cat si asociatia au de castigat. Restantierul pentru ca i se scade si din cote, altfel penalizabile, dar si asociatia care isi incaseaza penalizarea.

Daca lucrati cu excel se poate aplica foarte usor formula si sumele calculate se scad exact din locurile unde e consemnata plata pe categorii, cote, penalizari, fonduri.

 
 
 
offline
15
1

Data înregistrării:
Joi, 6 Noiembrie 2008, 13:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 4 Iunie 2013, 17:50
@elga ca sa fim corecti pina la capat trebuie spus ca tu ai sarit 2 tipuri de imputatie, cea a debitorului care are prioritate art.1507 , urmeaza cea facuta de creditor art. 1508. si NUMAI daca partile nu au procedat la cele 2 se aplica imputatia legala conf. art. mentionat de dv. 1509.
Ca sa nu zapacim lumea cu dezbateri juridice trebuie retinut ca Debitorul alege ce plateste. Deci membrul asociatiei va alege , dv. nu puteti impune, ce tip de cheltuieli plateste fie cota fie fondurile. Destinatia fiind stabilita de debitor, dv. nu va mai ramine decit sa calculati corect penalizarile la suma ce o plateste debitorul.
art.1507
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
(3) În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputaţia prin menţiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată.


De altfel dificultatea nu e aici , ci la modul cum se evidentiaza in contabilitate penalizarea , in practica identificindu-se mai multe feluri in care contabilul opereaza in registre astfel incit sa-i iasa balanta (unii o trec numai in momentul incasarii, unii opereaza la emiterea listei, unii nu opereaza deloc . Acest aspect trebuie sa-l lamuriti la cursurile de specialitate sau vorbind cu un coleg cu experienta.

ultima dată editat de br_nicku pe data de Marti, 4 Iunie 2013, 17:56
 
 
 
offline
28

Data înregistrării:
Marti, 4 Martie 2008, 22:09

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 4 Iunie 2013, 22:55
br_nicku a scris:

Asociatiile de proprietari , si ele , sunt supuse legilor inclusiv cea a contabilitatii. Aveti monografii cu carul pe acest site.

Nu are nici o legatura contabilitatea si monografia contabila cu modul si ordinea stingerii datoriilor. Stingerea datoriilor se face conform legii, conform intelegerii partilor (legea partilor fiind si hotararea adunarii generale), iar inregistrarile in contabilitatea trebuie sa se faca in urma aplicarii acestor legi si nu invers.
Atentie TOATE SUMELE se prescriu nu numai penalizarile

Nici o datorie, debit la intretinere, penalizare s.a.m.d. nu se prescrie. Nici o lege nu stabileste ca se prescriu penalizarile. Daca aveti un articol, o lege in acest sens, astepatam cu interes.
In cazul cand asociatia actioneaza in judecata un restantier, acesta poate solicita instantei sa constate ca unele restante, debite, penalizari s.a.m.d. sunt mai vechi de 3 ani, invocand prescriptia dreputului asociatiei de a solicita in instanta aceste sume. Ca sa intelegem, repet, ca nu se prescriu sumele de la sine, prin efectul vreunei legi, ci se prescrie dreputl creditorului de a solicita aceste sume in instanta. Si aceasta o stabileste instanta care, in functie de dovezile prezentate de parti, poate decide prescrierea sau nu.
Apoi spuneti ca:
@elga ca sa fim corecti pina la capat trebuie spus ca tu ai sarit 2 tipuri de imputatie

si citati ceva ce va contrazice total:
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă

Adica fiecare pasare pe limba ei piere. Debitorul este restantierul iar creditorul este asociatia de proprietari . Intelegeti ecuatia!?

Revin la postarea postata de @marianionescu1
Da, daca adunarea generala a hotarat sau comitetul executiv a decis prin "sistemul propriu de penalizari" conform legii 230/2007 si HG 1588/2007 ca din sumele incasate sa se stinga cu prioritate penalizarile, este legal si asa trebuie sa se aplice. Dar acest lucru trebuie detaliat si facute cateva precizari pe care probabil ca le-ati stabilit deja si amintesc unele:
- o suma platita de un proprietar stinge cea mai veche datorie
- cea mai veche datorie poate fi restanta de orice fel (intretinere, reparatii, fonduri, chirii..) dar si penalizarile aferente acestora
- nu se pot stinge sumele datorate pe ultima luna sau restante la intretinere mai noi atat timp cat proprietarul are restante mai vechi si penalizari aferente acestora
Legea in asociatia de proprietari cu privire la penalizari este "sistemul propriu de penalizari".
Acesta este adopatat in comitet, adus la cunostinta proprietarilor, poate fi modificat de adunarea generala s.a.m.d. Este conform legislatiei, inclusiv conform Noului Cod Civil care daca este citit cu atentie gasim si ca "imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor" ca prevederile citate se aplica asa cum sunt "dacă părţile nu convin altfel" si ale asemenea precizari care par fara importanta dar care aplicate corect ne face mai corecti fata de asociatie, fata de vecinii nostri...
Ori atat hotararea adunarii generale cat si sistemul propriu de penalizari adoptat, ne duc la concluzia ca asa au convenit partile. 
 
 
offline
15
1

Data înregistrării:
Joi, 6 Noiembrie 2008, 13:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 5 Iunie 2013, 14:54
Aveti un mod foarte personal in interpretarea legii, sunteti de-a dreptu halucinant in explicatii. Nu trebuie sa-mi comentati orice propozitie pentru ca nu sunteti nici pe departe detinatorul adevarului absolut (ba din contra sunteti in mare eroare spre exemplu pct. citat de dv intareste ceea ce am zis ca in functie de vechime se platesc datoriile).
Eu nu o sa comentez postarea dv. , nu ma pun sa subliniez erorile de logica si de drept din afirmatiile dv.
Va invit doar sa va spuneti clar ca sa inteleaga si utilizatorul care a intrebat care este opinia dv. , eu mi-am expus-o pe a mea. Daca vreti va repet
- penalizarile nu se pot incasa fara sa se incaseze si baza total sau partial,
- orice debit se prescrie de drept , daca depaseste o perioada de 3 ani exceptie facind cele fiscale, si altele prevazute expres de NCC
- debitorul alege ce tip de datorii plateste cota sau fondurile, primele la plata fiind cele mai vechi.


ultima dată editat de br_nicku pe data de Miercuri, 5 Iunie 2013, 15:11
 
 
 
offline
28

Data înregistrării:
Marti, 4 Martie 2008, 22:09

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 5 Iunie 2013, 18:50
Pai dupa ce faceti aprecieri asupra modului meu de a interpreta legea, spunand chiar
sunteti de-a dreptu halucinant
... precizati ca
Eu nu o sa comentez postarea dv
. Este normal ca de la subiectul dezbatut sa ajungeti la a face aprecieri cu privire la mine?
Pentru ca m-ati invitat, am sa va spun parerea mea pe cele trei puncte prezentate de dumneavoastra:
- penalizarile se pot incasa fara sa se incaseze si baza total sau partial
- nici un debit nu se prescrie de drept, daca depaseste o perioada de 3 ani. V-am mai rugat sa aratati un articol de lege in vigoare care prevede ca "orice debit se prescrie de drept , daca depaseste o perioada de 3 ani" asa cum spuneti.
- debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, conf NCC art. 1507(2).

Sper sa nu mai faceti aprecieri despre mine si sa va spuneti parerea la subiect.
Multumesc!
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Sambata, 25 August 2012, 22:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 17 Iunie 2013, 14:11
Ma puteti ajuta, va rog cu un model din care sa reiese ca presedintele ma obliga sa incasez cotele de intretinere, raman insa penalizarile neachitate? Verbal asa s-a intamplat si de un an de zile ma pune sa ii incasez debitorului doar cotele iar cand il rog sa imi dea ceva scris se face ca uita...nu se stie niciodata poate am nevoie de asa ceva in instanta. va multumesc,
 
 
 

Discuţie Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari

Acest subiect este moderat de către
freeelis,    Adriantot,    elga50 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 308
Total subiecte: 523654
Total mesaje: 2533297


 

Acum online

Utilizatori (19)
dana3 , petricadracea , hincuvictor , UTILizatorUTIL , marinescu112233 , Trandafir12 , asaofi , cristinaiasi , Carp Mircea , maria3000 , ciocoflender007 , green488 , nelufloca , matray , daniela1385 , DanielMarius , cyan , monique77 , marafx2007

Consultanţi (2)
CristianMazilu , Avocat Cornelia Oprisan

Moderatori (1)
simonette12

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

n.a.nik , Melinda2 , Ramona 1979 , elenamanoiu , adryana_fratila , avonela , bfc , codrutazaharia , alex30 , NanuR , ionut piuaru , ssteffan , cristinasimonag , badiugi , handuc_lili , aura 2 Mai , geany_sibiu , doctoru10tx , imstefania , triffanca , dannniella , steghe , pamy , Flamenco , corneliacoman , b.stefan78 , orelly , florica52 , iojamaria , Julian1 , adrian240 , dorianvic , tony1986 , tony19866 , iona2 , allexxutzu , tsd , adrimar , balanlacramioara , angeladiana , aldest , heracleea , griff , oana soare , Camelai Vlad , adriananicoleta22 , dragoi vasile , andreeado , gyova26 , itsallaboutme , Laurentiu200 , florentina voicila , yelatno , Daniela Pascu , anemaria_ioana , Cristian_Nicolae , crisani77 , maiaB , romservinvest , alinaiordache , carmen_bacau , galcsb , lilea katy , Dionisie Savin , una_palavra , larigeor , dana dick , ct.madalin , costy71 , dorru1500 , nicolae_sandra , gtxandrei , Statescu Aurora , Mihaela Chiricioiu , mirela02 , deliutzza , pekka , berchez , uta_labes , Everywhere , teodosie113 , iuliy , catalina1276 , szilagyiandrea75 , TDobrescu , adina 72 , 120705 , marianstoica , carmen90 , lixlafix , carmen_28 , salomgeea , madi60 , george-neagu , Nvisan , albert67 , ddtoba , genduc , mioara58 , bfelician , monicagheorghe , dradu , Lorete , lavih , nightchild88 , vioricapanita , catalinap76 , carmen27bh , daniel_b , euromex_sb , bugnar liliana , potoracmaricica , ajecheanu , spanci , MihaelaML , danavls , ttittaj , florinbku , florentinavoicila , vasile_ganea , gianimarin , sandamateas , silviu_iliescu , AS1974 , LintoiuVasile , viorelantip , deya1989 , cacamaca , severin_alina , Roman85 , doina matei , lucian100 , Rouraes6j , Cerratoes1s , Alihdkj , eldmoromm , ugghcvao , Eddyjg , nehhyfe , lerrskelet , juszekoab , Putnames2u , jiseraa , blossomcookiemonster , hockteqce69

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro