avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Suplinire consimtamant parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Suplinire consimtamant parinte

Buna ziua.

Pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului, pe durata vacantelor, este obligatoriu ca minorul sa fie incredintat parintelui care solicita suplinirea consimtamantului celuilalt parinte? Mentionez ca parintele care solicita suplinirea consimtamantului celuilalt parinte nu are o hotarare judecatoreasca prin care sa-i fi fost incredintat minorul, acesta din urma fiind rezultat din afara casatoriei.
Am inteles ca in practica, se intalnesc cazuri in care parintele care, in fapt, creste si educa minorul, fara a avea o hotarare judecatoreasca de incredintare, sa se adreseze instantei judecatoresti pentru "suplinirea consimtamantului" celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:20, 2 Aprilie 2014
oricare din parinti se poate adresa instantei ori de cate ori exista neintelegeri intre ei cu privire la copil.
bineinteles, dar, pentru suplinirea consimtamatului celuilalt parinte, este nevoie ca in prealabil (sau concomitent) sa se stabileasca si domiciliul minorului si exercitarea autoritatii parintesti fata de acesta? in cazul expus mai sus este vorba despre un copil rezultat din afara casatoriei, care nu a fost incredintat vreunuia dintre parinti , iar mama nu doreste la acest moment sa-l cheme in judecata pe tatal copilului pt stabilire domiciliu si exercitare autoritate parinteasca.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
lolo0112, utilizator
Nu este nevoie de nicio alta cerere sau hotarare. Si in cazul in care cei doi sunt casatoriti sau nu, ca locuiesc impreuna sau nu, oricere din parinti se poate adresa instantei, in cazul dvs pt a cere ca instanta sa suplineasca acordul pt iesirea din tara.
va multumesc pt raspuns. ati putea sa-mi indicati si practica judiciara in acest sens? (dat fiind ca partea adversa solicita respingerea actiunii mele tocmai pe motiv ca nu am solicitat si stabilirea domiciliului minorului si exercitarea autoritatii parintesti)
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
lolo0112, utilizator

Autoritatea parinteasca Art. 483
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.

Durata autoritatii parintesti Art. 484
Autoritatea parinteasca se exercita pana la data cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu.

Indatorirea de respect Art. 485
Copilul datoreaza respect parintilor sai indiferent de varsta sa.

Neintelegerile dintre parinti Art. 486
Ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului
. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.

Alte discuții în legătură

Suplinirea consimȚĂmÂntului mamei privind scoaterea din ȚarĂ a minorului adi68pop adi68pop am introdus o actiune impotriva mamei copilului si am 3 capete de cerere. 1. PENSIE DE ÎNTREŢINERE; 2. EXERCITAREA AUTORITĂȚII PĂRINTEȘTI DOAR DE ... (vezi toată discuția)
Actiune de exercitare a autoritatii parintesti in comun in timpul casatoriei? ionescucarmen ionescucarmen ati mai intalnit ca reclamanta sa introduca actiune in timpul casatoriei sa se stabileasca autoritatea parinteasca in comun si sa fie obligat tatal sa ... (vezi toată discuția)
Ce e de fapt dreptul parintesc comun??? soangher soangher Am si eu o mare dilema avand in vedere ca legile astea se cam bat ele cap in cap :( ...mentionez ca am fost casatorita,din aceasta casatorie am o fata iar la ... (vezi toată discuția)