avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ordin comun MTr. nr.1260/ 10.10.2013 si MS nr.1390/ ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ordin comun MTr. nr.1260/ 10.10.2013 si MS nr.1390/ 18.11.2013

Buna ziua, am inteles ca legea 1390/2013 ar obliga soferii profesionisti sa detina la bordul autovehiculului dosarul analizelor medicale + testul psihogic. Ele cica s-ar face anual, atat cele medicale cat si cele psihologice.

Am citit si nu am vazut niciunde trecut in acest articol ca aceasta lege ar obliga soferii sa detina aceste documente la bordul masinii, poate cineva sa imi dea anumite detalii despre aceasta ordonanta?

Mentionez faptul ca sunt (titularul unei) PFA de transport persoane in regim de taxi.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
parlucian, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 17:57, 30 Aprilie 2014
Va referiti probabil la ordinul comun MTr. nr. 1260/ 10.10.2013 si MS nr.1390/ 18.11.2013 Norme metodologice privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor şi periodicitatea examinării.
-art. 2 Examinarea medicală şi psihologică periodică a personalului încadrat în funcţii cu atribuţii în siguranţa transporturilor, pe grupe de vârstă, se va efectua astfel:
b)pentru transportul rutier la grupa de vârstă 18-65 ani se vor efectua controlul medical periodic şi controlul psihologic la interval de un an;
-art. 6 (1)Dovada îndeplinirii condiţiilor de aptitudine medicală şi psihologică se face prin avize medicale şi psihologice eliberate de comisiile medicale şi/ sau psihologice în siguranţa transporturilor, conform baremelor de aptitudine stabilite prin ordin al ministrului transporturilor.
-art. 9 Persoanele juridice angajatoare au următoarele obligaţii:
a)să asigure participarea personalului angajat în funcţii cu atribuţii în siguranţa transporturilor la examinarea medicală şi psihologică periodică;
b)să utilizeze personalul cu atribuţii în siguranţa transporturilor numai conform avizelor medicale şi psihologice deţinute;
c)să asigure evidenţa şi păstrarea avizelor de aptitudine/ inaptitudine medicală şi psihologică, pe perioada valabilităţii acestora.
Dupa cum se observa, ordinul se refera la persoane cu atributii in siguranta transporturilor, nu la soferi profesionisti. Documentele respective se pastreaza la angajator.
Pentru lucratori inclusiv pentru soferii profesionisti se respecta prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
-art. 17. Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in
munca
se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
-art. 22. Examenul medical periodic cuprinde urmatoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut în anexa nr. 5, de catre medicul specialist de medicina muncii, în doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Exemplarul din fisa de aptitudine emisa si parafata de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, fisa care a fost inmanata lucratorului este documentul care poate fi cerut de organele de control.
Funcțiile cu atribuții în siguranța transporturilor pentru care sunt necesare avize de aptitudine medicală și psihologică sunt:
Manager de transport,
Conducător auto transport de persoane,
Conducător auto regim taxi/închiriere,
Conducător auto transport de marfă,
Conducător auto transporturi speciale de mărfuri periculoase (ADR),
Conducător auto transporturi speciale transport agabaritic,
Conducător auto transporturi speciale transport bancar/valori,
Instructor de conducere auto,
Consilier mărfuri periculoase (ADR).
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii, analize necesare angajare sofer profesionist Cristiann90 Cristiann90 Buna ziua, urmeaza sa ma angajez ca sofer de tir. Problema mea este ca sufar de Hepatita B. Cand am mers sa fac fisa medicala pentru a ma inscrie la scoala de ... (vezi toată discuția)
Siguranta transporturilor Openmind Openmind Buna ziua, Conducatorii auto categoria \"C\", care circula doar intrauzinal, concura la siguranta circulatiei? Adica, trebuie sa fie examinati medical si ... (vezi toată discuția)
Siguranta circulației, aviz medical dpdv ssm. angajații care ... cyan cyan Siguranta circulației, aviz medical dpdv ssm. Angajații care exercita pe langa profesia de baza și pe cea de conducător auto pentru transport persoane ... (vezi toată discuția)