avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort admis, stabilire domiciliu minor impotriva ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort admis, stabilire domiciliu minor impotriva vointei lui

Locuiesc de 10 luni in Germania, copii mei (baiat 15 ani si fata 18 ani) au ramas in Romania. In urma cu 4 luni, fostul a parasit copiii, nelasand o procura pentru minor. Am deschis o actiune de divort (eram inca despartiti dar nu divortati) si o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului temporar a minorului, la mine in Germania, pana la incheierea divortului. Desi ancheta sociala a mea este favorabila si ancheta sociala a fostului nu este favorabila (acesta fiind somer, fiind des plecat in strainatate, a parasit deja copii dupa cum am spus pentru cateva luni fara sa anunte), desi minorul si-a exprimat clar dorinta de a sta la mine, judecatorul a admis divortul dar a stabilit domiciliul la tata, pe motiv (rezumat) ca minorul nu stie limba germana. Si ancheta sociala facuta in Romania scoate in evidenta faptul ca minorul nu stie limba germana, nu inteleg ce legatura are acest aspect (copilul este roman!) cu mediul psiho-social al minorului. Din cate stiu eu, procedura este ca la fixarea domiciliului in caz de divort si minor, sa se tina cont in mod special de vointa minorului (mai ales la aceasta varsta si in conditiile in care raportul anchetei psiho sociale este favorabil parintelui la care minorul doreste sa stea).
Daca aveti sugestii cu privire la ce as putea sa fac in plus fata de apel, v-as fi recunoscatoare, copilul meu este daramat, nu mai vrea sa mearga la scoala, se cearta cu tatal lui, are psihicul slabit foarte tare.
Va multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:38, 14 Decembrie 2014
In astfel de cazuri se are in vedere interesul superior al minorului, iar faptul ca si Dvs ati plecat, a facut instanta sa isi formeze convingerea ca este mai bine ptr copil in mediul in care deja il are. Ar trebui sa reintroduceti o noua cerere de reîncredințare, dar va trebuie si un probatoriu pertinent si concludent in acest sens, prin care sa convingeți instanta ca ii va fi mai bine cu Dvs.
Atacati hotararea, altceva nu puteti face.
Nu stie lb germana, dar nici n-o va invata daca ramane in Romania.

Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata. Voi depune apel, clar, si voi incerca sa ma pregatesc cat mai bine, desi eu eram convinsa ca stau bine. In fond, am reusit sa ma incadrez in aceste 10 luni intr-o tara cum este Germania, avand un contract de munca pe perioada nedeterminata si cu program redus (astfel avand suficient timp pentru a ma ocupa de copii), avand acces la asistenta medicala si sociala germana, am invatat limba germana de la 0 si incep cu modulul B1 (am 40 de ani), am propria locuinta.
Pe partea cealalta, tatal este somer, pleaca cu saptamanile de acasa si lasa copiii singuri, fara bani, acum cateva luni urma sa le inchida gazul si curentul din cauza ca nu aveau nici un ban lasat pentru plata facturilor si le-am trimis eu bani, am vorbit din Germania cu Romgaz si eon sa esaloneze facturi care nu erau platite de luni si am trimis bani, tatal minorului nu este absolut deloc interesat de mersul profesional pe care si-l doreste fiul sau (urmeaza o scoala profesionala, singura disponibila in zona rurala unde locuiam, de padurar desi respinge total ideea de a deveni padurar), copilul nu are propria camera in Romania si sta cu sora lui care implineste 19 ani si care are si un prieten, etc...
Sunt indignata si de ancheta sociala efectuata in Romania, care nu tine absolut deloc cont de aceste aspecte. In raportul anchetei sociale din Germania se face referire la toate aspectele mediului psihosocial al meu. Are vreun sens sa contest ancheta, poate ar fi bine sa iau legatura cu un psiholog acreditat/judiciar care sa intocmeasca o expertiza mai ampla a mediului minorului la tatal lui.
Incaodata va multumesc foarte mult pentru eforturi si timpul acordat si urez cu ocazia aceasta tuturor, Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi.
Atacati hotararea, dar tineti cont ca trebuie sa rasturnati urmatoarea intelegere a situatiei (adica asa se vede din exterior):
- dvs ati parasit copiii (v-ati integrat, aveti un job, ati invatat limba felicitari, dar copiii dvs in ultimele 10 luni au trait in Romania pe cont propriu si nu exista nici o garantie ca si ei vor avea acelasi parcurs)
- tatal este in aceeasi tara cu copiii, si locuieste la aceeasi adresa la care copiii locuiesc (practic) singuri
- copiii au varste destul de avansate si integrarea intr-un mediu unde nu cunosc limba este dificil spre extrem de dificil (daca in Romania nu mai vor sa mearga la scoala, in Germania nu vor vrea nici macar atat)
Pe scurt, schimbarea pe care o propuneti dvs pare mai rea decat pastrarea conditiilor actuale (in care copilul a demonstrat ca se descurca). Trebuie sa demontati aceasta aparenta.

Trebuie sa demonstrati ca, desi departe, v-ati ocupat de copii si le-ati oferit constant cele necesare traiului, stiti ce probleme au, ce preocupari au, ce isi doresc, ce profesori au, etc, ca aveti un plan pentru integrarea lor (de fapt, a baiatului, pentru ca fata este majora si poate veni sa locuiasca impreuna cu dvs fara acordul tatalui).

In procesul de stabilire a domiciliului nu se tine cont in principal de dorinta copilului. Se tine cont si de parerea lui.
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
mirebire, utilizator
Va multumesc pentru precizari. Totusi stau si ma intreb, daca un minor care are 16 ani si care este determinat sa vina in Germania si sa-si cladeasca un viitor nou real (nu vreau sa ma gandesc ce viitor au tinerii in Ro, generatie sacrificata), cum va putea sa se incadreze mai usor cand va aveam 18 ani, in loc sa vina acum cu 16 ani, dar asta este alta discutie...

Alte discuții în legătură

Divort cu minori aflati in strainatate BARSAN L. BARSAN L. impreuna cu familia am hotarat sa ne stabilim in urma cu un an pe teritoriul statului German. Impreuna avem doi copii minori in varsta de 12 si 9 ani care sunt ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala in procesul de divort white55511 white55511 Ce presupune ancheta sociala in cadrul unui proces de divort? Poate sa se faca incredintarea unui copil minor de 4 ani unui tata care a fost violent cu ... (vezi toată discuția)