avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare asociatie de proprietari in bloc nou - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare asociatie de proprietari in bloc nou - probleme cu dezvoltatorul

Cum se pot plati utilitatile unui imobil nou, unde au fost vandute mai putin de jumatate plus unu apartamente, deci nu indeplinim conditia inscrierii ca asociatie de proprietari!
Neavand facturile, (deoarece sunt expediate pe adresa de domiciliu al dezvoltatorului) si nici parghiile legale de a incasa bani de la noii proprietarii, nu reusim sa actionam legal pentru achitarea utilitatilor.Pana acum au fost doi-trei proprietari si am reusit sa ne intelegem, platind direct la casierie, fara sa avem facture, iar apoi pe baza chitantei imparteam cheltuiala asa cum cadeam de accord.
Dezvoltatorul nu ne inmaneaza dosarul imobilului ptr. a putea completa dosarul de infiintare si inregistrare asociatie de proprietari, unde este obligatoriu sa completam datele tehnice ale imobilului.Deoarece se mai efectueaza lucrari cu consum de apa, curent electric, folosire lift, etc. dezvoltatorul nu accepta sa fie inregistrat cu aceste cheltuieli, lasandu-le la gramada, pe seama celor care au cumparat apartamente, noii proprietari refuza sa plateasca ceva ce s-a consumat in folosul dezvoltatorului pentru finalizarea celorlalte apartamente
Va multumim pentru un raspuns cu o indrumare reala, in conformitate cu legislatia care reglementeaza aceste situatii care se regasesc in imobilele noi, care nu indeplinesc conditiile infiintarii si inregistrarii ca asociatie de proprietari.
Cel mai recent răspuns: lavinic , utilizator 11:57, 19 Martie 2015
LEGE nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

CAPITOLUL I: Dispozitii generale, definitii
Articolul 1
Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta .
Articolul 2
In conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
Articolul 3
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a)cladire-bloc de locuinte-condominiu - proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale, definite apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte, si proprietatea comuna indiviza. Poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna;
b)proprietate individuala - apartamentul sau spatiul cu alta destinatie decat aceea de locuinta, parte dintr-o cladire, destinata locuirii sau altor activitati, care impreuna cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliara. Cu exceptia unor situatii pentru care exista alte prevederi exprese in prezenta lege sau in acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietati individuale dintr-un condominiu trebuie considerat in acelasi mod ca si dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c)proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d)proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
e)cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale;
f)proprietar al spatiului, respectiv al apartamentului - persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, care are in proprietate acel spatiu, respectiv apartament, intr-un condominiu;
g)asociatie de proprietari - forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu;
h)acord de asociere - actul care consfinteste decizia proprietarilor de a se asocia;
i)cheltuieli ale asociatiei de proprietari - cheltuielile sau obligatiile financiare ale asociatiei care sunt legate de exploatarea, reparatia ori intretinerea proprietatii comune, precum si cheltuielile cu serviciile de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale;
j)cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari - suma corespunzatoare din cheltuielile asociatiei, pe care fiecare proprietar este obligat sa o plateasca lunar;
k)atestat - actul care dovedeste calitatea de administrator de imobil.
CAPITOLUL II: Infiintarea si inregistrarea asociatiei de proprietari
Articolul 4
(1)Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2)Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
Articolul 5
(1)Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere .
(2)In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3)Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere .
Articolul 6
(1)Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in a carui raza teritoriala se afla cladirea.
(la data 21-ian-2008 Art. 6, alin. (1) din capitolul II reglementat de Art. 7 din capitolul II din Norme Metodologice din 2007 )
(2)Statutul si acordul de asociere se intocmesc in baza prezentei legi.
(3)Acordul de asociere trebuie sa contina:
a)adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
b)numele si prenumele tuturor proprietarilor;
c)descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea cladirii, structura cladirii, numarul de etaje, numarul de apartamente structurate pe numar de camere, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent cladirii;
d)enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna;
e)cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna.
(4)Asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatorului-delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla cladirea.
(5)Incheierea se da fara citarea partilor si este executorie.
(6)Incheierea este supusa numai apelului, in termen de 5 zile de la comunicare . Apelul se judeca cu citarea partilor.
Articolul 7
Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.
Articolul 8
(1)Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2)Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.


Aveti la dispozitie Legea 230/2007 si HG 1588/2007
Va multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului. Prin atasarea legislatiei m-ati ghidat spre consultarea legislatiei care reglementeaza infiintarea si inregistrarea asociatiilor de proprietari in conditii de normalitate!!!!!!Tocmai aici este durerea noastra!!!!
Dezvoltatorul mai are apartamente de vanzare si nu-i convine sa facem acest pas inainte de vanzarea tuturor apartamentelor, deoarece doreste sa suportam noi c.valoarea intregului consum de apa, electricitate, etc.Unii proprietari nici nu doresc sa auda de achitarea unor cheltuieli ce nu le apartin in intregime.Daca nu le platim primim somatii lipite peste tot.De teama, primul care-si permite se duce repede si achita din buzunarul lui, apoi se duce cu sarut-mana sa-si recupereze banii de la proprietarii mai intelegatori.Daca platesc, solicita chitanta, asa cum este normal si legal!Cel care a platit si care a facut un serviciu gratuit, considerand ca asa este omeneste, incepe sa regrete ca s-a bagat in asa ceva si nu a lasat sa se intrerupa utilitatile!
Dezvoltatorul cunoaste bine ca daca nu ne inmaneaza dosarul cu toate datele imobilului(constructie data in folosinta cu toate aprobarile,structura cladirii, diafragme, beton armat, prefabricate, pereti interiori neportati, stalpi, grinzi, plansee, acoperis etc, toate acestea fiindu-ne necesare la intocmirea dosarului de inscriare, noi nu putem sa ne inscriem ca asociatie!
Acesta este cercul vicios in care ne invartim.Vanzarile merg foarte greu, si nu stim cand si cum sa intram in normalitate!Aveti respectul si consideratia mea pentru bunavointa raspunsului dat.
Nu platiti utilitatile si lasatile sa fie inchise o perioada , stiu ca este imposibil de trait fara insa nu ii va conveni nici dezvotatorului pentru ca nu cred ca ar mai putea vinde apartamente intr.un imobil fara utilitati si ar fi nevoit sa plateasca el sau sa va inmaneze actele pentru asociatie , este o solutie drastica dar poate functiona
Dezvoltatorul nu ne inmaneaza dosarul imobilului

Daca va referiti la cartea tehnica a imobilului,aceasta o puteti obtine direct de la serviciul din primarie care in baza tuturor documentelor existente are obligatia sa puna la dispozitie cartea tehnica a constructiei
”Pana acum au fost doi-trei proprietari si am reusit sa ne intelegem, platind direct la casierie, fara sa avem facture, iar apoi pe baza chitantei imparteam cheltuiala asa cum cadeam de accord.”
Plateati la dezvoltator sau la societatea furnizoare de utilitati.Pentru ca stiind furnizorul puteti
merge la acesta sa cereti copie dupa factura.Trebuie in fond sa stiti daca se platesc sau nu
facturile.

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari nu incude apanova in intretinere. ce e de facut lildudeworm lildudeworm Buna ziua, De doi ani si jumatate locuiesc intr-un apartament dintr-un bloc nou construit. Toate bune si frumoase, doar ca eu de doi ani si jumatate ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari in curs de inregistrare lavinic lavinic Va solicit ajutorul in urmatoarea speta! Imobil nou, cu 16 apt. vandute din total 22. Dintre cei 16 propr., numai 10 doresc infiintarea si inreg. asoc. de ... (vezi toată discuția)
Dezvoltatorul imobiliar solicita plata apei T.Daniel T.Daniel Buna ziua , Este vorba de un dezvoltator care a construit mai multe blocuri de garsoniere si apartamente treptat . Am o matusa care a achizitionat o ... (vezi toată discuția)