avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate?

Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au venit, au oprit gazele pe toata scara, i-au schimbat racordul insa au refuzat sa ne dea drumul la gaze pe motiv ca nu avem senzori de gaze. Am fost anuntati ca cei care avem la bucatarie geam termopan sunt obligati sa-si monteze jucaria, cei care nu au ferestre de termopan sunt scutiti de acest detector de gaze.
Nelamurirea mea vine de ce eu sunt obligat ca am ferestra de termopan sa-mi pun si ailalti care n-au nu sunt obligati. Mai ales ca fiecare bucatarie are nisa de aerisire.
Am studiat Monitorul Oficial part.1 nr.969 din 28.12.2015 cat si Ordinul ANRE 32/2012 si nu am gasit de loc acest motiv al ferestrelor termopan versus fara termopan.
Ma poate lamurii cineva competent? Imi pare a fi un abuz.
Multumesc
Totul este o afacere a unor smecheri ajunsi prin functii de conducere ale unor autoritati guvernamentale! Daca incepi sa ii "scuturi", in mod sigur se gasesc ceva rude cu senzori sau detectoare!
Pana la aparitia geamurilor termopan pe piata nu a fost obligatorie montarea acestor dispozitive, in conditiile in care bucatariile sunt prevazute din constructie cu nise de aerisire.
Odata cu reabilitarea blocurilor se monteaza si gerestre cu geam termopan, va inchipuiti ce oportunitati pentru firmele care monteaza detectoare si senzori (in jur de 5-600 lei/apart)?

Nu am auzit de vreun studiu privind diferenta dintre ferestrele cu geam termopan si cele cu geam obisnuit si care sa concluzioneze obligativitatea detectoarelor si senzorilor.


Incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala=securizat, termopan etc.
Detectoarele de gaze naturale au rolul de a prevenii eventualele accidente cauzate de scaparile de gaze naturale, cum ar fi intoxicari, incendii sau explozii
Electrovalva este reprezentata de un echipament de preventie format dintr-un senzor de detectare a pierderilor de gaze si o electrovalva cu inchidere automata a furnizarii cu gaze, in caz de avarie.
Existenta acestui echipament este obligatorie prin NTPEE/2008 pentru siguranta locuitorilor imobilelor.


Ordinul nr. 713 din 21 octombrie 2004, emis de MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI si PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.012 din 3 noiembrie 2004.

Articolul 1,
"Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale
pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale şi suprafeţele vitrate
necesare, conform prezentelor norme, sunt parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu
grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.)."



"pentru instalatiile de utilizare gaze naturale puse in functiune dupa data de 01.01.2008, conform Normelor tehnice in vigoare NTPEE-2008 aprobate prin Ordinul ANRE 5/2009 publicat in M.O. nr 255 bis, partea I/16.04.2009 este obligatorie:
montarea detectoarelor automate de gaze naturale (electroventil) daca suprafetele vitrate ale incaperilor in care funtioneaza aparate de utilizare gaze naturale cu flacara deschisa (ARAGAZA, SOBA, BOILER,CENTRALA TERMICA FARA TIRAJ FORTAT SI FARA FOCAR ETANS etc )suntartial sau total din geam cu grosimea mai mare de 4mm sau constituite din geam de constructie speciala(securizat, termopan)".



Daca suntem constienti de cate evenimente nefericite se petrec zilnic si se datoreaza scurgerilor de gaze,avand in vedere urmarile deosebit de grave ale accidentelor din sectorul gazelor naturale, cu repercusiuni negative atat asupra securitatii si integritatii persoanelor cat si a bunurilor acestora chiar si a cladirilor ,instituirea masurii montarii detectoarelor de gaze naturale este perfect justificata.
Costul de achizitie si instalare detector si senzor de gaz este indiscutabil mai mic fata de pagubele generate de scurgerile de gaze

Personal, nu cred in utilitatea acestui dispozitiv , care suna si la unii detergenti, diluanti, la ciorbe mai serioase, etc. Dar ce parere aveti de noua gaselnita in legatura cu revizia la gaze in asociatiile de proprietari , unde este necesara prezentarea proiectului instalatiei de gaz a imobilului .... pe care nu o are nimeni. Un proiect nou costa undeva la 1500-2000 de lei. Pana acum , se facea revizia instalatiei pur si simplu urmarind traseul tevilor cu robineti, coturi , etc. Acum.... nu se mai poate. Cine incaseaza banii ? ........ Ei ! .... persoane importante, nu le dam numele.
Adevarul adevarat este ca Distrigaz trebuie sa aiba in arhiva toate aceste documente privind proiectarea instalatiei de gaze, ca doar sub pastorirea lor s-au realizat aceste instalatii.
Dar e mai usor si mai profitabil sa dai de lucru clientilor care paraziteaza Distrigazul. Ce mai afacere! :yeah:

Din nefericire, furnizorul de gaze notifica asociatia ca are de facut verificarea sau revizia, aceasta ia legatura cu un operator economic neaparat agreat de Distrigaz, care OE nu se apuca de treaba pana cand tu, asociatie de proprietari, nu le pui la dispozitie proiectul si nu esti de acord cu instalarea senzorilor.
La soroc Distrigazul vine si opreste gazele si stai tu, asociatie, fara gaze pana faci ce zice Distrigaz. Nu ai de ales, ca acolo esti inregistrat cu beneficiar "inchis". In asemenea conditii nici factura nu ti se emite, chiar daca cineva mai indraznet se duce la bransament si da drumul ilegal gazelor la consum. Si, uite-asa, intri, tu asociatie, intr-un vartej de ilegalitati din care nu poti iesi decat tot pe usa din fata, adica platind sume consistente pentru un proiect al instalatiei si pentru acesti senzori a caror utilitate n-as contesta-o personal cu tot dinadinsul (nu stiu cum functioneaza, ca nu am asa ceva), avand in vedere nenorocirile care se tot intampla in ultimul timp cu tot felul de nenorociti care fie improvizeaza instalatii artizanale, fie nu dau drumul in casa pentru verificare. Se stie ca o lucrare de verificare este considerata incheiata in bune conditii daca se realizeaza cam 90%, daca nu ma insel, din verificarea tuturor apartamentelor.
La mine in bloc sunt unii care sistematic "lipsesc" cand se face aceasta verificare. Motivul? Nu vor sa plateasca. Stupid si sinistru.
Referitor la senzori si utilitate lor: senzorii sunt foarte utili, dar din cate stiu eu au un termen de valabilitate. Daca acest termen este depasit, dispozitivul nu-si mai face treaba, adica sa inchida valva electromagnetica,daca o aveti. Senzorul montat la mine in bucatarie are 14 ani. Din timp in timp il "testez" si am observat ca actioneaza, adica inchide valva, pe care apoi trebuie sa o armez. Acelasi lucru i-am sfatuit si pe vecinii mei.
Referitor la proiect: in forma originala, acesta trebuie sa se gaseasca in Cartea tehnica a blocului, alaturi de toate celelalte instalatii de AR, AC, canalizare.
La noi s-a renuntat la tevile originale care alimentau masinile de gatit, ne-am facut separarea de masura (gazometru la bloc), firma a fost nevoita sa intocmeasca un nou proiect care se afla in arhiva asociatiei.
Proprietarul care nu face /nu permite/pleaca de-acasa, etc., este debransat (numai el) de la retea , adica i se blindeaza intrarea in gazometru si se aplica sigiliul - apoi tre' sa umble el dupa firma...
Sa fim intelesi, discutam de situatia proprietarilor cu separare de masura.

La blocurile la care nu s-a facut separarea de masura, daca este vreun proprietar care lipseste motivat sau nemotivat, nu se branseaza toata scara (se pune blind inainte de regulatorul de presiune). Asa inseamna cheltuieli suplimentare pe care le va suporta proprietarul respectiv.

Alte discuții în legătură

Detector gaz coco250803 coco250803 As dori sa stiu daca este obligatoriu sa am montat detector de gaz!Mentionez ca am ca surse de incalzire sobe convector,si am montate geamuri termopan!Va ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)
Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)