avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Planul de evacuare intre Realiatate si Bascalie
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Planul de evacuare intre Realiatate si Bascalie

Citind pe net, articolul de mai jos intitulat “ Foc , Arde ,Bascalie” , mi-am amintit de incendiul de la Millenium Business Center si Incendiul de la hotelul Rin , incendii care din fericire nu au avut ca urmare si pierderi de vieti omenesti . Plecand de la acest subiect si de la campaniile intreprinse de catre ISU Dealul Spirii in Bucuresti pe perioada lunii Iulie - August (cu privire la eliminarea riscurilor generatoare de situatii de urgenta, la cladiri inalte, foarte inalte, mari spatii comerciale si la alte obiective cu aglomerari de persoane ), va propun o dezbatere si va adresez urmatoarele intrebari (tinand cont ca o parte dintre noi chiar isi desfasoara activitatea in astfel de spatii) : Cati dintre noi stim ce este o situatie de urgenta , de cate feluri sunt evacuarile si procedurile privind evacuarea, ce implica pregatirea in domeniul situatiilor de urgenta, ce responsabilitati ne revin pe/ compartiment, loc de munca, cati dintre noi am participat la o simulare de incendiu (interventie si evacuare), ce este acela timp de evacuare, loc de adunare s.a.m.d, sau tratam totul cu bascalie ca in articolul prezentat? Credeti ca ne sunt folositoare aceste instruiri, atat la locul de munca cat si in timpul liber si/ sau in concediile in Romania si strainatate ?



Deci da. Cum fumam eu azi o tigara pe hol, am studiat situatia. Orice cladire are un plan de evacuare in caz de incendiu.
Am cateva nelamuriri. De exemplu, sa zicem ca arde. Si arde tare de tot. Si vreau sa scap cat mai repede. Cum fac? Bine, lucrez la etajul 1, dar sa zicem ca as lucra la 7. Eu ma pot arunca pe geam ca nu mor (cred), dar cei de la 7 ce fac? Stau sa studieze tot planul de evacuare?
Hai mai repede ca arde!
Stai ca n-am terminat de analizat planul.
Eu zic ca ar trebui sa se dea un test la angajare, test prin care orice angajat sa fie obligat sa memoreze planul de evacuare in caz de incendiu. Eu nu l-as memora, dar m-as baza pe cei care chiar cred ca nu-s anagajati daca nu-l cunosc.
Sa zicem ca gasesti scarile si fara plan. Dar ce te faci daca arde din toate partile? Si cum stateam eu pe hol, am vazut ca-s vreo 3 extinctoare/mp. Eu ce sa inteleg? Ca ia foc des cladirea? Ca atunci cand ia foc, arde masiv? Ca exista sanse ca unele extinctoare sa nu functioneze si atunci au bagat mai multe, just in case? Ca exista sanse sa le strici pana le dibuiesti? Ca unele nu merg? Ca se mai fura oricum?
Bun. Deci ardem all around. Extinctorul are instructiuni de folosire. Eu personal as arde sigur. Nu de alta, dar pana citesti schemele si instructiunile de le extinctor, esti deja scrum.
In primul rand, nu poti folosi extinctorul cu una, cu doua. Inainte, cu toate ca institutia e in flacari, trebuie sa te asiguri de cateva treburi:
1. a fost trasa alarma - Asta presupun ca se aude.
2. cladirea este evacuata - Asta presupun ca se simte. Imposibil sa nu simti cand esti calcat in picioare.
3. ca cineva a sunat la pompieri - Asta n-am de unde sa stiu. Traficul e infernal, deci e greu de ajuns. N-ai cum sa-ti dai seama daca sunt pe drum sau nu. Ce faci? Te apuci sa-ti suni toti colegii?
Buna, ce faci?
Uite ard, dar lasa asta. Ai sunat tu cumva la pompieri? Sau stii pe cineva care a sunat sigur?
4. focul e mic si nu se extinde - Daca focul e mic, la ce-mi mai trebuie extinctor. Fug, da-o-ncolo de cladire!
5. sa te asiguri ca iesirea e libera - Din nou… daca iesirea e libera, de ce sa mai sting eu focul?
6. Poti sta la pamant ca sa eviti fumul - Eviti tu fumul , dar te prinde focul. Buna idee.
7. Extinctorul potrivit este la indemana - Si daca nu e potrivit? Ce fac? Astept sa ard?
8. Ai citit cu atentie instructiunile si stii sa folosesti extinctorul - Deci cu atentie n-am cum sa citesc… e cam greu sa te concentrezi cand ARZI! Sa ma asigur ca stiu sa-l folosesc? Exersez inainte, nu? Ies afara, dau foc la niste frunze, ma sigur ca pot sa sting focul, intru iar inauntru si ma lupt cu focul?
Nu mai intru si in scheme sau in toate instructiunile, dar iti zic ca trebuie sa tragi de siguranta. Eu nu stiu care e aia, dar cica sunt desene pe el. Daca ai timp, delecteaza-te! Stai la cativa metri de foc in timp ce-l stingi. Din cate stiam eu, extinctoarele erau pentru cazuri urgente… De unde credeti dvs. ca am CATIVA metri intre mine si foc?
Ah, si, dupa ce ai stins focul, nu calca pe unde l-ai stins ca cica e periculos sau ceva, nu mai tin minte. Daca nu-s prea indiscreta, se presupune ca stingi focul (de urgenta) cand vrei sa iesi dintre flacari, nu? Daca nu e bine sa calc pe zoaia aia, de ce-l mai sting? E mai bine totusi sa ard?
N-am inteles nimic.
Pentru orice eventualitate, te sfatuiesc mai degraba sa-ti dai foc singur decat sa incerci sa scapi. Se numeste damage control si te usureaza mai repede de suferinta. Sau te poti apuca sa-ti folosesti timpul in mod util. Pana mori ars, suna-ti familia, prietenii etc. Ia-ti la revedere.
O zi buna in continuare!


Cel mai recent răspuns: ContSters82109 , utilizator 19:20, 26 August 2009
:training: Fire Drill

Office :[ link extern ]
Office & hotel: [ link extern ]
Funny : [ link extern ]

:luck:
Planurile de evacuare sunt, in realitate, de bascalie. Motivul cel mai important: oamenii intra in panica si nu-i mai intereseaza decat “sa scape” – cu orice pret, chiar calcand peste altii… I-am vazut pe oameni panicati – in timpul cutremurelor, in special (dar si in alte ocazii – in care viata sau integritatea nu le era deloc primejduita). Sunt ca o turma de bizoni innebuniti de viespi! Unii si-au uitat copiii in baie, alergand pe scari – ca pe unde alta parte (liftul era supra-incarcat cu altii)… Total zapaciti! Nu vor intelege niciodata ca un anume gest le este interzis daca vor mai multe sanse de a scapa cu viata!
Niciodata nu am participat la vreun exercitiu de evacuare in caz de incendiu (n-am avut ocazia, pt ca as fi participat) sau alte nenorociri – sa le zic astfel – dar stiu in teorie ce si cum. Problema este ca – singur fiind – ai o sansa mare de a te salva, dar turma… Aceasta este o problema! In caz de incendiu, cutremur etc turma nu poate fi stapanita – in asemenea momente oamenii isi arata adevaratul chip.

Nu exista multe planuri serioase de evacuare. Am vazut plan de evacuare – intro pensiune – cu indicatie “spre iesirea de urgenta” si aceasta iesire… fusese, ca o zidisera din caramizi de sticla – pt design, iar planurile de evacuare nu le-au mai schimbat. De ce ar face asta? Legea cere “planul” iar inspectorul vede ca planul exista si ce nu vede… vinde…

Instruirile sunt, evident, folositoare. Dar, cum scriam: ce facem cu panica oamenilor? Ca in momente de panica mintea lor nu stie decat sa actioneze picioarele pe repede inainte!
Am constatat – in multe cazuri - ca nu exista macar un individ pregatit sa indrume oamenii in caz de incendiu – ma refer la companii cu multi angajati, dar mai ales la micile “firme”… Cand li se spune ca aia si aia rad manzeste si ridica din umeri. Am vazut extinctoare numai de fatzada – pt ca nu erau doar “expirate” erau goale. Am vazut blocuri inalte prevazute cu instalatii speciale (hidranti – cu furtun, robineti si tot ce trebuie la fiecare etaj) pe care locatarii au refuzat sa le intretina pe motiv de “economie” – iar furtunurile, in final – si ce era fier – a disparut in final (tot pt economie) Idioti acesti oameni: sa aiba ei asa instalatie in bloc si sa o ignore! Banu’ – din pacate – la roman (mi se pare) conteaza mai mult decat siguranta personala! Daca mananca ei pesti gasiti pe lac cu burta-n sus, din cauze necunoscute! Ce pretentii putem avea de la asemenea oameni?

Autoritatile statului? Haida-de! Exercitiile acestea costa, nu se fac pe ochi frumosi si apa de ploaie! Iar cand, totusi, se organizeaza, constatam ca “salvatorii” se accidenteaza pe drum drept!

Personal mi-am facut un obicei: oriunde merg, cercetez cum e cu planul de evacuare (pt a nu bajbai dupa iesire in momente cand toti sunt panicati) si caut sa aflu cat mai multe cai de acces spre exterior, pe langa cele prezentate in plan - acestea fiind, categoric, foarte aglomerate in caz de “piei drace”! “Cercetarea” dureaza mai putin decat s-ar putea crede.

Cine nu stie raspunsul la intrebarile pe care le-ati scris ar face bine sa le invete – macar pt propria siguranta.
Am lucrat in multe firme care aveau programe de instruire a angajatilor in caz de incendiu.Ce pot sa afirm prin prisma experientei proprii: existau persoane care aveau obligatia de a conduce turma angajatilor pe acele trasee considerate optime , am invatat sa utilizez un extinctor (cu spuma sau praf) stiam amplasamentul gurilor de hidranti si periodic veneau in control cei de la isu.Tot din experienta: extinctoarele de cele mai multe ori nu se reincarcau la data expirarii iar gurile de hidrant nu erau conectate la sursa de apa.Cine era de vina? Intradevar totul se face de fatada .
trope_doi a scris:

Planurile de evacuare sunt, in realitate, de bascalie. Motivul cel mai important: oamenii intra in panica si nu-i mai intereseaza decat “sa scape” – cu orice pret, chiar calcand peste altii… I-am vazut pe oameni panicati – in timpul cutremurelor, in special (dar si in alte ocazii – in care viata sau integritatea nu le era deloc primejduita). Sunt ca o turma de bizoni innebuniti de viespi!

Instruirile sunt, evident, folositoare. Dar, cum scriam: ce facem cu panica oamenilor? Ca in momente de panica mintea lor nu stie decat sa actioneze picioarele pe repede inainte!
Am constatat – in multe cazuri - ca nu exista macar un individ pregatit sa indrume oamenii in caz de incendiu – ma refer la companii cu multi angajati, dar mai ales la micile “firme”… Cand li se spune ca aia si aia rad manzeste si ridica din umeri. Personal mi-am facut un obicei: oriunde merg, cercetez cum e cu planul de evacuare (pt a nu bajbai dupa iesire in momente cand toti sunt panicati) si caut sa aflu cat mai multe cai de acces spre exterior, pe langa cele prezentate in plan - acestea fiind, categoric, foarte aglomerate in caz de “piei drace”! “Cercetarea” dureaza mai putin decat s-ar putea crede.

Cine nu stie raspunsul la intrebarile pe care le-ati scris ar face bine sa le invete – macar pt propria siguranta.



=D>Asta cam asa este! Studiile arata ca , în caz de incendiu, oamenii caută mai întâi să ştie ce se întâmplă, dar influenţa de grup este atât de mare că individul urmează acţiunile grupului, chiar dacă acestea contravin propriei percepţii a situaţiei sau propriei norme comportamentale. Dacă grupul nu reacţionează, nu reacţionează nici individul, el găsindu-se, astfel, în situaţia în care propria sa viaţă este ameninţată. Există însă şi pericolul ca un lider al grupului care are iniţiativă, să fie urmat de grup sau de o parte a grupului. In urma unor incendii cu urmări dramatice s-a constatat că liderii care, nu erau familiarizaţi cu locul sau au ignorat procedura de urmat în caz de incendiu, au pus grupul în pericol (persoane blocate în culoare fără ieşire, pătrunderea în culoare pline de fum şi gaze toxice, etc.).
La fel de bine ati punctat si pe "orientare in teren" din punct de vedere al vizualizarii caillor de evacuare si al echipamentelor.
In occident firmele de traveling isi angajeaza firme de health & safety audit , pentru a analiza si verifica zonele si hotelurile in care locuiesc clienti acestora , tocmai pentru ca vacanta acestora sa prezinte garantii si siguranta.
:luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plan de evacuare marianadavid marianadavid Buna Seara, Planul de evacuare al unui spatiu mic, 50m2, este obligatoriu sa fie in format A3? Ma intereseaza daca poate fi si A4. Multumesc! (vezi toată discuția)
Blocare cale evacuare superioara Ullises Ullises Unde ma adresez pentru rezolvarea situației? Locuiesc la etajul 7 al unui bloc de locuințe cu 8 etaje. Vecinul de la etajul 8 a blocat pur si simplu cu o ... (vezi toată discuția)
Documente de afisat 18bubu 18bubu la un punct de lucru ce acte trebuie sa afisez:certificat de inmatriculare, denumire, etc in ce acte normative le gasesc pe toate ms (vezi toată discuția)