Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.768 de membri si 6.658 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.886 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie rca incheiat in romania pentru o masina inmatriculata in italia. Inselaciune sau raspundere civila delictuala?

 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Luni, 21 Iulie 2008, 12:22

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 26 August 2009, 15:26

Buna ziua,

Am si eu o speta mai ciudata şi mi-ar prinde bine cateva sfaturi. O persoana incheie un rca in romania pentru o masina inmatriculata in italia. I se spune ca poate circula linistit in italia k nu e nicio problema (contrar dispozitiilor legale). In italia este oprit de politie si amendat cu 1500 Euro, i se imobilizeaza masina si este obligat sa platesca un nou rca valabil in italia. Polita din Romania este eliberata de un broker care nu-şi trece numele si nu trece nici nr. de masina. Mai mult chitanta eliberata are un J care nu exista. Ulterior aflam numele persoanei care a incheita asigurarea. Pentru a-si recupera omul banii (amenda si contravaloarea politei nevalabile) ce ar fi mai bine: plangere penala pentru inselaciune sau o actiune civila impotriva asiguratorului?

Multumesc anticipat!
 
 
 
offline
Avatar 4

Data înregistrării:
Luni, 2 Februarie 2009, 08:01

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 26 August 2009, 15:39
Din sintagma contrar dispozitiilor legale trag concluzia ca exista dispozitii legale, care prevad, ca NU se poate circula in Italia cu un RCA roman incheiat pentru o masina cu numar Italian. Daca am dreptate cu prezumtia mea anterioara, se poate face o plangere pentru inselaciune ... insa trebuie dovedit, ca cel care a vandut asigurarea a indus in eroare pe cel care a cumparat asigurarea.

Nu stiu daca se poate recupera amenda si RCA platita in Italia, pentru ca (daca am dreptate cu prezumtia din supra) in acest caz omul a comis o fapta ilegala si, ca urmare, trebuia sa plateasca.
 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Vineri, 23 Ianuarie 2009, 17:50

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 26 August 2009, 17:20
Exista cadru legal care ofera posibilitatea incheierii politelor RCA pentru masinile inmatriculate in afara Romaniei.Doar ca,din cat cunosc eu,niciun asigurator nu a facut demersuri in vederea autorizarii...deci nu pot incheia polite in aceste conditii.
Inducerea in eroare este clara,dupa parerea mea.Cel care a intermediat incheierea politei avea actele in fata,cunostea conditiile in care are dreptul de a incheia acea polita...
Prejudiciul poate fi probat.
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Miercuri, 25 Aprilie 2007, 19:04

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 26 August 2009, 23:05
Ilegal dar din goana dupa bani se intampla:
Iata un articol edificator, unde gasiti si rezolvarea sursa:Gardianul
Cateva mii de soferi care au automobile aflate in evidenta altor state, dar au "pe ele? un RCA romanesc risca sa le fie confiscate, deoarece asigurarea nu este valabila.

Potrivit CSA, companiile de asigurari din tara nu sunt autorizate sa practice astfel de polite decat pe teritoriul Romaniei. Paradoxul apare odata cu un accident rutier. Desi acel RCA nu este valabil, compania care l-a incheiat trebuie sa plateasca daunele provocate de asigurat. Mai mult decat atat, asiguratorul este obligat, prin lege, sa returneze banii incasati pe RCA-ul respectiv. La noi in tara, soferii care nu au un RCA valabil sunt pasibili de o amenda de pana la 2.000 de lei.

Romanii care si-au cumparat automobile ce sunt in evidenta altor state, dar au un RCA romanesc risca ori amenzi usturatoare, ori sa le fie confiscate masinile, acest lucru depinzand de statul in care se afla ca rezidenti. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor obliga toti asiguratorii autohtoni care au incheiat asigurari de raspundere civila pentru autovehicule aflate in alte state europene sa inapoieze asigurarea platita. Desi asigurarile RCA incheiate in aceste caz nu au nici o valoare, ele fiind chiar ilegale, companiile de asigurari sunt obligate sa plateasca daunele survenite intr-un eventual accident. "Daca stai in Italia, spre exemplu, si ti-ai cumparat de acolo o masina, dar inca nu i-ai facut un RCA italian si vii si-ti faci unul la noi, acesta nu este valabil daca masina ta este in evidenta acelui stat. Chiar daca aceasta asigurare nu valoreaza nimic, in cele din urma, daca se intampla un accident, asiguratorul roman trebuie sa plateasca. Este o chestiune normala, pentru ca altfel toata lumea ar veni sa se asigure la noi, in conditiile in care aici un RCA costa intre 80 si 100 de euro, iar in Italia acesta ajunge la 700-900 de euro. In cazul in care soferul nu are o asigurare din tara in care se afla masina, acesta risca o amenda destul de mare, pana chiar la confiscarea acesteia?, ne-a declarat directorul general al Societatii Romanesti de Brokeraj in Asigurari.

C崥va mii de automobile circula cu un RCA nevalabil
Reprezentanti din piata spun ca nu sunt prea multe autovehicule aflate in aceasta situatie raportat la numarul masinilor din Romania, ele fiind de ordinul miilor. "In curand se vor inaspri regulile pentru acest tip de evenimente, chiar daca nu sunt prea multe cazuri de acest gen. Vinovatii in primul rand sunt agentii care incheie astfel de asigurari. Au fost cazuri in care anumite persoane aveau un RCA incheiat in Romania pe o masina aflata in evidenta altui stat. Atunci compania de asigurari din Romania a trebuit sa plateasca daunele, desi acel RCA nu era valabil?, ne-a spus Catalin Stroe, directorul de marketing al Asirom. La noi in tara, proprietarul unui autovehicul care nu are incheiata asigurarea obligatorie RCA este pasibil de amenda de la 1.000 la 2.000 lei si retinerea certificatului de inmatriculare pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii. Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei. Paul Barbu


 
 
 
offline
Avatar 2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 16 Octombrie 2007, 12:47

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 27 August 2009, 09:47
Actiune civila impotriva Asiguratorului care avea obligatia de a consilia brokerul; raspunderea este prevazuta in L.32/2000. E f. important ca in cazul unei actiuni in justitie, sa invocati si directivele europene aplicabile.Cu plangerea penala pierdeti timpul.
 
 
 
offline
Avatar 5

Data înregistrării:
Marti, 27 Mai 2014, 00:32

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 27 Octombrie 2015, 12:26
Atunci as vrea sa stiu de ce exista Uniunea Europeana????Daca suntem EUROPENI,ar trebui ssa nu fie nici o deosebire!!Pot sa-mi asigur masina si in Anglia daca vreau!Eu sunt roman,rezident in Italia,dar vreau sa imi asigur masina in Germania!Ce problema e?Daca nu,Uniunea Europeana,nu are nici un sens!!Trebuie sa fie piata libera!!!
 
 
 
offline
6.15

Data înregistrării:
Joi, 5 Mai 2011, 13:19

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 28 Octombrie 2015, 08:13
Parerea mea, este ca agentul si proprietarul masinii au convenit impreuna sa emita polita in vederea inmatricularii pe teritoriul Romaniei.Din nefericire sunt destul de multi cetateni romani care lucreaza in afara tarii si vin si spun ca de fapt ei vor sa o inmatriculeze in tara .Aici exista doua variante"
1) agentul il crede si incheie polita fara sa aiba fisa de inmatriculare de la finante
2) agentul "il sfatuieste"pe client sa incheie polita in vederea inmatricularii, stiind ca in caz de dauna asiguratorul este obligat sa plateasca.Amandoi stiu ca nu este in regula.
 
 
 
offline
3.06

Data înregistrării:
Marti, 3 Noiembrie 2015, 14:05

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 4 Noiembrie 2015, 10:51
Buna ziua,

La emiterea unei polite de asigurare RCA, asiguratorul/ intermediarul este obligat sa solicite documentele in baza carora se incheie polita de asigurare. In lipsa solicitarii/ prezentarii acestor documente, intermediarul - in speta brokerul de asigurare - a procedat incorect, incalcand regulile de subscriere ale asiguratorului.

In acest caz este raspundurea intermediarului (nu a asiguratorului), care, daca este broker autorizat de ASF detine polita de asigurare de raspundere profesionala.

Se poate solicita brokerului sau ASF polita de asigurare si ulterior trebuie formulata o cerere de despagubire asiguratorului de raspundere profesionala a brokerului.

Desigur, se poate si in instanta, dar ar trebui asteptat un raspuns din partea asiguratorului. Ne puteti contacta pentru mai multe detalii.

O zi buna,
 
 
 

Discuţie rca incheiat in romania pentru o masina inmatriculata in italia. Inselaciune sau raspundere civila delictuala?

Acest subiect este moderat de către
cioan 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 292
Total subiecte: 523814
Total mesaje: 2533882


 

Acum online

Utilizatori (31)
Carp Mircea , eugen.b , BogdanABI , ioancomanici , luizananu@yahoo.ro , Daliborka , ramonapep , Dapix , DanAlyna , AsociatiaMihaiViteazuTV1 , micutzulurs , The-Borg , rusucat , gavrilviorel , avocadonet , mihaelaancuta , MateiIonela , valino , Adam Grecu , marius_man , pyty , sara070169 , RobertALinC , doinamn , Carturarul , sarahhelen12 , tudor_raneti , miliuta , whatever13 , Cris1971 , florinpescaru

Consultanţi (8)
Av. Gabriel Klein Kiritescu , BicovStefan , andreea19982 , adisan , av_plac , mihaela farmus , Iulix_73 , matei_chirilov

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

Sabina_Raicu , marovb , nik66 , marius79 , adrianvintilescu , marmura , vasile algeorge , GRIGAIOAN , Zora , ckeptea , lmajeri , kriss80 , kyd , vamil , SURANG , kisse0468 , fana_calin , alexia76 , cureleaf , Cris Rusu , roanstef , ams , CRISTHA , nc_sandu , simmo , anab , asistenta , Cerry , Nutulica26 , dana.m , mario_85 , esthera , trinc_carmen , jenygyna , diogene67 , alexandru.hubert , mioarachirila , maria-mihaela , neagu sorina , liviacj , mihaela bucur , bita , andra_galati , ardeleanvali , LUMI1971 , alinutza290 , Gryg87 , dnd76 , varlan , cristina mc , stefania.mirabela , anca curtean , desentzano , matanza , fadeconsulting , Madalina Tanase , popescu ana mihaela , TrecyRef , nikol18 , gancean_emilia , alexdink , hgvlad , Cristianstefanescu2007 , zefir , nikmircea , Floppy75 , petrescu maria , adriaadi , Raluca Stoean , nikoleta miclaoni , cezar31 , ADRIANA CALATAN , Araya , Myador , marianstavaroiu , gabriela1554 , sabrai , ralukdas , Elidor , traduceri10 , dncl , scuteristul , kinetix , nikku_suteu , ileana74 , virtopeanu costel , Crisan_valentin , szaboalexandru , edanapaun , Klarax , carmen_lutu , dianabalan , filipaurel , patriciabibi , supreme.house , dgs04 , Nicoleta_Tare , Nicoleta Sisca , iordacheromeo , Daniela04 , polefkadaiana , rares001 , cdmdorinelius , anti_lop , Robert Prisecaru , garson , emilia75 , gpnindependenta , MagS , Lucyciuf , gcprmr , adonis13 , larisa-ioana , mateiluc , seneca399 , jedrysiak_stelian , balutagabriela , andreiu85 , giulia84 , Inna20 , ara3 , razvanvelicu , Harapalb , Andrei955 , nicoletaionel , Harrylby , gigienciu , nyisztor , luox4395 , qetz1466 , Lydiexcp , xocr2658 , rbqku29 , fwsfa95 , legtwl68 , ecxdpbdjw49 , andreicristianstoica , Songznjy , Chingzay

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro