avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Perchezitie corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Perchezitie corporala

Buna ziua. As avea rugamintea daca poata cineva sa-mi raspunda la o intrebare: Daca organele de politie poate sa controleze in geanta unei persoane pe care o gaseste pe strada, fara sa aiba mandat sau autorizatie din partea procurorului sau judecatorului. Procesul-verbal de constatare poate fi nul in acest caz ?. Mentionez ca in geanta s-a gasit o cantitate de aur caren a fost ridicata in vederea efectuarii de cercetari. Aurul respectiv insa era investitie personala insa organele de politie considera ca a fost achizitionat in vederea comercializarii. Multumesc f. mult pentru raspuns, anticipat. Sa aveti o zi, un week-end, un sfarsit de an placut si toti anii care urmeaza.
Cel mai recent răspuns: bobyta222 , utilizator 20:22, 30 Ianuarie 2011
Art. 104: Procedura perchezitiei

(1) Organul judiciar care urmeaza a efectua perchezitia este obligat ca, in prealabil, sa se legitimeze si, in cazurile prevazute de lege, sa prezinte autorizatia data de judecator.

(2) Ridicarea de obiecte si inscrisuri precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta persoanei de la care se ridica obiecte ori inscrisuri, sau la care se efectueaza perchezitia, iar in lipsa acesteia, in prezenta unui reprezentant, a unui membru al familiei, sau a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.

(3) Aceste operatiuni se efectueaza de organul judiciar in prezenta unor martori asistenti.

(4) Cand persoana la care se face perchezitia este retinuta ori arestata, va fi adusa la perchezitie. In cazul in care nu poate fi adusa, ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta unui reprezentant ori a unui membru de familie, iar in lipsa acestora, a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.

(5) Este interzisa efectuarea in acelasi timp cu perchezitia a oricaror acte procedurale in aceeasi cauza, care prin natura lor impiedica persoana la care se face perchezitia sa participe la perchezitie.

Art. 105: Efectuarea perchezitiei domiciliare

(1) Organul judiciar care efectueaza perchezitia are dreptul sa deschida incaperile sau alte mijloace de pastrare in care s-ar putea gasi obiectele sau inscrisurile cautate, daca cel in masura sa le deschida refuza aceasta.

(2) Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si inscrisurilor care au legatura cu fapta savarsita; obiectele sau inscrisurile a caror circulatie sau detinere este interzis a se ridica totdeauna.

(3) Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca faptele si imprejurarile din viata personala a celui la care se efectueaza perchezitia si care nu au legatura cu cauza, sa nu devina publice.

Art. 106: Efectuarea perchezitiei corporale

(1) Perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ.

(2) Perchezitia corporala se face numai de o persoana de acelasi sex cu cea perchezitionata.

Art. 107: Identificarea si pastrarea obiectelor

(1) Obiectele sau inscrisurile se prezinta persoanei de la care sunt ridicate si celor care asista, pentru a fi recunoscute si a fi insemnate de catre acestea spre neschimbare, dupa care se eticheteaza si se sigileaza.

(2) Obiectele care nu pot fi insemnate ori pe care nu se pot aplica etichete si sigilii se impacheteaza sau se inchid, pe cat posibil laolalta, dupa care se aplica sigilii.

(3) Obiectele care nu pot fi ridicate se sechestreaza si se lasa in pastrare fie celui la care se afla, fie unui custode.

(4) Probele pentru analiz a se iau cel putin in dublu si se sigileaza. Una din probe se las a celui de la care se ridic a, iar in lipsa acestuia, uneia din persoanele ar atate in art. 108 alin. final.

Art. 108: Procesul-verbal de perchezitie si de ridicare a obiectelor si inscrisurilor
(1) Despre efectuarea perchezitiei si ridicarea de obiecte si inscrisuri se intocmeste proces-verbal.

(2) Procesul-verbal trebuie sa cuprinda, in afara de mentiunile prevazute in art. 91, si urmatoarele mentiuni: locul, timpul si conditiile in care inscrisurile si obiectele au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute.

(3) In procesul-verbal se face mentiune si despre obiectele care nu au fost ridicate, precum si de acelea care au fost lasate in pastrare.

(4) Copie de pe procesul-verbal se lasa persoanei la care s-a facut perchezitia sau de la care s-au ridicat obiectele si inscrisurile, ori reprezentantului acesteia sau unui membru al familiei, iar in lipsa, celor cu care locuieste sau unui vecin si, daca este cazul, custodelui.

Art. 109: Masuri privind obiectele ridicate

(1) Organul de urmarire penala sau instanta de judecata dispune ca obiectele ori inscrisurile ridicate care constituie mijloace de proba sa fie, dupa caz, atasate la dosar sau pastrate in alt mod.

(2) Obiectele si inscrisurile ridicate, care nu sunt atasate la dosar, pot fi fotografiate. In acest caz fotografiile se vizeaza si se ataseaza la dosar.

(3) Pana la solutionarea definitiv a a cauzei, mijloacele materiale de proba se pastreaza de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata la care se gaseste dosarul.

(4) Obiectele si inscrisurile predate sau ridicate in urma perchezi tiei si care nu au legatura cu cauza se restituie persoanei careia ii apartin. Obiectele supuse confiscarii nu se restituie.

(5) Obiectele ce servesc ca mijloc de proba, daca nu sunt supuse confiscarii, pot fi restituite persoanei careia ii apartin, chiar inainte de solutionarea definitiva a procesului, afara de cazul cand prin aceasta restituire s-ar putea stanjeni aflarea adev arului. Organul de urmarire penala sau instanta de judecata pune in vedere persoanei careia i-au fost restituite obiectele, ca este obligata sa le pastreze pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Ideea care se desprinde din ce a spus colegul meu, este ca politia, nu ar fi avut un temei legal pentru a proceda la perchezita dvs. mai ales in plina strada.
Dar ma intreb de ce nu ne spuneti si despre ce cantitate de aur este vorba mai exact?

Av. Adrian Posdarie
................este gresita abordarea dvs, aici ne gasim in situatia unui control al bagajului nu al unei perchezitii, ptr corecta informare a initiatorului, in aceasta situatie nu este nevoie de autorizatie din partea instantei (Leg 218/2002) ..........trebuie sa dovediti provenienta ptr ca deocamdata fac obiectul unor cercetari din partea org de politie............succes
L 218/2002 Art . 31(1) In realizarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul este investit cu exercitiul autoritatii publice si are urmatoarele drepturi si obligatii principale:
f) sa efectueze, cu respectarea dispozitiilor legale, controale ale persoanelor si bagajelor, precum si ale vehiculelor aflate in circulatie, atunci cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste;
Avand in vedere dispozitia legala citata de Ramirez 1984 stimate domn Koleus, nu cred ca politia a avut justificarea legala sa procedeze la verificarea bagajelor, intrucat daca orice persoana care are asupra sa un bagaj este suspectata de actiuni teroriste mie imi vine sa ma mut din tara.

Dupa cum se poate observa acest lucru ar fi posibil doar in cazul in care exista indicii temeinice ca un anumit individ savarseste infractiuni sau actiuni teroriste. Astfel ca potrivit art.143 alin.(3) C.p.p (3) sunt indicii temeinice atunci când din datele existente în cauză rezultă presupunerea că persoana faţă de care se efectuează urmărirea penală a săvârşit fapta.

In concluzie, imi pare rau, insa pe mine nu m-ati convins ca politia a actionat legal. (Doar in eventualitatea in care persoana respectiva avea asupra sa 1-2 kg de aur :D, insa vad ca nu a binevoit sa ne lamureasca cu rpivire la acest aspect)

Av.adrian posdarie

Alte discuții în legătură

Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)
Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Garda de mediu, abuz sau nu? cori-cory cori-cory Buna ziua , astazi am avut un control la domicilui de la Garda de mediu pe motiv ca am cateva masini in curte si ca sunt banuit ca desfasor activitati cu ele ... (vezi toată discuția)