avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata daune-interese prin incalcarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata daune-interese prin incalcarea confidentialitatii in derularea CIM

STUDIU DE CAZ:
Am lucrat intr-o multinationala timp de 1 an pana cand mi s-a cerut demisia pe motiv ca nu voi putea indeplini targhetul de vanzari aferent anului in curs (aceasta cerere pentru a-mi da demisia se intampla la sfarsitul unei sedinte din 30 ian. );adevaratul motiv fiind de fapt inlocuirea mea de catre o colega din alt judet pentru simplul fapt ca se "casatorea " in localitatea unde lucram eu, deci ii trebuia neaparat un loc de munca.Eu nu imi dau demisia,iar in vederea obtinerii ei a fost trimis un auditor pentru a-mi evalua cunostintele profesionale. Pana sa faca auditul raportul cca 3 saptamini, eu am niste crize biliare fapt pentru care ma internez si ma operez pentru scoaterea colecistului.Am concediu medical ,iar la jumatatea concediului medical (14.03.2008) ma trezesc cu un avertisment scris in urma raportului de audit .Atac in instanta acest avertisment si dupa o perioada de timp (dupa terminarea concediului medical) ma prezint la serviciu.Colega care era deja instalata in locul meu cand ma vede ramane blocata si afirma catre secretara "cum de indraznesc sa mai vin la serviciu daca am dat in judecata firma?". Anunta superiorii telefonic la Buc. de revenirea mea.Dupa doua saptamini de convetuire cu colega (in aceasta perioada ma prezint la serviciu dar nu pot munci,sunt izolata ) primesc alt avertisment precum ca lipsesc de la serviciu, pe care il atac si pe acesta in instanta. In acest moment cu aceste 2 procese la Tribunalul Muncii am castigat. Mentionez ca in contractul de munca se mentioneaza ca locul muncii este la Buc.,de fapt pentru toti cei care lucreaza in teritoriu se mentioneaza la fel; acest lucru a fost posibil deoarece nu multi au cunostinta de importanta acestui aspect,ceea ce m-am convins mai tarziu,ci in general ne intereseaza salariul;fiind vorba de o societate mare nu-mi imagineam ca nu se respecta legea privind infiintarea punctelor de lucru,nici condica de prezenta nu aveam.Ce mai,povestea mea e o telenovela lunga, dupa cele doua procese urmeaza si desfacerea contractului de munca art.61 lit.a) coroborat cu art. 264 alin.1 lit.f) din Codul Muncii ,pe care il atac si pe acesta in instanta, la acest moment fiind pe rol la Tribunal.
Cand credeam ca termin de rezolvat problemele cu aceste procese ma trezesc ca angajatorul ma da in judecata si chemare la interogatoriu pentru faptul ca as fi incalcat clauza de confidentialitate si imi cer 20.000 ron daune-interese plus penalitati pana la achitarea efectiva .Ei motiveaza prin faptul ca nu as fi pastrat secretul privind salariul meu pe perioada cat as fi lucrat la ei si dupa, vizavi de un coleg care avea acceasi functie cu mine si care i-a dat in judecata privind drepturi banesti. Se pare ca acel coleg va castiga procesul si plata drepturilor banesti mi le imputa mie prin acest proces. Aceasta cerere a lor catre instanta m-a lasat fara replica ,nici nu stiu cum sa ma apar.
Faptul ca nu am avut fisa postului,ca am avut dovezi prin care s-a vazut clar ca este vorba de fapt de un abuz cu care am castigat procesele ma face sa cred ca este de fapt o capcana pentru a obtine probe noi in vederea pregatirii recursurilor.
Acest proces privind incalcarea confidentialitatii are loc dupa 1 an de cand colegul meu i-a dat in judecata si la momentul cand eu castigam cele 2 procese.Clauza de confidentialitate este un generala, nu spune nimic clar ce informatii sunt confidentiale ,iar pe parcursul derularii cim nu mi s-au dat documente pe care sa fie aplicate "strict confidential" si nici nu mi-a fost platit sporul de confidentialitate.
Ce parere aveti? Ar trebui sa nu mai dorm noaptea?:O

ps :Sunt o persoana care totusi nu pot sa nu ma gandesc la acest lucru (in loc sa -mi vad de viata mea trebuie sa ma disculp si sa vad cum pot ca acest fapt sa nu-mi tulbure linistea familiala). Revizuind-mi toata povestea mi-am amintit ca la ce-l de-al 3-lea proces privind concedierea , angajatorul a divulgat intr-o intimpinare toate salariile pe care le-am incasat eu in perioada lucrata,desi obiectul procesului nu era de pretentii banesti(nici instanta nu a cerut) ,ci anularea deciziei de concediere; deci a facut public ceea ce ei invoca ca eu am incalcat.Pot sa fac o cerere reconventionala prin care sa dovedesc ca de fapt ei au incalcat de fapt confidentialitatea cf. Codului Muncii? As putea sa adaug si eu daune-interese sau daune morale pentru hartuire morala?

Astept pareri !
Imi sunt de real folos.Ceea ce am primit pana acum ma face sa nu iau hotarari pripite.Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
adriana.chiritescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 12:27, 11 Ianuarie 2010
Ma bucur ca nu v-ati lasat calcat in picioare .
Din pacate pentru ei au pierdut , deoarece Codul Muncii prevede la articolul 26 - (1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.

Puteti sa dormiti linisti , chiar daca vor sa va caroteze si va streseaza prin orice mijloace !

As putea sa pariez ca firma cu care va judecati nu respecta nici prevederile Legii 319 , privind sanatatea si securitatea in munca .
1. art.61 lit.i ... :-/ ... nu exista asa ceva in actualul Cod al muncii

2. Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul ei părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă .
In contractul individual de munca este inserata o astfel de clauza de confidentialitate? sau ati semnat vreun act aditional la c.i.m. cu o astfel de clauza?
Art. 158. - (1) Salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii.
(2) În scopul promovării intereselor şi apărării drepturilor salariaţilor, confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul.


Despre ce fel de confidentialitate este vorba in cazul salariului? Intreb deoarece, in cazul in care ai nevoie de o adeverinta, aceasta trece prin 3-4 "maini" si ajunge la o anumita instutie unde mai este trecuta prin cel putin o mana. Deasemenea salariul este stiut de reprezentantii salariatilor, reprezentanti care nu am citit sa aiba responsabilitatea confidentialitatii salariilor ci numai a datelor tehnico-economice ale firmei. Este stiut de alte persoane din cadrul ITM, AJOFM, CJS care nu am garantia ca pastreaza confidentialitatea unui anume salariu. Si in sfarsit, confidentialitatea salariului nu este egala cu secretul de serviciu, ca beneficiar am dreptul sa-l fac cunoscut sau nu. Se pare ca aceasta confidentialitate a prins bine pana acum in sistemul bugetar unde salariul devenise spor si sporurile salarii.
Angajatorul va trebui sa demonstreze ca dvs ati "rupt confidentialitatea" prin discutia cu fostul dvs coleg.
Apoi, tot angajatorul va trebui sa demonstreze ca termenul de confidentialitate este clar definit in CIM, ca a platit ptr aceasta confidentialitate.

Cum nu s-a intamplat nimic din asa ceva, eu cred ca trebuie doar sa aveti nervii tari si sa dormiti linistit.
Mai mult, dvs puteti sa-l folositi pe fostul dvs coleg ca martor.
Iar daca doriti sa ingropati procesul aveti posibilitatea de a solicita expertiza contabila care sa demonstrezew ca prejudiciul se ridica la acea suma, dupa care puteti sa solicitati contra-expertiza. Toate vor prelungi procesul destul d emult.
Desi nu cred ca va fi nevoie ptr ca instanta isi va da seama de nelegalitatea cererrii. Cu atat mai mult cu cat sa nu uitati sa subliniati procesele care sunt pe rol intre dvs si angajator si ca solicitarea angajatorul este o razbunare.
Eu zic sa dormiti linistit.
O firma care a aplicat doua sanctiuni disciplinare nelegale, a concediat un angajat in baza unui articol de lege inexistent de multi - multi ani, si a pierdut un alt litigiu privind drepturi salariale,
sigur nu este pregatita sa sustina un litigiu privind incalcarea clauzei de confidentialitate (chestiune infint mai sofisticata decat un avertisment sau calcularea drepturilor banesti).

Cred doar ca au urmarit sa va sperie, si au ales pentru asta o cale tare ... nefericita pentru ei.

p.s. off topic: In procesul de 'jd de mii de euro, eu as da vina pe nevasta-mea sau pe fiica-mea, care sunt prietene cu nevasta/fiica fostului coleg, si i-au spus cati bani face tati :)), ca intre fete. Sa vedem aici ce obligatii de confidentialitate a incalcat si cine, si cine dovedeste ce au vorbit fetele la o sueta... hi-hi-hi! Haideti ca e amuzant ce incearca sa faca!

Alte discuții în legătură

Semnare contract confidentialitate pe termen nelimitat alexandrubirtoc alexandrubirtoc Buna seara. Mi se cere la firma la care lucrez sa semnez un contract de confidentialitate VALABIL PE TERMEN NELIMITAT. (toata viata) In cazul in care este ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate darck darck Buna ziua, rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de contractele de confidentialitate. Lucrez intr-o firma avand functia de Director Vanzari, iar ... (vezi toată discuția)
Contract de fidelitate manearaul manearaul Buna ziua, La firma la care lucrez se discuta semnarea unui contract de fidelitate pe o perioada de trei ani cu obligatia ca daca in termenul acesta angajatul ... (vezi toată discuția)