avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Executare in cazul unui litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Executare in cazul unui litigiu de munca

Avem un caz aparte.

[ link extern ]

Deci, sefului de la Facultatea de Teologie din Timisoara i-a fost restasa binecuvantarea si dat afara (fara specificarea motivului). Omul a castigat in instanta pe 22 ianuarie (de ziua lui, i-a randuit Dumnezeu un judecator serios). Solicita minuta. In munuta se mentioneaza ca relamantul (V.D. Cherciu) este repus in functia anterioara cu obligarea paratei Universitati de Vest la plata salariilor etc.
In minuta se specifica ca este EXECUTORIE DE DREPT. Totodata se mentioneaza ca se poate face recurs la 10 zile de la ....
Pe 3 februarie V.D. Cherciu face o cerere la UVT in care solicita reangajarea si plata salariilor restante (omul nu a avut din ce trai din octombrie; a trait din ce i-a dat prietenii - sotia nu lucreaza), la care ataseaza minuta. Ii da nr de inregistrare la registratura UVT si iaca azi suntem in 12 si nimic.
Intrebare. Ce inseamna EXECUTORIE? Cand si cum se executa?

Ramaneti cu bine(le)!!!
Multumiri
Cel mai recent răspuns: StatVsBiserica , utilizator 11:07, 11 Februarie 2010
Executorie inseamna ca se poate obtine executarea silita a acelei hotarari, fara a mai astepta solutionarea unei cai de atac (recursul in cazul de fata).

Hot. judecatoresti se executa de bunavoie, teoretic.
Daca nu se executa de bunavoie, partea interesata se poate adresa unui executor judecatoresc, care va demara executarea silita.
Din pacate, acest lucru nu se poate face doar cu minuta, ci este nevoie de hotararea "extinsa", motivata (iar motivarea dureaza intre 20 de zile si 3 luni, din pacate).
Partea interesata va achita un avans de onorariu de executare, care ulterior va fi recuperat de catre executor de ca partea datoare, si restituit.
Fiind vorba de un litigiu de munca, preotul in cauza poate uza si de prevederile din condul muncii, si poate depune plangere penala impotriva fostului angajator, conform:
CAP. V
Raspunderea penala

ART. 277
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
ART. 278
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
ART. 279
(1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 277 si 278 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Alte opinii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare in litigiu de munca/plangere penala StatVsBiserica StatVsBiserica Ce poate sa il determine pe un sef de institutie (rectorul - in cazul nostru al Universitatii de Vest din Timisoara), ca sa aplice o hotarare judecatoreasca? ... (vezi toată discuția)
Plangere penala StatVsBiserica StatVsBiserica Din ce moment pot face plangere penalaimpotriva unui sef de institutie care nu vrea sa o execute? In 15 zile de la primirea minutei sau 15 zile de la primirea ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti andreisl andreisl Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de ... (vezi toată discuția)