avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... principiul tot ce nu este interzis este permis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

principiul tot ce nu este interzis este permis

Unde gasesc mentionat expres (tratat, lege, articol, curs, in orice) principiul "tot ce nu este interzis este permis", pe mine ma interesezsa mai ales cum functioneaza in domeniul public, la institutiile publice.
Am cautat peste tot si nu am gasit. E foarte important....
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kcsillacska , utilizator 14:49, 23 Martie 2010
Principiile de drept nu o sa le gasiti expres mentionate in vreun act normativ , tinand de teoria generala a dreptului , aplicabilitatea fiind generala (domeniu public , privat etc) .
Acesta nu este un principiu de drept ci este un principiu de logica. Poti gasi informatii detaliate atat in manualele de logica de liceu cat si in manuale/cursuri de logica juridica.;)
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
MINOKA HR, Consultant resurse umane
kcsillacska a scris:

Unde gasesc mentionat expres (tratat, lege, articol, curs, in orice) principiul "tot ce nu este interzis este permis", pe mine ma interesezsa mai ales cum functioneaza in domeniul public, la institutiile publice.
Am cautat peste tot si nu am gasit. E foarte important....
Multumesc!

Intrebarea este imprecisa insa banuiesc ca va intereseaza actiunea acestui principiu in ceea ce priveste sfera raporturilor juridice care tin de materia dreptului administrativ. Cu aceasta posibila (?) intrebare in minte voi incerca un raspuns.
1. Principiul acesta tine mai mult de dreptul privat decat de dreptul public (nu de domeniul public :slap: care este cu totul altceva) iar in ceea ce priveste institutiile publice principiul actioneaza fie cu o vigoare atenuata in raporturile dintre ele fie invers (adica tot ceea ce nu este permis este interzis) pentru ca aceste institutii au un grad inalt de specializare iar orice depasire a acestei specializari este o chestiune nepermisa.
2. In ceea ce priveste raporturile juridice de drept administrativ trebuie trasat cadrul acestora si avut in minte tot timpul ca in dreptul administrativ predomina normele imperative deoarece in toate aceste raporturi juridice unul dintre subiecti este un organ sau institutie care exercita autoritatea statala. De asemenea trebuie amintit ca normele de drept care alcatuiesc dreptul administrativ au fost emise in scopul reglementarii raporturilor juridice de drept administrativ, cu alte cuvinte a relatiilor sociale care i-au nastere intre amintitele autoritati administrative sau intre acestea si cei administrati. Raporturile juridice de drept administrativ se nasc, se modifica sau se sting in activitatea de realizare de catre autoritătile administrative a sarcinilor puterii publice, respectiv acelea de a pregati executarea legilor sau de a executa legile în concret.
3. Cu toate acestea in minte, se poate observa acum cu oarecare usurinta ca in ceea ce priveste institutiile publice exista un obstacol major in calea aplicarii acestui principiu si anume prin constitutie si diferite legi ceea ce este protejat este libertatea cetatenilor.
4. In ceea ce priveste actiunile diferitelor persoane in raport cu institutiile publice situatia sta diferit in sensul ca aici se poate aplica principiul ca ceea ce nu este expres oprit este permis.
Multumesc mult!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiile dreptului ioanperju ioanperju Constat o rasturnare de inteles a unui principiu de drept pe care eu l-am retinut altfel si anume: \"nu tot ce nu este interzis este permis\" În practica ... (vezi toată discuția)
Definitii Ramona24 Ramona24 care este diferenta intre raporturi de serviciu si raporturi de munca? (vezi toată discuția)
Am o nelamurire legata de bannerele publicitare. e o chestiune ... madalina_pt madalina_pt Am o nelamurire legata de bannerele publicitare. E o chestiune la locul de munca si sunt pareri diferite. Prin urmare va cer ajutorul. In Legea nr. 185/2013 ... (vezi toată discuția)