avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Activitate Radu Lupascu

Activitate Radu Lupascu

Mama mea este pensionata la limita de varsta in Romania,actualmente lucreaza in Spania cu contract de munca de 12 ani.In Romania are o vechime de aprox. 24 ani in campul muncii.
Intrebarea mea este :poate sa deschida dosar de pensionare in Spania ,in momentul cand a intrunit conditiile de acolo (15 ani vechime) ?
A doua intrebare:cand poate sa cumuleze anii de vechime din Spania cu anii de vechime din Romania ?
Constructiile si terenul au fost edificate undeva la 1900 , din ce se mai stie , cert este toata proprietatea, terenul plus imobilele au fost vandute de proprietarul initial in 1924 catre alta persoana. In 1951 acest proprietar a fost executat silit pentru neplata impozitelor conform unui decret si a fost deposedat de teren acesta trecand in proprietate de stat ramanandu-i decat casa cu terenul de sub ea. In 1974 bunicii mei,actualmente decedati, au cumparat de la acest proprietar casa cu terenul de sub ea, dar nu le-a fost permis sau nu au reusit sa cumpere la acea vreme si terenul care apartinea statului in mom respectiv. Pana in prezent s-a platit chirie pe teren .
Buna ziua !

M-am adresat primariei localitatii de domiciliu cu privire la cumpararea unui teren intravilan apartinand Cons Local teren pe care il folosesc in prezent platind chirie.
Mentionez ca eu sunt proprietar pe imobilele din curte cu terenul de sub ele.
Am primit raspunsul :
Urmare a cerereii dvs. inreg la noi sub nr ... va comunicam ca pt a deveni proprietar al terenului aferent locuintei proprietate personala situat ... va trebui sa va adesati in acest sens cu o cerere Consiliului Local al Municipiului x
Dupa intocmirea documentatiei pe suport cadastral se va efectua un raport de evaluare de catre un expert autorizat care va stabili valoarea de piata a terenului.
Dupa parcurgerea acestor etape , cererea dvs de cumparare precum si pretul la care urmeaza a se face vanzarea-cumparare a terenului, se supun aprobarii Cons Local al Mun x.
In situatia in care se adopta o hotarare in acest sens etapa finala este autentificarea actului de vanzare cumparare la un notar public.

1.Ce presupune aceasta documentatie pe suport cadastral si este necesar a fi facuta de cumparator (eu) sau de vanzator (cons local) ?
2.Ce contine aceasta documentatie , si unde se fac aceste acte ?
3. In ceea ce priveste raportul de evaluare a pretului terenului acesta va fi facut de mine sau de cons local ?

Multumesc,
Lupascu Radu




Sunt proprietar pe casa si terenul de sub ea , amandoua dobandite prin act vanzare cumparare in 1974. Restul de teren, curtea (neconstruit) nu putut fi cumparat atunci, el apartinand statului. Mentionez ca imobilul pe care l-am cumparat apartinea fostului proprietar persoana fizica ce a detinut inainte de nationalizare intreg lotul si teren si casa. Statul i-a luat o parte din casa si curtea. Partea ramasa lui mi-a vandut-o 1974. Partea de casa apartinand statului (primariei) a fost inchiriata altor 3 persoane. Eu as dori sa invoc uzucapiunea pentru curte.Chirie s-a platit pentru teren pana in 2005, numai de catre mine, nu si de ceilalti 3. In 2005 am refuzat prelungirea contractului de inchiriere si am sistat orice plata.

Daca doriti si alte detalii , o sa revin cu ele in cateva zile dupa ce o sa studiez in detaliu actele , aici fiind vorba de bunicul meu si nu de mine personal.

Multumesc anticipat ,
Buna ziua !

Problema se pune in felul urmator :
Sunt proprietar pe casa si terenul de sub ea din 1974. De la acea data pana in prezent am folosit terenul din jurul casei , platind chirie primariei pana in anul 2005.
In aceeasi curte locuiesc insa in alt imobil 3 chiriasi ai primariei incepand cu anii '90.
Se poate ca actiunea de invocare a uzucapiunii sa fie intemeiata, implinindu-se termenul de 30 de ani ? O conditie ar putea fi instituirea servitutii pentru ceilalti 3?

Daca alte detalii sunt necesare pot completa.

Multumesc anticipat
inca o nelamurire ..exista vreo prevedere care sa spuna de cate ori trebuie citat ,sau cat trebuie sa se astepte pana la un raspuns de la persoana lipsa sau succesiunea in tribunal curge si in lipsa ?
Buna ziua/seara

Problema sta se prezinta astfel:
Tatal a decedat. Succesiunea priveste terenurile aflate in proprietatea tatalui defunct dobandite prin retrocedare ce trebuiesc impartite intre cei 8 copii. Derularea succesiunii se loveste de o problema : unul din frati nu este de gasit . El stie de decesul tatalui dar nu poate fi contactat pt ca nu i se mai cunoaste nici o adresa si nu exista nici un mijloc de a afla pe unde se afla. Care este procedura legala de urmat ...adica trebuie citat cum , unde? ...Exista vreo diferenta de procedura intre cele doua cai pe care se poate face succesinea la notar sau in tribunal ? Am dori ca vara viitoare sa finalizam succesiunea atunci cand o sa fim toti fratii (cu sau fara el ) in tara .
Spuneati mai sus ca e nevoie de o simpla notificare adresata furnizorului de servicii prin care sa il anuntam despre renuntarea unilaterala la contract... As fi curios sa aflu mai multe detalii despre cum trebuie facuta, pentru a fi luata in considerare de acesta
1) Sunt nascut la 1 martie 1947 ,am o vechime in munca de 25 ani si sunt pensionar pe caz de boala gradul II din 2004. Ma intereseaza cand pot beneficia de pensie la limita de varsta..

2)Perioada in care am fost pensionat pe caz de boala se cumuleaza la vechime atat ca ani cat si in cuantum in vederea calcularii pensiei pt limita de varsta?

Multumesc, Lupascu C.
1)Sunt nascuta in 7 nov. 1955 si am acumulat o vechime in munca in Romania de 22 de ani . La ce varsta ma pot pensiona ?

2)De asemena am acumulat 5 ani vechime in munca in Spania platind asigurarile sociale corespunzatoare. Sunt interesata daca acesti ani vor fi cumulati atat ca si perioada ( adica adaugati la cei 22 de ani din Romania) cat si in cuantumul pensiei.

Daca acest lucru nu este posibil , ramanand astfel sa beneficiez separat de cele doua pensii, una in Spania si cealalta in Romania, sunt curioasa sa aflu daca pot intocmi un act prin care de acum incolo sa pot cotiza si la sistemul roman cu toate ca lucrez afara. Acest lucru prezinta vreun avantaj la cuantumul pensiei din Romania ?

Multumesc anticipat, Lupascu V.