avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Activitate Patience

Activitate Patience

Buna ziua,

Trebuie sa inchei un contract de drepturi de autor si nu am mai facut asta pana acum, asa ca, dupa ce am cautat informatii pe net, vin si va intreb e dvs, pt ca nu sunt lamurita.

Eu, ca pj, inchei cu o pers fizica un contract pentru creare de grafica pentru un site. Stabilim o suma neta cu care sa platim aceasta grafica.

Cum se platesc taxele? Le plateste persoana jurica? Cat %? Cum sa fac, va rog?

Multumesc
Buna ziua,

Daca un angajator acorda tichete de masa, trebuie neaparat trecut acest lucru in ROI sau CCM?

Poate acorda angajatorul tichete de masa fara o periodicitate stabilita, doar in functie de posibilitatile sale financiare?
Multumesc mult pt raspuns!
Buna ziua,
Am o prietena care si-a depus demisia, dar in timpul preavizului a aflat ca este insarcinata
In conditiile acestea, nu ar mai vrea sa plece de la locul de munca.
Daca anunta in scris angajatorul de starea ei de graviditate, si de faptul ca renunta la demisie, este acesta obligat in vreun fel sa nu ii incheteze contractul?

Multumesc
Răspuns la discuția Angajare cetatean moldovean
Dle Cornel Vasile, va multumesc pentru raspuns.

Cetateanul moldovean ar urma sa fie incadrat intr-o functie din grupa 8 COR. Acesta are 9 clase absolvite in Moldva. Trebuie echivalate studiile in Romania?

In ceea ce priveste salarizarea acestuia, este suficienta asigurarea salariului minim pe economonie la nivelul Romaniei, sau trebuie respectata o lege speciala?

Va multumesc, din nou
Buna ziua,

Trebuie indepline anumite conditii pentru ca o societatea sa poata angajeza un cetatean moldovean care are permis de sedere temporara, pe care este specificat MEMBRU FAMILIE CET ROMAN. DREPT DE MUNCA"

am citit art. 5 lit g din O.U.G. nr. 56/2007 unde scrie ca "pot presta munca la juridice din Romania, fara autorizatie de munca strainii membri de familie ai cetatenilor romani"

este aceasta suficient pentru ca putea angaja un cetatean din Moldova, casatorit cu un cetatean roman?

Multumesc
Dle Cornel Vasile,

Dar daca salariata anunta sarcina, atunci contractul nu mai poate inceta in perioada de proba,nu?

Va multumesc pt raspuns.
Buna ziua,

Avem o salariata care este insacinata. Aceasta nu a anuntat societatea de starea de graviditate. Salariata se afla in perioada de proba.

Mai sunt valabile prevederile prin care un CIM poate inceta in perioada de proba, daca angajata anunta in scris angajatorul despre sarcina? Sau aceasta este protejata de legea maternitatii?

Multumesc
Buna ziua,

Daca programul de lucru este trecut in Regulamentul intern al societatii, mai este nevoie sa fie trecut si in CIM

In ROI este mentionat programul de lucru pe fiecare departament. Acesta nu este unitar pentru toti angajatii societatii, iar in ROI sunt trecute toate detaliile referitoare la ora de incepere si terminare a programului, inclusiv posibilitatea ca personalul TESA, (angajat cu 8 h/zi) sa aiba program flexibil (program fix 9-16, cu posibilitatea de recuperare a orelor din norma fie in intervalul 7-9 sau dupa ora 16.)

Multumesc
Vreau sa ma asigur ca programarea concediilor se intocmeste corect, de aceea am atatea intrebari .

Pe sistemul aceasta, cu 21 de zile CO, un salariat ramane cu 9 zile CO nefectuat in 2017, ceea ce inseamna ca ar avea 30 de zile CO in 2018,

Facand o medie, ar insemna 2.5 zile CO pe luna, Adica in 4 ore pe luna cat este norma in cazul unui astfel de contract, 2.5 ore sa fie in CO?!