avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters199098

Activitate ContSters199098

Domnule UBIK,
In regiunile din fostul regat, peroprietarul terenului era statul, proprietarii apartamentelor aveau doar un drept de folosinta asupra terenului aferent. Asadar, avand in vedere ca pana la modificarea Legii Locuintei 114/1996 nu exista nicio prevedere legala care sa ceara forma autentica pentru contractele de vanzare-cumparare constructie fara teren aferent, era legal sa se vanda un apartament fara ca actul sa aiba forma autentica. Am vazut astfel de acte si pentru case aflate pe teren, incheiau la notar contract de vanzare pentru teren, si sub semnatura privata contract de vanzare-cumparare pentru constructie. Cu o astfel de ipoteza nu sunt de acord, tocmai datorita argumentelor expuse de dvs.
Dar apartamentele puteau fi vandute sub semnatura privata, pentru ca nu se transfera proprietatea asupra terenului si pentru ca pe teren era un alt proprietar.
Răspuns la discuția executare silita pe conturi
Daca ati semnat un contract de fidejusiune pentru a garanta acel credit, puteti invoca intr-o contestatie la executare, beneficiul discutiunii si diviziunii, solicitand sa fie executate mai intai bunurile debitorului principal, bunuri pe care trebuie sa le indicati dvs executorului si doar dupa aceea bunurile dvs
In calitate de avalist a BO-urilor nu puteti fi obligata decat la plata sumelor inscrise in BO-uri. Nimic in plus, cu exceptia cheltuielilor de executare ( inclusiv onorariul, ce va fi stabilit de catre executor si pentru care puteti solicita cenzurarea daca executarea nu este atat de complexa incat sa isi justifice onorariul maxim admis de lege. )
Conform art. 51 din legea 230/2007 privilegiul legal al asociatiei este de rang prioritar si este opozabil tuturor creditorilor de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate imobiliara
ceea ce inseamna ca au rang prioritar creditorului ipotecar. Deci se platesc ele prima data si apoi creditorul ipotecar.

Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Lasa accidentele. La Ineu un judecator a respins incuviintarea executarii silite a unui contract de credit pentru ca nu ar fi titlu executoriu. Asta in 2009. LOOOL

incheierea de incuviintare a executarii silite e data fara cale de atac. O ineptie de-a dreptul colosala. :)) Pentru acest fapt am vazut executor care desi s-a admis contestatia la executare si s-au desfiintat toate formele de executare pentru ca titlu nu continea o creanta certa lichida si exigibila, pentru ca nu s-a dispus si anularea incheierii de incuviintare a pornit o noua executare silita. #-o#-o#-o Sa nu-i faci plangere penala?
Buna ziua,

1. Nu este nevoie, dapa apartamentul este nelocuit, puteti oricand sa spargeti yala si sa o schimbati. Doar ca, daca in imobil sunt bunuri, veti avea probleme. De aceea ar fi bine ca punerea in posesie sa se faca de un executor judecatoresc, oricare din circumscriptia curtii de apel unde se afla imobilul, care sa consemneze daca sunt sau nu bunuri in imobil.
2.v-am raspuns mai sus.
3.Nu. Platiti doar ce datorati de cand ati devenit proprietar. Debitele restante se achita cu prioritate din pretul de adjudecare.
Stiu ca merge. Merge pentru ca nu sunt avocati care sa stie executare silita asa cum trebuie. Din pacate!... sau din fericire! depinde de ce parte esti.:))


Merge chiar si sa nu semnezi olograf adresa de poprire, majoritatea executorilor judecatoresti sau bancari scanandu-si semnatura. Este un act de executare lovit de nulitate absoluta. Dar cine sa o invoce in instanta?
Pentru executorii bugetari s-a rezolvat problema, se emit electronic adresele de poprire si nu trebuie semnate.
u.b.i.k. a scris:

Foarte adevarat, transferul de proprietate opereaza doar daca actul este incheiat in forma autentica.
Insa cel ce dobandeste un bun in temeiul unui contract de intretinere il dobandeste sub conditie rezolutorie. Ca urmare, el nu va putea transmite un drept pur si simplu pentru ca nimeni nu poate transmite mai mult drept decat are "nemo ad alius plus iuris tranferre potest quam ipse habet" ci tot un drept afectat de conditia rezolutorie. Insa nu va putea transmite si obligatia de intretinere (decat daca intretinutul este de acord) si va ramane obligat la aceasta fara sa mai aiba un interes in pastrarea bunului dat in schimbul intretinerii pentru ca l-a vandut deja si a incasat pretul acestuia. Ca urmare, probabilitatea de a nu mai presta intretinerea creste, e foarte probabil ca se va rezilia contractul de intretinere, iar dobanditorul bunului, intrucat a dobandit si el sub conditia rezolutorie va pierde bunul.
Greu de crezut ca cineva va cumpara.


Exact. Actul este afectat de o conditie rezolutorie si anume plata pretului contractului, plata ce consta in prestarea intretinerii
Pe raza curtii de apel e competenta executorului, dar alta e competenta judecatoriei ca si instanta de executare. Sunt doua chestiuni total diferite. La poprire competenta e judecatoria de la sediul/domiciliul tertului poprit.
Adevarat ca in practica se da incuviintarea executarii silite prin poprire punct. Fara a selua in calcul tertul poprit, si se verifica doar sa fie domiciliul debitorului. Dar nu cred ca e o solutie corecta. In primul rand trebuie sa se analizeze daca intre debitor si tertul poprit exista raport juridic ce presupune existenta unei creante si/sau cont deschis ( in cazul in care tert poprit este banca) si - apoi sa se verifica daca sediul/domiciliul tertului poprit se afla pe raza respectivei judecatorii.
goe_07 a scris:

Executarea silita se realizeaza asupra bunurilor dvs mobile,imobile drepturi de natura salariala.
Astfel in baza unui titlu executoriu dispus de instanta din Bucuresti,poate fi desfasurata excutarea silita asupra bunurilor imobile detinute de catre debitor si in alta localitate
Nu este necesara obtinerea unui titlu executoriu de la o judecatorie din localitatea unde se executa debitorul
Posibil ca dvs sa nu cunoasteti etapele si procedura executarii silite si sa confundati executarea silita cu iincuviintarea executarii silite ,care se dispune de catre instanta la cererea executorului judecatoresc


Nu prea este asa. In baza incheierii respective, nu se poate incepe executarea decat pentru bunuri aflate in circumscriptia judecatoriei sectorului 2.
Pentru executarea unor bunuri aflate in alte circumscriptii trebuie ceruta incuviintarea judecatoriei competente.