avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Activitate kittyplus

Activitate kittyplus

Poate am fost putin confuza, simplific intrebarea. O masina care URMEAZA sa fie cumparata din contul bancar al baiatului, dar trecuta pe numele meu, face obiectul mesei succesorale?
Masina abia urmeaza sa fie cumparata si initial am vrut s-o trec pe numele lui, numai ca are si el masina si apartament proprietate personala. Apartamentul nostru e tot pe numele lui, cu drept de uzufruct viager pt sotul meu si pt mine. Mi s-a parut cam mult sa trec si masina tot pe numele lui...
De asta si vreau ca baiatul meu sa faca plata prin banca, adica sa existe undeva consemnat numele lui ca depunator si scopul tranzactiei, respectiv avans, rate.
Da. Sotul meu este mai in varsta cu mult decat mine, deci in ordine cronologica, el ar fi la rand. Relatiile fetelor cu mine nu sunt prea grozave, in sensul ca au fost foarte suparate ca tatal lor l-a infiat pe baiatul meu - evident, din motive de succesiune. Eu as vrea ca masina, care va fi cumparata de fapt din banii mei pusi pe numele baiatului, sa nu ajunga la masa succesorala si ma intrebam daca, fiind achitata integral sau partial din contul bancar al fiului meu, faptul acesta ar conta.
Buna ziua.
Am urmatoarea intrebare:
Intrucat la mine in familie exista riscul de succesiune cu nabadai (respectiv 2 fete ale sotului din casatoria precedenta si baiatul meu din alta casatorie, infiat de actualul sot), as vrea sa stiu ce se intampla cu o masina trecuta pe numele meu ( deci bun dobandit in timpul casatoriei) dar platita integral sau partial de fiul meu.
Ideea este ca as vrea ca masina sa nu fie obiect de litigiu.
Multumesc mult.
Răspuns la discuția Succesiune
kittyplus a scris:

Buna ziua!
As dori va rog niste lamuriri. Sotul meu are doua fete dintr-o casnicie anterioara, iar eu un fiu, tot dintr-o casnicie anterioara. As vrea sa stiu 2 lucruri:
- la decesul sotului, fetele pot ridica pretentii la firma fiului meu, la care eu sunt asociat? Intreb fiindca stiu ca masina pe numele meu intra la masa succesorala, ca bun dobandit in timpul casniciei. Firma fiului meu are acelasi statut?
- la decesul meu, cele doua fete din casnicia anterioara au drept de mostenire asupra bunurilor mele?
Va multumesc.

Pentru a doua intrebare, ar trebui sa aduc unele clarificari: la decesul meu, presupunand ca sotul meu e deja decedat, fiicele lui din casnicia anterioara au drept de mostenire asupra bunurilor mele?
Discuție Succesiune
Buna ziua!
As dori va rog niste lamuriri. Sotul meu are doua fete dintr-o casnicie anterioara, iar eu un fiu, tot dintr-o casnicie anterioara. As vrea sa stiu 2 lucruri:
- la decesul sotului, fetele pot ridica pretentii la firma fiului meu, la care eu sunt asociat? Intreb fiindca stiu ca masina pe numele meu intra la masa succesorala, ca bun dobandit in timpul casniciei. Firma fiului meu are acelasi statut?
- la decesul meu, cele doua fete din casnicia anterioara au drept de mostenire asupra bunurilor mele?
Va multumesc.
Multumesc mult pt informatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

NU ESTE act de vanzare-cumparare, ci un contract de intretinere prin care se instraineaza apartamentul, catre fiul meu, cu drept de uzufruct viager pentru sotul meu, apoi pt mine.
Buna ziua!
As dori si eu niste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata, a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care locuim eu si sotul meu. In actul incheiat la notar exista si o prevedere conform careia fiul meu si sotul meu constituie drept de uzufruct viager si pentru mine, la decesul sotului. Inteleg deci ca proprietatea imi va reveni mie la moartea sotului, apoi fiului meu la moartea mea.
Iata care este problema. Sotul meu are doua fete din casnnicia anterioara, iar fiul meu a fost infiat de el. Cele doua fete nu s-au sinchisit de sotul meu, relatiile fiind reci, ca sa nu spun ostile. In ultima vreme, dupa ce zeci de ani l-au ignorat, au devenit brusc foarte afectuoase! Teama mea e ca, sotul meu fiind foarte in varsta, cele doua au pus ochii pe apartament.
Intrebarea este daca acel act de uzufruct viager, prin care, odata decedat, sotul meu trebuie sters din cartea funciara astfel incat proprietatea sa-mi revina mie, apoi fiului meu, ESTE ATACABIL! Si in acest caz, ce pot sa fac sa ma asigur ca raman toata viata in casa mea, fara sa fiu hartuita de cele doua fete.
Mentionez ca actul respectiv a fost intocmit in primul rand pt mine, ca sa nu am probleme dupa moartea sotului si ca, oricum, fiul meu e cel care s-a ocupat mereu de sotul meu, desi e infiat si nu fiu natural.
Recent, situatia s-a complicat, in sensul ca una dintre fete are la randul ei o problema cu casa, in urma decesului sotului ei, dat fiind ca cei doi copii majori o someaza la modul agresiv sa le dea cat mai urgent partea de mostenire, preferabil bani gheata, in timp ce ea nu ar dispune de acesti bani decat prin vanzarea casei in care locuieste.
Am auzit - dar nu am cum sa confirm, pt ca nu cunosc hatisurile legii - ca fetele ar putea totusi contesta actul de instrainare catre fiul meu, cu drept de uzufruct viager in favoarea sotului, apoi a mea. Evident ca ma tem, dat fiind ca una dintre fete are problemele de care am vorbit mai sus. In plus, am inteles ca daca ei i se intampla ceva, cei doi copii ar putea ridica pretentii la mostenire ca urmasi ai mamei lor, ori daca se poarta cu propria mama ca niste pasari de prada, sigur ca-mi pun problema propriei mele situatii.
V-as ruga sa-mi spuneti daca exista aceste riscuri, daca sunt in continuare vulnerabila si ce trebuie sa fac ca masuri de siguranta.
Va multumesc anticipat.