avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Activitate PProm

Activitate PProm

Multumim, bun raspunsul

Dar ce se intampla daca o angajata a facut cerere suspentare pt CIC pe 2 ani, anul trecut, acum, la nici un an si 3 luni vrea sa se intoarca, , este o situatie dificila, avem un angajat cu CIM pe durata determinata, cum se procedeaza, il dam afara pe cel anjajat care o inlocuieste ?
Din cate intelelg angjata are dreputul sa ceara oricand (incetarea suspendarii )revenirea la serviciu pe durata celor 2 ani? , Exista un text de lege in sensul acesta?

Va multumesc anticipat...
Răspuns la discuția calcul concediu medical
Ok dar cum care mai este situatia ca din 2009 s-a mai schimbat cateceva.. nu am mai facut de mult CM-uri

Am 3600 x 6 insa nu-mi dau sema ce insemana ce va primi in mana distinsul angajat bolnav pt 8 zile lucratoare de concediu

Are salariul maricel...

19- 28 feb 2013 bola normala 75 % ultimele 6 luni

3600x6= 21600 lei/ 126 zile lucratoare 171 lei x8 zile lucratoare- 1368 x 75 % 1026 =concediu medical ... dar fiind extras din brut voi plati ca la maternitate?
3 intrebari:


Indemnizatia neta reprezinta 75% din brut ?

Ce mai retine angajatorul de la angajat, somaj cass etc?

Ce mai plateste angajatorul in acest caz?

Multumesc,


davideg a scris:

asa mai merge!=D>.Sunt insa, prea multe intrebari odata, eu zic s-o luam pe rand.Primele 5 zile se platesc de catre unitate, restul din bugetul fnnuass.
Pentru indemnizatie: Totalul sal.brute pe ultimele 6 luni, se imparte la nr de zile lucratoare din ultimele 6 luni, se afla media pe zi(baza de calcul).Media pe zi, se inmulteste cu nr.de zile din luna si se aplica coeficientul din certificat 85% sau 75% sau 100%, depinde de boala.In prima luna se retine somaj iar cas-ul la nivelul sal minim-600.
La angajator, cas,cass,accid.de munca la 6oo,restul darilor la venitul realizat.
Pt.Luna a doua de medical, daca este in continuarea primului, nu se retine somaj si sanatate.


Buna ziua

- Pana la urma stie cineva ce taxe ( CAS, CASS, somaj etc ) se retin din indemnizatie de la angajat si se platesc pentru un cencediu medical 01? ( boala normala)
- pentru acelalsi concediu ce taxe plateste angajatorul, partea lui? ( CAS, CASS, somaj, fond garantare, etc )
- cate zile suporta angajatorul si cate Casa de sanatate daca am certificat medical pe 8 zile lucratoare?
Daca aveti referinta din lege ar fi bine
Multumesc,
Răspuns la discuția Act aditional la C.I.M
Ce nu intelelg eu este data cu care se faceau / intaru in vigoare aceste acte aditionale sau cand vor intra in vigoare. Mai este o chestiune: actul aditional este un document care nu poate fi agreat / semnat unilateral, deci unii angajati au tot dreptul sa nu-l semneze
Ok am intelels ca vom plati 85% si CAS 10.5 % din 35% mediu pe tara si toate retinerile respective
Eu am urmatoare dilema: colega are 126 zile concediu de maternitate inainte si dupa nastere.
A inceput pe 2 Iulie si se va termina cand?
-Iulie 30 zile (incepand cu 2 Iulie a facut cererea de concediu )
- August 31 zille
- Septembrie 30 zile
- octombrie 31 zile
_________________
total 122 zile ( la 31 Octombrie)
Dupa calculele mele 126 zile ar fi in 4 Noiembrie dar intra si pe Noiembrie la plata indemizatiei in doua zile. Eu in data de 5 Noiembrie trebuie sa fac o decizie prin care sa-i suspend contractul si pe hartie si in Revisal nu?
Rog sa-mi confirmati daca am calculat zilele si perioada corect si daca 5 Nov ar fi ziua cand trebuie sa intocmesc Decizia, deci finalul concediului de maternitate( intr-o zi Luni ca 4 Noiembrie pica Duminica)
Multumesc
daca mai sunt elemente lipsa rog dati-mi de stire...
Răspuns la discuția CONCEDII MEDICALE 2012
Multumesc pentru clarificare si promtitudine
Răspuns la discuția CONCEDII MEDICALE 2012
VA multumesc.

Se refera la acest articol de mai jos?

Art. 296^11 Baza de calcul al contribuţiilor sociale pentru veniturile sub forma indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate

Pe perioada în care persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), precum şi cele prevăzute la art. 1 alin. (2), la art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 339/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 296^4 alin. (3), corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.


De aici a aparut confuzia mea si anume din 158/2005 art 45 sa fie la mimim pe economie sau la 35% din mediu brut?

ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 158 din 17 noiembrie 2005 (*actualizată*)
privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
(actualizată până la data de 26 aprilie 2010*)
EMITENT: GUVERNUL
---------------
*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ până la data de 26 aprilie 2010, cu modificările şi completările aduse de: ORDONANŢÃ nr. 1 din 12 ianuarie 2006; ORDONANŢA nr. 35 din 26 iulie 2006; LEGEA nr. 399 din 30 octombrie 2006; ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 91 din 22 noiembrie 2006; ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 36 din 14 aprilie 2010.

____...................................
    ART. 45
    (1) Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
    (2) Cota de contribuţie individuală de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurări sociale datorate integral de asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, şi se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (3) Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate cuvenite asiguraţilor se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.
    (4) Calculul şi plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează lunar de către plătitorii prevăzuţi la art. 36 alin. (3). Contribuţia de asigurări sociale se virează până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata drepturilor salariale şi/sau a veniturilor de natură salarială.



Asta se refara la altceva sau este un text vechi al legii ?!!

Va multumesc inca odata
Răspuns la discuția CONCEDII MEDICALE 2012
Buna ziua

Iata un caz concret de concediu medical ( de maternitate cot 08)

exista un salariu brut 5000 RON ( este uniform din Ianuarie pana in iunie 30) vor fi 6 luni. Pe 2 Iulie intra in concediu de materinitate (Ian - Iunie 126 zile lucratoare)

Inteleg ca vor fi 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni

Ce nu inteleg sunt urmatoarele:

1. ce i se retine si se plateste de la angajata, eg CAS, Somaj, alte ( daca se poate si referinta legala)
2. ce va plati angajatorul- eg CAS, Somaj, - alte ( daca se poate si referinta legala)
3. care va fi in final indemnizatia neta a respectivei doamne? ( de fapt ce primeste in mana)

Multumesc anticipat