avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Activitate mariantatic

Activitate mariantatic

Revin cu informatii suplimentare:

In urma investigatiilor efectuate, se pare ca in anul 2012, Casa de asigurari de sanatate a transmis ANAF o suma "restanta" cu care am fost raportat la ANAF pentru anii anteriori. Suma achitata de mine ca si contributii sanatate PFA, a "stins" acel sold raportat de Casa de Asigurari.

Astfel, desi eu tot achitam contributii CASS pt PFA, ele de fapt stingeau soldurile Casei de Asigurari de Sanatate, fara sa fiu instiintat despre acest lucru.

Desi am cerut explicatii privind suma raportata catre ANAF in 2012, am primit raspuns ca in 2012 s-au unit bazele de date si ca dosarul este la ANAF. La ANAF mi s-a zis ca dosarul este la Casa de Asigurari si tot asa.

In prezent, am achitat diferenta "la zi" cu o cerere de compensare, sperand ca pentru anii urmatori (2013 - 2016) sa nu mai fiu incarcat cu sume nejustificate de catre Casa de Asigurari de Sanatate.

Multumesc

Buna ziua,

Am primit in data de 17.10 prin portalul ANAF o decizie de impunere pentru anul 2012 in care se specifica plata unor contributii la sanatate ( 2.508 lei) aferente veniturilor realizate din activitati independente.

Am verificat la dosar si situatia sta in felul urmator:
- In Oct 2012 am suspendat PFA-ul (concediu crestere copil). Pentru acest lucru, am estimat pt 2012 un venit, pentru care am fost la Casa de sanatate (pe 25 octombrie 2012) si am declarat suma. Pt aceasta suma mi-a fost emisa o decizie de acolo ca am de plata suma de 2.657 lei pentru Sanatate
- In data de 30.10.2012, am fost la finante si am achitat suma de2.657 lei (chitanta in antet: BUGETUL FONDULUI NATIONAL UNIC) si la Natura obligatiei: CASS obligatorii pers. fizice.)
- Astazi, 18.10.2017, am fost la administratia fiscala cu dosaul din 2012 (decizii de impunere, chitanta, etc). Acolo, indiferent cu cine am discutat si de cine m-am rugat, raspunsul a fost invariabil: "depune contestatie la registratura"

Acum, avand copie dupa chitanta, trebuie neaparat sa fac contestatie anexand si dovada platii (chitanta de 2.657 lei) ?
Ce ar trebui sau cum ar trebui formulata contestatia?
Ma pot descurca eu, sau trebuie sa apelez la un avocat?

Sau trebuie sa insist pe acolo pe la vreun ghiseu sa ma rog de cineva sa ma bage in seama sa imi explice/corecteze?

Mentionez ca chitanta (cu care a fost achitata suma) este de la Ministerul finantelor publice, Trezoreria Municipiului de care apartin.

Multumesc in avans pentru ajutor
Buna ziua,

Daca este posibil, va rog sa ma ajutati cu urmatoarele clarificari:

In 2015 am achizitionat o magazie de lemn , (4m x 6m), de la o firma romaneasca specializata in asa ceva. Magazia este de lemn chertat de 4 cm, inaltimea cu tot cu acoperis are 2,7 metri.
Avand in vedere ca am dorit amplasarea ei la mai putin de 3 metri de limita hotarul vecinului (la 2 metri), am cerut acordul vecinului pentru amplasarea acestei constructii, acord pe care vecinul mi l-a dat (este formulat ca accepta inaltimea, forma si distanta de 2 metri). Pentru aceasta casuta am turnat 10 cm placa de beton pentru amplasare.

Dupa achizitionare si amenajare, nu am mai trecut pe acolo o perioada lunga de timp. Anul acesta (2017) m-am intors si doresc sa scot autorizatie de constructie pentru aceasta magazie (pe care am amenajat-o ca si foisor inchis). Intre timp, s-a schimbat proprietarul vecin cu un dezvoltator care doreste amplasarea unui bloc (inaltime 10-12 metri) la o distanta mai mica de 3 metri de hotarul cu mine. Eu nu sunt de acord sa-i dau acceptul pentru o intaltime asa de mare, mai ales ca are geamuri si dormitoare spre mine.

Intrebari:

1. Pot scoate pentru magazia mea (foisor inchis) autorizatie de constructie in 2017, cu amplasare la 2 metri de vecin, pe baza acordului pe care vecinul anterior mi l-a dat in 2014? (acordul este facut la notar, "definitiv si irevocabil"). Adica acest acord are o durata de expirare cumva?

2. In cazul in care doresc sa construiesc o casa acolo (cu respectarea limitelor de proprietate de 3 metri), la obtinerea autorizatiei de constructie sau la intabularea casei, ma va intreba cineva de constructia de lemn daca este in regula construita si amplasata?

Multumesc in avans pentru clarificari.

Buna ziua si multumesc pentru raspuns.

Analizand PV-ul, acesta mentioneaza "A condus autoturismul marca X cu nr Y in localitatea Z in interiorul localitatii A cu viteaza de 93km/h, viteza stabilita cu aparatul radar pe (aici urmeaza ceva litere si cifre) MD 519 A4"

Intrebari:

1. MD 519 A4 poate reprezenta seria aparatului?
2. Chiar nu ma pot lega de mentiunea ca a scris 9 puncte amenda, in valoare de 9 * 105 = 1125 lei ( 9x105 = 945 lei diferit de 1125 lei)

Suma de 1125 este corecta, reprezentand 9 * 125, dar modul de calcul este eronat

Multumesc in avans
Buna ziua,

Avand in vedere ca am permisul (si conduc) din 1994 si pana acum nu am avut nici o amenda rutiera, conducand prudent, va cer sfatul privind posibilitatea unei contestatii.

Astazi, 02.05 2016, am fost oprit "din mers" de un echipaj rutier de pe un Logan MCV ce venea de pe contrasens, acesta semnalizandu-mi oprirea la distanta de 100 metri din fata mea, in timp ce circula spre mine, MCV-ul ruland in spatele unui alt autoturism.

Agentul s-a prezentat, mi-a cerut actele si a afirmat ca "ati circulat constant cu 93 km/h intre noi", eu aflandu-ma in localitate.

A plecat de langa masina si s-a intors cu un PV precompletat in care agentul a scris ca "Contravenientul nu are obiectii". I-am spus ca am obiectii, asfel incat el sa taiat observatia lui si a continuat cu observatia mea: "considera ca circula cu viteza mai mica".

La punctul a) a bifat amenda si a completat suma de 1125 lei
La punctul b) a scris 9 puncte amenda, in valoare de 9 * 105 = 1125 lei
La punctul c) a completat 6 puncte de penalizare

In mentiunea "Contravenientul refuza/nu poate sa semneze PV, agentul a pus o liniuta orizontala in casuta "refuza", desi eu am semnat PV-ul

Presupun ca agentul care a intocmit PV-ul nu este acelasi cu agentul care a constatat depasirea vitezei

Avand in vedere cele expuse, care sunt sansele obtinerii unei anulari in instanta a PV-ului?

Doresc sa contest greseala lui, respectiv faptul ca de la 01 mai punctul de amenda este 125 lei, dar el a scris: 9 puncte amenda, in valoare de 9 * 105 = 1125 lei si faptul ca agentul constatator care a semnat PV-ul nu este acelasi cu agentul care a constatat depasirea vitezei

Multumesc
Nici eu nu am depus initial acea declaratie la dosar. Trebuie sa verifici daca in cererea initiala ai bifat pentru sotie daca "a realizat venituri in ultmile 12 luni" sau nu. daca nu ai bifat, se poate rezolva. daca ai bifat e cam dificil.

Ce trebuie sa stii este ca toate informatiile din campurile cererii se prelucreaza manual de catre un operator intr-un soft al lor.

Recomandarea mea este sa te duci la agentia judeteana de plati pe raza localitatii de unde esti si acolo poti afla toate informatiile legate de dosarul tau.

In cazul meu a fost de ajuns adeverinta de la finante din care reiesea ca sotia nu a realizat venituri in fiecare din cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Chiar si asa, tot nu s-a virat indemnizatia din ultima luna, a fost nevoie de inca o deplasare la AJPS pentru corectie

Iti doresc succes
Sotia realizeaza venituri din salar din 01 Mai 2012 ( a avut intrerupere 5 luni in ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului ). La data de 06 septembrie 102 ( data nasterii copilului ) sotia nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de indemnizatie.

Neclaritatea mea este: conditiile ce trebuie indeplinite fac referire la veniturile obtinute din ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului ( 06 sept 2012 )? sau la veniturile obtinute din ultimile 12 luni anterior datei intoarcerii mele la munca ( 02 sept 2013 ) ?

Ma intereseaza daca este posibil ca retinerea sa fie ca urmare a faptului ca sotia mea a realizat venituri din salar in mod neintrerupt timp de 12 luni anterior datei de 02 sept 2013

Referitor la declaratie, la depunerea dosarului de insertie nu mi s-a cerut asa ceva, iar la depunerea dosarului de indemnizatie crestere copil, acum 1 an, acea declaratie exista.

Multumesc
Buna ziua si bine v-am regasit,

Avand in vedere ca au trecut aproximativ 12 luni de la deschiderea postului, pentru a rezuma informatiile din prima postare, va expun situatia de mai jos:

Copilul s-a nascut in 06 septembrie 2012. Mama nu avea dreptul sa beneficieze de indemnizatie concediu crestere copil ( a lucrat doar ultimile 4 luni din cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului ), asa ca am decis ca eu ( tatal ) sa intru in acest concediu. Am optat pentru concediu 12 luni. Pe data de 02 septembrie 2013 ( 1 an fara cateva zile ) m-am intors la munca si am depus dosarul de insertie, care s-a aprobat incepand cu 07 septembrie 2013. Mentionez ca sotia nu a depus cerere de intrare in concediu crestere copil 1 luna de zile in perioada mea de concediu.

Problema este urmatoarea: cei de la Agentia Judeteana de Plati nu au virat pe 10 septembrie indemnizatia de Concediu aferenta lunii August. M-am deplasat la ei si am aflat ca aceasta plata a fost "Retinuta - drepturi necuvenite - celalalt parinte".

Intrebarea mea si neclaritatea este urmatoarea:

1. Daca celalalt parinte ( sotia ) nu avea dreptul sa intre in concediu de crestere copil la data nasterii copilului, e normal sa se opreasca automat ultima plata catre mine ? Sau retinerea platii de catre Agentia Judeteana de Plati a fost efectuata deoarece la data de 01 August 2013 ( August fiind ultima luna completa de concediu crestere copil la mine ) sotia avea dreptul sa intre in concediu crestere copul, respectiv avea ultimile 12 luni lucrate anterior datei de 01 August?

2. Intreruperea ultimei luni din concediu crestere copil este obligatorie ( daca celalalt parinte nu doreste sau nu face dosar pentru acest lucru ) indiferent de durata in care a fost salariat? ( chiar daca celallt parinte nu a lucrat ultimile 12 luni anterior nasterii copilului )

Multumesc pentru rabdare si astept cu interes raspunsul dumneavoastra

O zi buna
Răspuns la discuția distanta legala dintre doua case
Bun ziua,

va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: detin un teren intravilan pe care il vizitez destul de rar, respectiv 1 data la 3-4 luni. Astazi am constatat ca langa proprietate s-a ridicat o constructie la 1 metru de hotar. Luand legatura cu proprietrul, acesta mi-a zis ca el a respectat legislatia care i-a permis sa construiasca la minim 0.6 metri de hotar, fara acorodul meu, avand acest drept, dat fiind ca peretele amplasat la 1 metru nu are nici o fereastra spre mine. Constructia principala ( casa) este amplasata la 3 metri de hotar, dar anexa despre care discutam ( proprietarul sustine ca este camera tehnica ) faca parte integranta din constructie, de la fundatie pana la etaj. Informandu-ma, aud 2 lucruri.
Primul lucru: conform cod civil orice constructie de orice fel are o distanta minima de 0,6 metri de hotar ( peretele de la 1 metru nu are deschidere spre mine )
Al doilea lucru: Distanta minima acceptata pe autorizatiile de constructie, certificatele de urbanism, etc, este de 3 metri de la perete pana la hotar.
1. In acest sens, eu ce sa inteleg? Cod civil 0,6 metri sau Regulament Urbanism 3 metri distanta minima?.
2. Unde pot afla daca cladirea de langa mine a respectat legea ? La primaria locala sau la Inspectoratul in Constructii?
3. care primeaza ? Codul Civil sau Hotararile locale de Urbanism?

Multumesc
Multumesc pentru extrasele din legi cu privire la cele mentionate de mine. Am inteles ca CCC poate fi acordat din a 43-a zi. Am mai inteles ca legea nu acopera cazul in care salariata refuza sa ia concediu de maternitate ( minim 42 de zile ). Poate exista acest caz ? respectiv , avand in vedere ca este nastere programata, mama sa ia concediu de odihna din ziua nasterii pana 10 zile dupa, urmand ca din a 11-a zi sa se intoarca la munca?

In acest caz, tatal poate beneficia de indemnizatie de crestere copil cu data intoarcerii mamei la munca ?

Multumesc inca o data pentru rabdare si bunavointa