avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Activitate sweet_lorry

Activitate sweet_lorry

Discuție vechime munca
Buna ziua,

Daca am contract de munca pe perioada determinata in Grecia - si platesc aici toate asigurarile sociale - vechimea astfel dobandita poate fi trecuta pe cartea de munca din Romania?

Ce poate fi facut in acest sens?

Cine trebuie sa se adreseze la ITM (presupun) - eu sau angajatorul din Grecia?

De asemenea, stiti dupa cate luni de munca (perioada determinata) pot obtine indemnizatia de somaj din Grecia?


Multumesc!

O zi buna!
Răspuns la discuția modificare timp efectiv de munca
Asa gaseam si eu ca ar fi, in primul rand logic, dar si legal.... Dar sper ca m-am exprimat coerent... Nu ma intereseaza doar planificarea, in sensul ca au am cerut concediu si aganjatorul si-a notat asta cu ajutorul unui soft....as vrea sa stiu daca trebuie si aprobate inca de pe la inceputul anului....

P.S. Nu am nicio legatura cu dreptul si de aceea cu siguranta imi scapa semnificatia exacta a unor termeni din domeniu....

Multumesc!
Răspuns la discuția modificare timp efectiv de munca
Intr-adevar, pauza nu va mai fi inclusa in program.... Dar nu mai inteleg.... Decizia sa fie semnata de catre cine? Presupun ca doar de catre angajator, nu si de angajati, pentru ca noi nu am semnat nimic. Pana la urma, valabilitatea deciziei incepe din momentul in care a fost elaborata ori dupa ce va intra in vigoare noul ROI?

Mai am o intrebare, care nu are legatura cu acest topic...

Cu cat timp inainte trebuia afisata planificarea concediilor de odihna pe anul in curs? Adica cele minnimum 15 zile lucratoare pe care noi le-am cerut la inceputul anului? Daca am cerut concediu in iulie, cand ar trebui sa stiu daca s-a aprobat ori ba acel concediu? Cu o saptamana inainte, asa cum se intampla la noi in firma?
Răspuns la discuția modificare timp efectiv de munca
in cim scrie ca programul este de 8 ore, intre 00.00-24.00.... Dar turele vor fi de-acum 7-16 si 16-1.00.... Se mai respecta aceasta repartizare?

Noul ROI, cu noul program de lucru nu a fost inca elaborat, deci nici semnat de personal,.... E valabil, in aceste conditii, noul program? ROI-ul in vigoare (inca) precizeaza ture de la 8.00 la 16.00 si de la 16.00 la 24.00 cu pauza de 45 de minute inclusa in program...
Răspuns la discuția modificare timp efectiv de munca
Inca una si ma duc... promit... Oricum, raspunsul acesta a fost muuuuuuult peste asteptarile mele...=D>

Sa inteleg ca nu va fi nevoie de un act aditional? E suficienta acea "decizie" a angajatorului, legata de modificarea timpului efectiv de lucru?

Are vreo importanta daca firma are un sediu si in Bucuresti dar acolo se pastreaza vechiul program, motivatia fiind "traficul din Bucuresti"? Doar la 6, cand ar trebui sa plece omul de acasa, nu e chiar atat de aglomerat (imbulzeala se produce dupa 7)....

Multumesc inca o data!
O zi buna!
Răspuns la discuția modificare timp efectiv de munca
Multumesc Elis... Propt, ca intotdeauna

Totusi, nu sunt pe deplin lamurita pt ca aceasta schimbare, denumita de angajator "decizie", ni se pare ca nu e legala sau, cel putin, nu e pe deplin legala.

Am gasit cateva articole in codul muncii si in contractul colectiv de munca la care as vrea sa fac referire.

Art. 13. - (1) Orele de începere şi terminare a programului vor fi stabilite prin regulamentul intern.
(2) În toate cazurile în care se dovedeşte că este posibil, cei care angajează şi sindicatele vor purta
negocieri pentru a fixa orare flexibile de lucru şi modalităţi de aplicare a acestora.
(3) Stabilirea orarelor flexibile de lucru nu afectează drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă.

- in ROI este specificat clar acest lucru... 8-16 si 16-24 cu pauza de 45 de minute inclusa in program... Vorbesc despre ROI in vigoare, pt care toata lumea a semnat.... O astfel de decizie poate intra in vigoare inainte ca toata lumea sa ia la cunostinta prevederile noului ROI (care ni s-a spus ca este inca in lucru)?

Art. 16.(3) Pentru persoanele al căror program de lucru se desfăşoară pe timpul nopţii, durata timpului de
muncă este mai mică cu o oră decât durata timpului de muncă prestată în timpul zilei, fără diminuarea salariului
de bază şi a vechimii în muncă.

- avem si cateva persoane care efectueaza ore de noapte.... sa inteleg ca ei trebuie sa aiba, in noile conditii, 7 ore efective de munca?

Art. 16 (6) Salariaţii care urmează să desfăşoare cel puţin 3 ore de muncă de noapte sunt supuşi unui examen
medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea, periodic.

- acest examen este acelasi pe care il facem in fiecare an? Daca ultimul examen l-am efectuat in mai 2007 si urmeaza ca programul cu 3 ore munca de noapte sa intre in vigoare din 5 mai 2008, ar trebui sa fi beneficiat de un astfel de control, recent, nu?

Art. 20.(3) Normele de muncă aprobate de conducătorul unităţii constituie anexă la contractul colectiv de muncă
şi se fac cunoscute salariaţilor cu cel puţin 5 zile înainte de aplicare.

-Daca se modifica timpul efectiv de lucru, de la 7.15 ore (cum scrie in actualul ROI) la 8 ore efective de munca, se va modifica si norma... Sa inteleg ca noua norma va intra in vigoare abia din 12 mai?

Dat fiind faptul ca ni se modifica acest timp efectiv de lucru... conform roi-ului si al deciziei.... trebuie sa semnam vreun act adtional? Se impune o oarecare crestere a salariului?

Stiu ca timpul de repaos intre ture este de minimum 8 ore.... Mai multi colegi au fost planificati pentru saptamana viitoare in ture de dupa-amiaza - 16.00-01.00 (luni si marti, de ex) si de miercuri pana vineri de dimineata 07.00-16.00.... Nu este legal, nu?

Multumesc pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția modificare timp efectiv de munca
Ma refeream la faptul ca pe noi ne-au anuntat - fara sa fi semnat vreun act aditional - ieri, 29/04/2008 ca de luni, 5 mai se schimba programul de lucru! Nu ar trebui sa avem un fel de preaviz.. ceva mai mare decat 2-3 zile?

Cand ne-am angajat, am semnat un contract in care era prevazut faptul ca avem un program de 8 ore in care este inclusa pauza. Iar acum suntem anuntati ca se modifica timpul efectiv de lucru, fara niciun alt beneficiu.
Mentionez ca muncim in ture si, din cate stiu eu, programul nu trebuie sa depaseasca 8 ore/zi.

Cum poate interveni o modificare a regulamentului de ordine interioara? CAm cat timp este acesta valabil?

Noi am semnat CIM-ul care prevedea un alt program... Este legal sa ni se impuna o astfel de schimare, fara niciun motiv?

In afara faptului ca se schimba programul efectiv de lucru, se schimba si norma dar salariile raman aceleasi... Este normal?

Daca se schimba timpul de lucru, adica 7-16 si 16-01... nu mai putem munci in ture. De exemplu, daca o persoana munceste in shift-ul de dupa-amiaza, nu mai poate veni de dimineata, pentru ca nu se mai respecta cele 8 ore intre shifturi...


Buna dimineata si Hristos a Inviat!

Dupa o foarte scurta vacanta de Paste, astazi, cand am venit la serviciu, am primit o veste nu foarte placuta!

Iata despre ce este vorba:

In actualul ROI si contractul individual de munca pe care l-am semnat la angajare, este prevazut un timp de lucru de 8 ore - 08.00-16.00 ori 16.00-24.00 cu pauza de masa inclusa ( de 30 de minute).
Ne-au anuntat , ieri se pare ca a fost o prea-minunata sedinta) ca de luni, 5.05.2008, timpul de lucru se va modifica. Adica, vor fi 9 ore de munca, din care 1 ora pauza. Si asta fara niciun fel de compensatie salariala. Ce ne intriga si mai mult este faptl ca firma are 2 sedii: unul in Bucuresti si unul in Galati. PEntru cei din Bucuresti, programul ramane neschimbat, motivatia fiind "traficul din Bucuresti" ... Ei spun ca aceasta situatie va ramane asa doar pana in momentul in care traficul din capitala isi va reveni cumva. Sa fim seriosi: nu stiu daca mai apuca vreunul din noi sa vada si minunea asta.

Intrebarile mele sunt atat de multe incat nici nu stiu cu ce sa incep.
Au vreun temei legal aceste schimbari, aplicabile doar pentru sediul din Galati?
Daca se schimba totusi acest program, nu ar trebui sa avem ceva beneficii?
Care sunt situatiile in care angajatorul poate efectua aceste shimbari, sa le spun de ordin administrativ?
Putem ataca aceasta hotarare, oficial vorbind?
Daca tot se va produce shimbarea, nu ar trebui sa beneficiem macar de un preaviz? Unul ceva mai mare decat o jumatate de saptamana?

Asteptam cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
Va multumesc!
cererea de CF a fost de 6 ore..... programul fiind de la 8 la 16.00; Am plecat la 10 de la serviciu.
Intr-adevar, foarte interesant.
Numai ca....
Motivul pentru care am fost oarecum constransi sa facem aceasta cerere a fost urmatorul : in cazul in care ni se intampla ceva in drumul spre casa, ei sa poata fi acoperiti cumva... Se pare ca mai exista "un bilet de voie" dar cum al noi in firma nu se practica asa ceva.... de fiecare data cand avem nevoie sa plecam de la serviciu, facem o astfel de cerere....

E de la sine inteles ca cererea a fost aprobabata din moment ce initiativa apartine angajatorului.... Evident ca noi, angajatii, nu prea avem cum sa dovedim acest lucru...

As vrea totusi sa stiu ... cui sa dau crezare? Angajatorului si pers de la ITM cu care am vb latelefon ori articolului din contractul colectiv de munca? Acesta din urma poate fi interpretat in vreun fel in favoarea angajatorului, data fiind situatia de fata?

Multumesc pentru raspunsul anterior!