avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Activitate Borcea

Activitate Borcea

Potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale actualizata:
Art. 54. - In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.

Asadar, poate presta activitate profesionala numai persoana pensionata de boala cu invaliditate de gr.III, gr.I si II fiind caracterizate de pierderea toatala a capacitatii de munca.
Nu e obligatoriu sa fie salariul minim pe economie pentru c.i.m.cu timp partial de munca de 4 ore. Puteti sa acordati un salariu mai mare sau mai mic decat acesta, in functie de postul pe care angajati persoana si de atributiile indeplinite.