avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Activitate tancu

Activitate tancu

Răspuns la discuția Abandon de familie
Multumesc mult trope_doi! Apreciez competenta raspunsurilor tale!

Ca sa clarific putin situatia: inainte de a emigra in America de Sud a avut cetatenia unui stat arab islamic, el fiind crestin (in tarile arabe traiesc si crestini, desi musulmanii sunt majoritari). Presupun ca religia nu conteaza, ci legile tarii al carei cetatean esti. Sa inteleg eu ca daca el va deceda cu aceasta cetatenie, sansele de a obtine ceva sunt nule, ea fiind nascuta in afara casatoriei.

Lucrurile s-ar schimba daca el si-a schimbat intre timp cetatenia in tara unde locuieste in prezent. Adica, ar avea dreptul de a mosteni:
- bunuri mobile (la care se aplica legea tarii al carei cetatean este)
- bunuri imobile si fondul de comert aflate oriunde in afara tarilor arabe (pentru ca se aplica legea tarii in care se alfa imobilul sau fondul de comert).

Cam asta am inteles eu pana acum. Imi dau seama ca are sanse considerabile daca el si-a schimbat cetatenia in tara in care locuieste in prezent, ceea ce este destul de probabil, el locuind acolo de 15 ani.

Dar cum ar sta treaba daca ar avea dubla cetatenie (a tarii arabe si a tarii din America de Sud) ?

Verisoara mea a aflat cate ceva despre el, dar foarte putin: nume, adresa, nr. de telefon. Presupun ca prin ambasada tarii in care locuieste tatal ei s-ar putea afla si ce cetatenie are...

Imi cer scuze ca insist, dar as vrea sa-mi spui (sau poate stie altcineva) la cat timp dupa deces se poate revendica o mostenire? Exista o anumita limita de timp dupa care nu mai poate revendica partea ei de mostenire? Ea nu prea are cum sa verifice nici macar daca este in viata sau nu.

Multumesc inca o data mult de tot!
Răspuns la discuția Abandon de familie
Va multumesc mult pentru raspunsuri, ati facut putina lumina in aceasta nebuloasa, desi raman multe nelamuriri.

El nu este musulman, dar tara de origine este una araba, cu legislatie musulmana , care respecta - presupun - religia islamica la punct si virgula. Sa inteleg ca, in calitate de cetatean al acelei tari, nu datoreaza nici o mostenire fiicei nelegitime (desi recunoscute)?

Dar: el a emigrat intre timp. Daca si-a schimbat cetatenia, care lege i se aplica? Cea a statului de origine (arab) sau cea a statului al carei cetatean este (sud-american)? Dar daca are dubla cetatenie?

Ce relevanta are daca rudele lui stiu despre ea? Pentru ca rudele lui chiar stiu despre ea - desi nici unul nu este interesat intr-o relatie cu ea.

Referitor la sfatul ca ea sa verifice ce averi are tatal ei: nu are cum sa le verifice efectiv, ele aflandu-se la o distanta exagerat de mare. Are motive sa creada ca mostenirea lasata de el ar fi una substantiala.

Ar mai fi o problema: nu are cum sa verifice nici macar daca este in viata sau nu. La cat timp dupa deces se poate revendica mostenirea?

Da, asa cum a spus Alberto Kurtyan, situatia este cam morbida... dar ea nu asteapta ca el sa moara ca sa-i mosteneasca averea. Dimpotriva, a asteptat mereu un semn de interes de la el. Dar cum si-a dat seama ca sperantele sunt desarte, ar vrea ca macar atat sa obtina de la tatal ei.
Verisoara mea se afla in urmatoarea situatie: a fost abandonata de tatal ei la varsta de 2 ani, de atunci el nemaidand nici un semn de viata si fiind crescuta de mama. In acte este recunoscuta de el ca fiind fiica sa, desi parintii ei nu au fost casatoriti. Intrebarea este: la decesul tatalui are drept la mostenire din partea lui?

Povestea se complica, tatal nefiind cetatean roman. Mai mult, vara mea a aflat ca intre timp tatal ei a emigrat din tara sa de origine (o tara araba) intr-o tara din America de Sud (dar nu stie ce cetatenie are). L-a si contactat telefonic acum cativa ani, dar el nu isi doreste o relatie amiabila cu ea.

Este vara mea mostenitoarea tatalui ei sau nu? Este destul de clar ca el nu isi doreste acest lucru si ca, daca va exista vreun testament, ea nu va fi inclusa in el. Dupa legile carui stat se judeca acest caz?

Il poate da in judecata si cere despagubiri pentru faptul ca nu a contribuit cu nimic la intretinerea ei, abandonand-o?

Mentionez ca ea este acum majora, cu studiile finalizate. Are 30 de ani.
Răspuns la discuția Divort
Multumesc mult pentru raspuns!

As vrea sa stiu la ce sa ma astept punand raul inainte, si anume presupunand ca:

1. el nu doreste divortul, si/sau:
2. vrea sa ramana copilul la el, si/sau:
3. vrea sa-i ramana lui apt.

Am vreo sansa de castig?

Si inca ceva: cum se procedeaza la partaj cu apartamentul cumparat prin credit ipotecar, cand datoria nu a fost achitata integral?
Discuție Divort
Buna ziua,

Am si eu nevoie de un sfat. As vrea sa divortez de sotul meu, dar nu stiu care sunt pasii ce trebuie urmati. Suntem casatoriti de 2 ani si jumatate, avem un copil de 1 an si 8 luni. As vrea sa stiu care sunt criteriile care conteaza in incredintarea copilului (el are un salariu dublu fata de al meu). De asemenea, cum se va poceda cu partajul? Avem impreuna ceva mobilier, electrocasnice, o masina si un credit ipotecar pe 20 ani la care suntem coplatitori. Este posibil sa mi se incredinteze mie copilul si de asemenea sa raman in apartament (ramanandu-mi tot mie de achitat creditul)?

Va multumesc si astept raspuns!