avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Activitate Jazmin

Activitate Jazmin

Buna ziua,

Am un PFA pe traduceri si am o intrebare legata de depunerea declaratiei 600 si plata contributiei la fondul de pensii: la un venit net ANUAL de 600-700 lei (la ANAF am optat pentru calcularea venitului in sistem real) cum ar trebui sa procedez in legatura cu D600? Inteleg ca lunar ar trebui platita la pensii suma de 230 lei, ceea ce ar insemna la sfarsitul anului o suma care depaseste cu mult incasarile realizate. Mentionez ca nu am alte venituri.

Multumesc.
sonia1978 a scris:

Buna ziua,

Sunt traducator PFA, inregistrat la Adm. Financiara, in sistem real, neplatitor de TVA.
Anul trecut in luna ianuarie am depus la Adm. Financiara urmatoarele declaratii: 200, 220 si 392B.



Buna seara, si eu sunt traducator PFA, inregistrat la Adm. Financiara, in sistem real, neplatitor de TVA. Sunt in al treilea an de cand am PFA-ul, acum doi ani cand l-am deschis am intrebat la ANAF ce declaratii trebuie sa depun si mi s-a spus ca D220 si D200, pe care le-am depus in fiecare an, fara probleme. Acum aflu, absolut intamplator, ca in afara de aceste doua declaratii mai trebuia sa depun si 392B si D600. Astazi am auzit pentru intaia oara despre acestea doua din urma si nu stiu cum sa procedez in continuare, mai ales ca stiu ca se aplica si amenzi. Si pur si simplu nu inteleg cum nimeni (ma refer la angajatii ANAF) nu mi-a spus de celelalte doua declaratii si a trebuit sa aflu intamplator despre ele de la niste colegi de breasla.
Nu stiu daca e important dar mentionez totusi ca in primul an de la inregistrarea PFA-ului lucram cu contract de munca iar in al doilea an (adica pana in decembrie 2013 inclusiv, am fost in somaj, data de incetare a platii indemnizatiei de somaj fiind ianuarie 2014).

Răspuns la discuția Somer si PFA
Buna ziua,

multumesc tare mult pentru lamuriri.
Răspuns la discuția Somer si PFA
Buna seara.
Imi este putin neclar: sa inteleg ca 1) nu pot depasi suma de 500 lei pe luna cumuland indemnizatia de somaj cu veniturile din PFA?
sau 2) pe langa indeminizatia de somaj mai pot realiza venituri aditionale care sa nu depaseasca insa suma de 500 lei?

Ma scuzati, dar nu ma pricep prea bine la interpretarea chestiunilor legale si doresc sa fiu sigura ca fac ceea ce e corect si legal.
Multumesc.
Răspuns la discuția Somer si PFA
Multumesc frumos. O seara buna
Discuție Somer si PFA
Buna ziua, anul trecut eram angajata dar fiindca sunt traducator de profesie mi-am facut si PFA cu o suma estimata de 100 lei/an, optand insa pentru calcularea venitului in sistem real. Intre timp contractul de munca mi s-a terminat si mi-am depus actele de somaj fiindca din PFA am castigat anul trecut o suma destul de mica de doar cateva sute de lei. Pentru ca totusi cam o data la o luna-doua (sau si mai rar) mi se solicita cate o traducere (si fiindca nu as dori sa pierd definitiv colaborarea cu agentia de traduceri) as dori sa stiu daca pot emite facturi pentru serviciile de traducere. Mentionez ca poate trece o luna sau chiar mai mult intre lucrari (de exemplu ultima factura am emis-o acum 4 luni) iar in general totalul din facturile emise s-a incadrat intre 50-100 lei.
Multumesc anticipat.
Mihai S.R. a scris:

Situatia este complexa, consultati un avocat.
Sfat : actionati firma in instanta, sigur aveti castig de cauza. Daca sunteti in termenul legal pentru contestarea deciziei de concediere, contestati-o, nu mai pierdeti timp.

Nu stiu daca ma incadrez in termenul de contestare, pentru ca pe copia aceea de decizie scrie ca am drept de contestare in 30 zile de la comunicare. E adevarat ca am primit-o acum aproximativ 10 zile, prin e-mail, dar cum am spus este eliberata in martie, desi pana acum 10 zile nu am mai vazut-o.
Adevarul este ca nu as dori sa dau firma in judecata, pentru ca nu-mi permit financiar sa platesc onorariile. Nu stiu daca un avocat ar accepta sa lucreze sperand doar sa castigam si sa-si primeasca procentul lui, cu riscul de a pierde si nu castiga nimic.
Buna ziua, am o problema cu firma la care am lucrat: la data de 1 noiembrie m-am intors la vechiul post, dupa terminarea celor 2 ani de crestere a copilului. Mi s-a adus imediat la cunostinta ca se restructureaza postul si mi s-a dat preavizul de 20, contractul incheindu-se la data de 31 decembrie 2009. Mi s-a dat atunci o instiintare, dar nu si decizia de concediere pe care ramasese sa mi-o inmaneze ulterior impreuna cu carnetul de munca. De atunci m-au tot dus cu vorba, de cate ori sunam dupa acte, firma de contabilitate dandu-mi explicatia ca dureaza foarte mult la ITM pana completeaza cartile de munca. Exasperata, mai ales ca intentionam sa-mi depun actele de somaj (acum ma tem ca s-ar putea sa nu ma mai incadrez la somaj datorita faptului ca au trecut 6 luni de la incheierea contractului si nu-mi mai iese socoteala cu cele 12 luni lucrate din ultimile 24), m-am dus la ITM si m-am interesat personal, iar inspectoare muncii, dupa ce a verificat mi-a spus ca nimeni n-a depus nici o cerere in numele firmei respective si mi-a zis sa revin cu o copie dupa decizie. Am cerut atunci de la contabilitate copie dupa decizie si cartea de munca si i-am rugat chiar sa-mi faca o delegatie ca sa ma pot duce singura la ITM si sa-mi rezolv problema, dar mi-au spus ca nu e nevoie, ca se ocupa ei. Dupa alte vreo cateva saptamani contabila responsabila cu cartile de munca mi-a zis ca mi se pierduse cartea de munca, ca o depusesera din greseala la alt inspector si nu mai dadeau de ea, promitandu-mi ca deja au luat legatura cu inspectoarea de care apartine firma si in maxim 2 saptamani o sa mi-o elibereze. Au trecut aproape 3 saptamani si nu am primit-o. Am primit in schimb, la cererea mea, o copie scanata dupa decizia de concediere, decizie datata cu 17 martie, adica dupa cca 3 luni de la concediere. As dori sa stiu ce pot face in acest caz? E normal sa primesc respectiva decizie la aproape 6 luni de la concediere si aceasta sa fie emisa la 3 luni dupa concediere?
O alta intrebare este legata de somaj: o cunostinta, contabila, mi-a spus ca la depunerea dosarului pentru somaj nu se ia in considerare data terminarii contractului de munca ci data eliberarii cartii de munca; e adevarat?
Multumesc anticipat.
Buna seara, am si eu o problema: am fost concediata pe motiv de desfiintare post pe data de 31 decembrie 2009. De atunci tot sun la fosta firma angajatoare si mi se spune ca cei de la ITM inca nu mi-au eliberat carnetul de munca, ca e mare aglomeratie la ITM... ceea ce nu prea cred ca e adevarat, ca deja dureaza prea mult. Au trecut deja 4 luni de atunci si nu stiu cum sa procedez. As vrea sa-mi depun dosarul de somaj si din cauza lor stau pe loc si nu ma mai pot descurca deloc cu banii, mai ales ca am si un copilas mic, de 2 ani. Cum sa procedez sa-i conving sa-mi elibereze odata cartea de munca? Mentionez ca la un moment dat , prin ianuarie m-am oferit sa duc chiar eu cartea de munca la ITM, daca firma de contabilitate nu are timp, dar nu au fost de acord. In schimb mi-au pregatit adeverinta aceea pentru somaj cu cotizatiile pe fiecare luna, dar din cate stiu nu-mi pot depune dosarul de somaj fara CM in original. Multumesc anticipat.

Si mai am o intrebare privitoare la adeverinta pentru somaj: din cele 12 luni intr-una apar cu cotizatie 0 la somaj. In acest caz trebuie sa rog firma sa-mi mai treaca o luna in plus ( a 13-a), adica sa apara si urmatoarea luna in care s-au platit contributii sau nu conteaza? Conteaza pentru somaj acea luna?
Răspuns la discuția ce se poate intampla daca...?
Multumesc foarte mult de raspuns. Totusi nu stiu daca am inteles bine: mai am totusi sanse sa cer somajul chiar daca nu am facut acea cerere de intrare in CIC? Nici eu nu am pretentia sa ma tina la firma, dupa cum e atmosfera nu m-as simti bine si n-as lucra cu placere. In plus mi s-au facut multe magarii chiar de la inceput, printre care si faptul ca in loc sa ma sfatuiasca sa-mi fac cererea de suspendare a cntractului pana la 2 ani, ei mi-au trimis o cerere de demisie pe care eu ar fi trebuit s-o semnez, dar binenteles ca n-am facut-o. E adevarat ca n-am anuntat in SCRIS ca sunt gravida si ca doresc sa stau acasa cu copilul pana la 2 ani, dar i-am anuntat personal si cu martori, de fiecare data, deci ei cunosteau intentiile mele.
Maine trebuie sa merg la firma si am niste emotii, nici nu stiu ce o sa se intample nici ce pot sa fac si ce sa le spun. Credeti ca are rost sa merg si sa lupt sa-mi incheie contractul de munca cu legea 65? Pana acum credeam ca asa se va intampla si ca aveam dreptul asta, dar acum, dupa ce mi-au cerut dovada ca am facut cererea de intrare in CIC nu mai stiu.

Si inca o intrebare: eu am lucrat pt ei, legal 6 luni inainte de nastere, dar de fapt am lucrat 20 luni inainte sa intru in concediu. Am ca dovezi 2 imputerniciri pe care mi le-au facut de a-i reprezenta in fata institutiilor, de a cumpara-vinde proprietati, etc, plus una la banca cu drept de semnatura si de a retrage numerar, iar ca dovezi ca am primit salariu pe toata aceasta perioada sunt chitantele de la banca cu retragerea sumelor care-mi corespundeau ca salariu. Normal ar fi ca acele chitante pe care am si scris ca reprezentau salariul meu sa existe in contabilitatea firmei. Intrebarea mea este daca cu acele documente enumerate as putea dovedi in fata legii ca m-au angajat si m-au platit la negru, in cazul unui litigiu de munca? Mai am si martori care pot confirma ca eram angajata lor, ca ma plateau si chiar martori ca am insistat de nenumarate ori sa-mi faca contract legal de munca in toata aceasta perioada si ca am fost dusa cu vorba.
Multumesc anticipat