avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

marturie mincinoasa

Buna seara.....am si eu o nelamurire...in urma cu cativa ani,mai exact 2 a avut loc o bataie in barul in care ma aflam,drept urmare am fost si martor iar la momentul respectiv am dat o declaratie iar acum,adica dupa 2 ani am fost chemat in istanta pentru ami sustine acea declaratie,iar cei care au facut parte din aceasta bataie care pana la urma s-a transformat si in furt calificat sau santaj mi-au zis ca ei s-au impacat si sa nu mai dau acea declaratie si sa mi-o schimb pt a nu mai fi pe rol acea incadrare de furt calificat.iar parchet sa autosesizat si am primit un tel de la un politist cum ca mi s-a deschis dosar penal pt marturie mincinoasa.intrebarea mea este...cat la suta am sanse sa scap nevinovat din aceasta problema?Tin sa precizez ca nu mi-a dat nimeni nici un ban prin care sa ma motiveze in acest fel.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:09, 19 Mai 2010
Nu are relevanta in constatarea infrcatiunii de marturie mincinoasa daca ati primit sau nu foloase materiale. In ce priveste sansele de a scapa este prematur sa aflati, depinde de probatoriul administrat in cauza.
Art. 260 Cod penal prevede o cauza de nepedepsire si o cauza de reducere a pedepsei. Astfel:
Art. 260. - Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
;)
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat
Trebuie sa oferiti mai multe detalii in ceea ce priveste dosarul in care ati depus ca martor, pentru ca in functie de stadiul acelui dosar putem verifica daca opereaza cauza de nepedepsire despre care amintea colega noastra. Oricum, cel mai bine ar fi sa luati de urgenta legatura cu un avocat, care sa consulte declaratiile si sa va faca o aparare elaborata. Nu mai faceti lucrurile cum credeti dvs ...pt ca nu iese intotdeauna bine;)!
Sanse aveti... dar trebuie exploatate eficient!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
buna ziua,decizia finala urmeaza a fi data de catre tribunal,dar atat noi(martori)cat si partea vatamata am declarat la fel iar acuzatia inculpatului sa schimbat din santaj sau furt califact si a ramas doar fapta aceea cu bataia.in concluzie inculpatul nu va mai fi acuzat iar dosarul acela se va inkide,dar vom ramane noi care cica ne-ar fi deschis noua alt dosar in urmarire penala sau ceva de genu pt marturie mincinoasa.sper sa intelegeti ceva din toata invalmasala asta care s-a produs.va multumesc
Hotararea ,in functie de probatoriile administrate ,dar si de circumstantele dvs personale,ii apartine in totalitate instantei.
Necunoscand acte si lucrarile dosarului,este greu de"pronosticat" asupra acestei probleme

Alte discuții în legătură

Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Retragere declaratie proces penal liviupopescu2016 liviupopescu2016 salut, Sunt martor intr-un proces pentru o bataie intre mai multi fosti prieteni. Altercatia a avut loc in anul 2010, am dat 2 declaratii atunci, initial ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa am3lia am3lia Sunt disperata!Va rog ajutati-ma cu sfaturi!Sunt angajata unei firme care cumpara terenuri agricole si am fost pusa intr-un dosar ca martora. Am declarat ca ... (vezi toată discuția)