avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord in cazul in care nu a trecut un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriri

Buna ziua! Ar putea cineva sa-mi spuna care este modaliatatea de a divorta in cazul in care nu a trecut un an de la incheierea casatoriei si nici nu exista copii sau bunuri comune care ar trebui sa faca obiectul unui partaj? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:53, 13 Iunie 2010
Buna ziua !
Actiune in instanta avand ca obiect divort .
cereti anularea casatoriei
Va sugerez sa incepeti procedura divortului, respectiv prin formularea unei cereri de chemare in judecata prin care reclamantul solicita descaferea casatoriei ( nu procedura de desfacere a casatoriei prin acord comun).
La primul termen de judecata, cu un martor comun si cei doi soti prezenti personal in instanta, instanta va proceda la desfacerea casatoriei.
In codul familiei se noteaza ca exista divortul de comun acord (cu o procedura simplificata, nu ai nevoie de avocat) in urmatoarele conditii:
Art. 38. - Instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci când, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt îndeplinite urrnatoarele conditii:
a) pâna la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la încheierea casatoriei si
b) nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. In timpul sedintei, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica. La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.
In acesta procedura, judecatorul hotaraste desfacerea casatoriei, fara a pronunta, insa, divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila. Nu este nevoie de martori sau dovezi.
Mai multe detalii, model cerere si acte necesare gasiti la urmatorul link: [ link extern ] /
Numai bine.
L.C.

Prin urmare, in cazul dvs., nu puteti divorta prin acordul partilor (e nevoie de peste 1 an de la inchierea casatoriei, situatie in care nu mai trebuiau administrate probe). In situatia dvs., trebuie dovedit prin martori care sunt motivele care au dus la destramarea relatiei dintre voi, si de ce nu mai e posibila continuarea casatoriei.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
Laura Ciobeica, moderator
Pentru pronuntarea divortului prin consimtamant mutual (acord), trebuie indeplinite doua conditii cumulativ:

sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei pana la data sesizarii instantei
sa nu existe minori din casatorie

In acest caz, instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. Introduceti actiune de divort.

Alte discuții în legătură

Divort dupa 3 luni ByOn ByOn buna seara . am o intrebare scurta .se poate divorta dupa 3 luni de casatorie daca nu au copii si nu a nimic de impartit? (vezi toată discuția)
Divort la cinci luni dupa casatorie sonder sonder Buna.Am nevoie de cateva informatii legate de divort.Suntem casatoriti de cinci luni,nu avem copii,nu vor exista bunuri de impartit,totul se face de comun ... (vezi toată discuția)
Divortul nelutu01 nelutu01 buna seara! am si eu o nelamurire, din casatorie rezulta un minor de 11 ani, divortul poate fi de comun acord? se audiaza si minorul la proces? (vezi toată discuția)